Torbjörn arbetade oskyddad med asbest
– Jag tycker att det är för jäkligt att jag inte har fått information om att rörisoleringen innehöll asbest, säger Torbjörn Ström.
Han misstänkte asbest på sin arbetsplats, Hemgårdens servicehus i Tyringe i Skåne, och skickade in en bit rörisolering till Byggnadsarbetarens redaktion.
Previas analys visar nu svart på vitt – Torbjörns lungor har fått en ny dos av det farliga ämnet.
I kulvertarna finns hundratals rörböjar som innehåller asbest. Torbjörn sträcker sig upp mot en av dem och tar en nypa av isoleringen mellan sina svarta fingrar. I samma sekund som han kommer åt röret, rinner isoleringen ner över Torbjörns högra axel, som gulvit sand.
– Jag står oftast med armarna uppåt och ansiktet precis under och arbetar. Jag får allt över mig, säger han.
Torbjörn arbetade med att spruta isolering på marinens båtar i slutet av 1970-talet och hans skador är från den tiden. Hans lungkapacitet är bara 77 procent av normal lungfunktion.
– Förmodligen kommer det att dröja flera år, innan jag får veta om kapaciteten minskat ytterligare på grund av detta, säger han.
Om arbetet på Hemgården skulle ha utförts på ett riktigt sätt, skulle kulvert för kulvert ha spärrats av och utbildade byggnadsarbetare med skyddskläder och andningsskydd skulle ha gått in och sanerat, innan rörmokarnas och isoleringsarbetarnas arbete påbörjats.
Infjärdens Värme AB har huvudentreprenaden. Torbjörn är anställd av en underentreprenör, som utfört isoleringsarbetet. Hässleholms kommun är beställare.
– Rörentreprenören borde ha tagit bort asbesten i samband med att man bytte ut de gamla ventilerna, säger Bengt Rosqvist, regionalt skyddsombud från Byggnads, som är på plats för att inspektera hur asbestsaneringen skötts.
Arbetsmiljöinspektionen i Malmö är kritisk till hur Hässleholms kommun, samt inblandade entreprenörer, förhållit sig till riskerna vid hanteringen av asbesthaltigt byggmaterial på Hemgården.