Golvläggare åldras av lösningsmedel
För 18 år sedan gjordes en studie av golvläggare och snickare. Avsikten var att få fram om golvläggarna tagit skada av att arbeta med lösningsmedel. De utsattes genom användning av kontaktlim och spritlim. Ett 50-tal personer av varje yrkesgrupp jämfördes, men då fann man endast smärre skillnader mellan grupperna. Nu har studien gjorts om och då blev skillnaderna mycket påtagliga.
– De golvläggare som använt störst mängd lim hade försämrats mer i minnesfunktionen, snabbhet i uppmärksamhet, samt i form-och rumsuppfattning, berättar Linda Nordling-Nilson, psykolog vid Yrkes-och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon har lett studien och den ingår i hennes nyligen framlagda doktorsavhandling.
Det finns ett klart samband mellan exponeringen för lösningsmedel och påverkan på hjärnfunktionen. Ju mer lim man använt, desto mer påverkan.
Forskarna har funderat mycket över varför påverkan visar sig först nu.
– Tiden tar ut sin rätt. Yngre människor har en reservkapacitet i hjärnan som gör att de kan kompensera för påverkan. Äldre människor kan inte kompensera på samma sätt och då märks påverkan tydligare, säger Linda Nordling-Nilson.
I studien ingår byggnadsarbetare i åldrarna 40-75 år.
Mängden lim och lösningsmedel är avgörande för hur stor förändringen är. De mest påverkade hade använt i storleksordningen 100 liter kontaktlim totalt under sitt yrkesliv. Deras exponering har varit liten efter den första studien i början av 1980-talet.
Men hur mycket försämrade blev golvläggarna ?
–En av dem har blivit klassad som lösningsmedelsskadad. Dels skiljer det mellan individer och dels sker ju ett normalt åldrande, där andra sjukdomar ibland tillstöter, därför är det svårt att slå fast exakt hur effekterna yttrar sig i det enskilda fallet. Det man säkert kan säga är att det finns en klar gruppskillnad mellan de mest exponerade golvläggarna och snickare i jämförbar ålder, säger Linda Nordling-Nilson.
Det är sedan tidigare känt att långvarig utsatthet för organiska lösningsmedel kan ge skador på centrala nervsystemet, som stor trötthet, humörförändringar och försämrad minnesfunktion. Men också naturligt åldrande påverkar hjärnan. Genom den här studien slås fast att exponering för lösningsmeel kan ge fördröjda effekter även om ingen ytterligare exponering skett. Spritlimmen används inte längre. Mest lösningsmedel, framförallt, toluen, finns i kontaktlim, som fortfarande används men i betydligt mindre utsträckning.