Ny lag om svartjobb
Idag överlämnas byggkommissionens betänkande till kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén. Ett av lagförslagen innebär att de stora byggbolagen i framtiden kan tvingas ta ett större ansvar för underentreprenörernas skatter. Istället för att huvudentreprenören betalar exempelvis tio miljoner för utfört arbete till en underentreprenör betalas bara sex miljoner ut, och fyra går direkt till skattemyndigheten.
Det är tänkt att inbetalningen ska fungera som en slags preliminär skatteinbetalning för underentreprenören. Underentreprenören redovisar sedan sitt uppdrag för myndigheten, antal anställda, etc och får därefter ut det överskjutande beloppet, om för mycket pengar betalats in. På så sätt säkrar skattemyndigheten pengarna, innan de riskerar att försvinna.
Skatteinbetalningens storlek skall vara 40 procent av huvudentreprenörens arbetskostnader, exklusive eventuella materialkostnader. Det är tänkt att motsvara underentreprenörens sociala avgifter, arbetsgivarkostnader etc. Bestämmelsen omfattar alla betalningar till en underentreprenör. Alla företag som anlitar en underentreprenör kommer alltså att tvingas göra den här typen av ”entreprenadavdrag”, som regeringens byggkommision kallar skatteinbetalningen.
Skyldigheten att göra skatteinbetalningar gäller för samtliga bygg- och anläggningstjänster oavsett om företaget är verksam inom
byggbranschen i övrigt. Även ett städföretag som tillfälligt utför en byggstädning omfattas. Även utländska företag med egna underentreprenörer, företag som har kontoret på fickan och utför jobb i Sverige, måste följa reglerna. Det nya lagförslaget gäller inte för de företag som enbart levererar byggmaterial eller för privatpersoner.
Byggkommissionen som föreslår de nya reglerna, tillsattes i våras för att utreda flera problem inom byggsektorn, till exempel karteller, allvarliga byggfel och höga priser. Ett av lagförslagen i betänkandet är att rot-avdrag införs. Kommissionen föreslår också en rad åtgärder för att stärka beställarens roll gentemot byggbolagen.