Fackliga politikernas krav mot dödsolyckorna: "Väldigt frustrerade"
Det går åt helt fel håll med dödsolyckorna på byggen och andra arbetsplatser. Det anser fackliga riksdagsledamöter från 6 F som kräver nya krafttag, bland annat mot kriminalitet.
Kriminalitet och oseriösa företag ökar risken för dödsolyckor i byggbranschen och bidrar till att olyckstalen inte går ner. Det anser Leif Nysmed, socialdemokratisk riksdagsledamot från Byggnads.
Han och fem andra riksdagsledamöter från fackförbund i 6 F, har undertecknat en motion om att göra ett omtag av nollvisionen mot dödsolyckor i arbetslivet.
Varför skrev ni motionen?
– Dödsolyckorna borde minskat men det gör de inte. Det gör oss, som jobbar med det här, väldigt frustrerade och vi tycker att lagstiftningen och myndigheter måste jobba hårdare med frågan, säger han.
Dödsolyckorna på hela arbetsmarknaden ökade förra året från 45 till 55. Hittills i år har 52 dödsolyckor rapporterats till Arbetsmiljöverket. Dessutom dör ett stort antal arbetstagare i arbetssjukdomar orsakade av arbetet. Då det gäller olyckstalen generellt sett ökade arbetsplatsolyckor i förhållande till arbetskraftens storlek 2006-2017.
”För alla som går till jobbet, anställd eller företagare, bör rätten att få komma hem efter arbetsdagen vara okränkbar. Varje år dör trots det ungefär en person i snitt per vecka i en arbetsolycka. Det är oacceptabelt att dödsfallen i arbetet tillåts stabiliseras på en sån hög nivå.” skriver ledamöterna.
Leif Nysmed säger att han är djupt oroad över att dödsolyckorna inte går ner trots tidigare satsningar. 2016 tog den s-ledda regeringen tillsammans med parterna initiativ till en nollvision mot dödsolyckor och man antog en handlingsplan. Ändå fortsatte olyckorna öka.
– Vi har gjort en hel del saker redan i riksdagen men det räcker inte. Vi vill utveckla det här och göra mer som lagstiftare för att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad, säger Leif Nysmed.
Han anser att kriminaliteten som fått fäste i byggbranschen och i andra branscher är en viktig orsak till att olyckor inte går ner.
– Vi kan inte acceptera att vi har en arbetsmarknad vid sidan om som är grå eller svart, där människor jobbar under slavliknande förhållanden. Då måste våra myndigheter och arbetsmarknadens parter jobba tillsammans med det här och sätta hårt mot hårt mot den kriminalitet som faktiskt är.
För att komma åt den grå och svarta sektorn har regeringen tidigare gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att samverka med flera andra myndigheter inom bland annat ekobrott och skattetillsyn. Det tycker Leif Nysmed är bra men anser att arbetet behöver utökas, liksom insatserna från arbetsmarknadens parter för att bland annat värna om kollektivavtal.
– Ett av de medel som oseriösa företag använder för att klara konkurrensen är en försämrad arbetsmiljö. Man använder sig av människor som sitter i beroendeställning och som inte vågar ställa krav på arbetsmiljön. Det är jätteviktigt att man kommer åt det, säger han.
Här är några av motionens förslag för att minska olyckorna:
*ökad risk för sanktioner för den som fuskar med arbetsmiljön
*mer resurser till myndighetssamverkan mellan Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Skatteverket och Migrationsverket.
*utredningar om arbetsmiljöbrott måste slutföras.
Satsning på att förebygga olyckor:
*statligt stöd för utbildning av skyddsombud
*ökad information om arbetsmiljö på yrkesprogram och yrkesvux
*en ny skarpare lag om tillgång till företagshälsovård för anställda. Vidare ska företagshälsan i högre grad används i förebyggande syfte.
Motionen var skriven innan Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna. I skrivande stund var det oklart exakt hur mycket medel Arbetsmiljöverket får.