info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strid om estniska byggjobb i Västervik

Lönedumpning, säger Byggnads, om Västerviks kommun som anlitat ett företag som bygger timmerstugor med hjälp av estnisk arbetskraft.

41 stugor ska byggas på Lysingsbadet i Västervik de närmast tre åren. Till den första etappen på åtta hus har kommunen anlitat ett företag i Lenhovda, JK-Trä AB, som erbjudit en lösning med estlandsbyggda hus timmerhus som monteras på plats.
De första stugorna började monteras i april. Två estländska byggnadsarbetare monterade.

Byggnads avdelning i Linköping undersökte de inblandade företagen och kontrollerade estländarnas arbetstillstånd. När man fann att tillstånden inte gällde för jobb i Västervik lämnade avdelningen in en polisanmälan och de två estländarna avvisades.
Sedan dess råder en infekterad stämning mellan avdelningen, kommunen och de inblandade företagen. Västerviks kommuns turistchef, Gunnar Bohman, anklagar Byggnads avdelning för att säga nej till all utländsk arbetskraft. Och Roland Johansson på Byggnads avdelning anklagar kommunen för medveten lönedumpning.

Nu färdigställs de första husen av företag med svensk arbetskraft. Samtidigt är två ester sysselsatta med montering av ytterligare två hus. De har ett så kallat praktikantvisum som ger dem rätt att arbeta i Sverige på avtalsenliga villkor under ett år.
Maria Stegfors på Arbetsförmedlingen Utland i Kalmar har beviljat tillstånden. Enligt de uppgifter hon fått är de båda esterna studenter på byggingenjörsutbildning. Under sin praktikanttid i Sverige är de anställda av JK Trä i Lenhovda och har 86:50 kronor per timme i lön.
– Det är den uppgift jag fått från företaget som säger att det är lägsta tillåtna lön enligt avtal säger Maria Stegfors.

Roland Johansson på Byggnads i Linköping menar att villkoren inte alls är avtalsenliga.
– Den lägsta avtalsenliga lönen är 100 kronor per timme. Men här är det fråga om nyproduktion och där ska det vara ackord enligt avtalet. Den genomsnittliga ackordslönen i avdelningen är runt 130 kronor per timme, säger han.

JK Trä har avtal med Träindustriarbetareförbundet. Men i det här fallet är det avtal med Byggnads som ska tillämpas och Byggnads har inget avtal med företaget. Enligt turistchefen har Byggnads sagt nej till att teckna avtal men enligt Byggnads i Växjö har man inte alls sagt nej, däremot gemensamt bestämt sig för att avvakta eftersom JK Trä uppgav att man inte hade några byggnadsarbetare anställda.
– De hänvisade till en Christer Darpö och hans bolag i Västervik, berättar K G Andersson på Byggnads i Växjö.
Christer Darpö har ett handelsbolag som samarbetar med JK Trä via ett avtal. Det är han som håller i bygget på Lysingsbadet.
– Esterna är anställda av JK Trä och har avtalsenlig lön, säger Christer Darpö.
Han vill dock inte säga hur mycket.
– De har timlön och om du fått uppgift om 87:50 så kan jag väll säga att den uppgiften är saklig, säger han.

Västerviks kommun avvisar anklagelsen om att ha gjort en medvetet lönedumpande upphandling.
– Vi frågade efter den är typen av hus, timmerhus som i princip är underhållsfria, i hela Sverige. Det fanns ingen som kunde leverera det vi ville ha. Men de här husen håller och de estniska byggnadsarbetarna, som har tillverkat husen i Estland, har speciell kompetens för att montera dem, säger Gunnar Boman.

Byggnads, som under tvistens gång hävdat att jobben skulle kunna utföras av arbetslösa medlemmar i Byggnads, säger att anklagelsen om att vilja stänga ester ut är grundlös.
– Jag befarar att de smiter från avtal med oss för att de vet att vi då kan kolla lönerna. Andra ester som arbetat här har enligt polisen fått 15 kronor per timme i lön, säger Roland Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strid om estniska byggjobb i Västervik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig