info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolag vill ha fler kvinnor – startar eget lärlingsprogram

Bara 2 procent av Skanskas yrkesarbetare är kvinnor. Nu startar Skanska ett lärlingsprogram för att rekrytera fler kvinnor till byggbolaget.

Skanska vill locka fler kvinnor att arbeta som snickare. I mars nästa år startar man ett lärlingsprogram enbart för kvinnor. Foto: Skanska

Det är få kvinnor som jobbar som byggnadsarbetare. Och nu vill byggbranschen råda bot på detta och startar egna lärlingsprogram för kvinnor. För ungefär ett år sedan, i oktober 2017, startade Ikano bostad ett snickarlärlingsprogram, Hentverkarna. Intresset var stort och över 311 kvinnor sökte till de 16 platserna. Alexandra Hoffman var en av de kvinnor som sökte och kom in.

– Jag är händig och har alltid tyckt att det är kul att snickra, sa Alexandra Hoffman i en intervju till Byggnadsarbetaren.se
I somras startade JM ett lärlingsprogram för kvinnor, men här kunde man välja på flera inriktningar; träarbetare, betongarbetare, murare och anläggare.
Även Skanska gör nu en liknande satsning med inriktning mot snickare. Cirka 2 procent av Skanskas yrkesarbetare är kvinnor, vilket byggbolaget tycker är för lite.

Läs också Snickaryrket lockar kvinnor: ”Alltid sagt att jag inte är en kontorsnisse”

–Syftet är att attrahera, rekrytera och behålla fler yrkesarbetande kvinnor inom Skanska. Vi vill ha en bredare rekryteringsbas, där kvinnor är jätteviktiga, säger Hanna Stigmer, Skanskas projektledare för lärlingsprogrammet för kvinnor.
Informationen gick ut i förra veckan och redan har ett 40-tal kvinnor sökt till 12 utbildningsplatser.

Lärlingsutbildningen drar igång i början av mars och är betald. Kvinnor får en fast lärlingsanställning som löper fram till yrkesbeviset och sedan övergår i en fast anställning. De får betalt från första dagen enligt vuxenlärlingsavtalet, till en början cirka 26 000 kronor per månad.

Lärlingsanställningen är under 5 800 timmar, cirka 3 år. Lärlingsprogrammet är det första i Skanska som riktar sig mot enbart kvinnor. Men tanken är att det ska följas av flera andra program på fler orter i Sverige, där inriktningen är yrkesarbetare, exempelvis markarbetare och beläggningsarbetare

Kvinnor i bygg - framtida mål
  • Andelen kvinnor är totalt sett 1,5 procent i Byggnads, andelen yrkesverksamma 1,2 procent (1 nov 2018)
  • 5 procent av medlemskåren ska vara kvinnor i Byggnads 2022, enligt ett kongressbeslut från 2014.
  • Regeringens mål är att att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor 2030.
Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolag vill ha fler kvinnor – startar eget lärlingsprogram

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig