Få plåtkoll – lyssna på podd: "Riktigt hantverk"
Har du en halvtimme över och är sugen på att höra vad som är på gång i plåtslagarbranschen? Då kan nya "Plåt & Vent Podden" vara något för dig.
Emelie Ståhl, som driver Björn Persson Plåtslageri i Stockholm, och Mathias Mattsson från Piaab utanför Göteborg är först ut att leda Plåt & Ventföretagens nya podcast, ”Plåt & VentPodden”. Duon har gjort två pilotavsnitt hittills. Mathias Mattsson berättar vad de snackar om i avsnitten.
– Det saknas folk i branschen och då är det ganska svårt att driva företag. Det var något vi ville belysa. Så i första avsnittet ger vi tips om hur företagare kan prata med varandra, att de inte är ensamma inom plåtslageri.
Hur menar du?
– Jag kanske inte kan ringa till mina kollegor här i trakten och be om råd, eftersom de är mina konkurrenter. Men det finns andra plåtslagerifirmor i Sverige som driver samma business, då kan man höra av sig till dem och lätta sitt hjärta och prata med varandra. Det är lätt att få tag på kollegor med datorns hjälp.
Ni tar upp problemet med rekrytering och utbildning i det andra avsnittet i podden. Hur kan man rekrytera bättre?
– Man kan göra jättemycket. På vårt företag har vi en egen utbildning tillsammans med Lärlingsgymnasiet, ett privat gymnasium här i Göteborg. Vi har en lärlingshörna på 70 kvadratmeter i verkstaden, där vi har byggt upp tak och där eleverna har egna verktyg.
– Det finns mycket att göra på den biten. Börjar man inte någonstans, så blir det aldrig någonting.
Det är för få som vill bli plåtslagare. Varför ska man välja plåtslagaryrket?
– Det är ett riktigt hantverk. Vi plåtslagare köper nästan aldrig någonting färdigt utan tillverkar det mesta. Man får vara med från ritning till slutresultat.
Kommer ni att fortsätta podda?
– Vi får se vad branschen säger. Får vi tillräckligt med lyssnare och branschen tycker att det är intressant, så kan det absolut bli så. Men det är inte låst till mig och Emelie som programledare. Vi har dragit igång det men skulle gärna se att andra skulle kunna sända också. Det är en idé vi har dragit igång. Den får gärna förvaltas och dras vidare.