Fler kvinnor till bygg: ”Det ger ro i själen att skapa”
Femtio procent kvinnor i klassrummet. Det är målet när Yrkesplugget i Bromma drar igång nya utbildningen Bygglab. Bakom kursen står Sverige bygger ut.
Sverige bygger ut är ett projekt som syftar till att förbättra vuxenutbildningen inom byggyrken i Stockholmsregionen. Genom kampanjen Byggterapi försöker man nå kvinnor och grupper som inte har en naturlig ingång i branschen.
– Man kan boka in sig på byggterapidagar och testa att jobba med olika material och försöka hitta den emotionella känslan av vad det faktiskt innebär att jobba med händerna, säger Zandra Lövgren, projektledare för Sverige bygger ut.
Det är mycket arbetsrelaterade skador i byggbranschen, är inte terapi ett märkligt ord att använda?
– Å ena sedan finns det så klart arbetsskador. Men man får arbetsskador av att stirra på en datorskärm också. Vi människor mår bra av att vara ute. Det ger en viss ro i själen att vara med och skapa något beständigt.
Men det är ju inte yoga med hammare, det är hårt arbete?
– Vi ska inte hymla med att det är hårt arbete, men vi vill lyfta en annan aspekt också. Det vi tänker med kampanjen är att vi vill skapa en nyfikenhet och reaktion. Lite som du säger, man kanske reagerar ’va fasen är det här?’ Eller ’wow, det låter spännande’. Vi tror att många skulle passa i byggbranschen men inte förstått det.
Snart startar pilotutbildningen Bygglab i Bromma. För att locka till sig kvinnor har Sverige bygger ut jobbat med att sprida information i kvinnliga nätverk och använt sig av ambassadörer, bland andra Byggsandra. Det är tjugo platser på utbildningen, och Zandra Lövgren tror inte att det ska vara några problem att få tio kvinnor till klassrummet. Men det är också viktigt att förändra attityder i byggbranschen som helhet.
– Det positiva är att det finns många unga killar som inte accepterar gubbväldet och inte trivs på arbetsplatser där det förekommer rasism och sexism. Men männen som vill se en förändring, som tycker att det är bra med en mixad arbetsplats – de behöver kliva fram. Och kvinnorna måste också stå upp för sig och säga ifrån.