Säg ifrån – inget bygge är värt att dö för
Har du kommit till ett bygge som är farligt? Några råd: gå samman, säg ifrån och i värsta fall dra därifrån. Inget bygge är värt att dö för.
Slå larm
Det är skilda världar i byggbranschen och i vissa fall hamnar byggnadsarbetare på byggen som är farliga. Där tidspress eller ovilja sätter skyddet ur spel. Det kan handla om dålig ledning men också om kollegor som slarvar.
Visst, allt ska vara gjort och skyddet på plats. Reglerna ska följas. Det är självklart. De här råden handlar om när du står inför en situation där inget funkar.
Det första du kan göra är att slå larm om någon vill ha upp dig på ett tak utan skydd. Prata med skyddsombud, arbetskamrater, chefen och varför inte byggherren. Kontakta Arbetsmiljöverket.
Ta inte ansvar för andras faror
Vid flera dödsolyckor har anhöriga vittnat om byggnadsarbetare som snällt och lojalt ställt upp, men sedan hamnat i livsfara.
Vill någon få dig att göra något farligt? Ställ inte upp, lös inte situationer som andra skapat genom att riskera ditt eget liv. Du kan själv alltid välja att jobba säkert – eller inte alls. Vissa arbetare känner sig besvärliga när de protesterar men det är både omtänksamt och lojalt, både mot kollegor och företag, att hindra att människor dör.
Prata om riskerna
Det finns så klart byggen som är så dåliga att det säkraste är att välja en annan arbetsplats, om du har råd. Men i de flesta fall går det att påverka situationen för att både kunna jobba vidare och vara hel.
Gå samman, håll ihop, prata om riskerna, kolla att alla är sitt eget skyddsombud. Låt entreprenörer och byggherrar ta ställning. Ta upp frågan om tiden är för kort, säg att om det ska gå så här fort, kan vi inte jobba säkert.
Dödsolyckorna har ökat i byggbranschen, det är ett branschproblem som börjar hos byggherren och slutar på bygget.
Det handlar om att både kunna bygga – och att kunna komma hem.
Joakim Aitman med kollegor som drog fram en arbetskamrat som hamnat under tre tunga väggar.
Den farliga halkan.