500 byggnadsarbetare greps vid flygplatsbygge
Istanbuls nya flygplats ska bli världens största, men byggnadsarbetarna är missnöjda. Nu har 500 personer gripits i samband med protester mot olyckor och arbetsförhållanden.
Flygplatsbygget i Istanbul har kantats av dödsfall och dåliga arbetsförhållanden sedan starten 2015. I fredags utbröt en strejk, efter en bussolycka på arbetsplatsen där 17 personer skadades.
Tusentals byggnadsarbetare samlades för att uppmärksamma arbetsförhållandena. Då gick säkerhetsstyrkorna in för att slå ner protesterna med pepparsprej och vattenkanoner. Totalt greps 550 byggnadsarbetare, uppger Sveriges Radio.
Arbetarna vid bygget av Istanbuls tredje flygplats har länge påtalat säkerhetsproblem, uteblivna löner, bristfälliga bostadsförhållanden och dålig mat. Det turkiska byggnadsfacket İYİ-SEN kallar arbetsplatsen för ett ”slavläger” och säger i ett uttalande att arbetarna kämpar för sina mest grundläggande rättigheter.
160 byggnadsarbetare har nu släppts, men flera hundra ska ännu vara frihetsberövade.
– Vi väntar oss att protesterna pågår länge, säger Ozgur Karabulut, ordförande för facket Dev Yapi-Is, till nyhetsbyrån Reuters.
Den nya flygplatsen ska stå klar i slutet av oktober och väntas bli världens största, med en kapacitet på 150 miljoner passagerare per år. Enligt officiell statistik har 27 personer dött på bygget, men siffran är troligen mycket högre än så. Oppositionstidningen Cumhuriyet har rapporterat att 400 personer har dött till följd av olyckor sedan byggstarten våren 2015. En del har blivit påkörda, andra har fallit ner från byggnadsställningar.
I våras träffade Dagens Nyheter byggnadsarbetare som beskrev arbetsplatsen som ”en gravplats”. Enligt uppgifter till Cumhuriyet rapporteras inte alla offer, anhöriga ska ha fått betalt för att tiga.
Totalt arbetar 35 000 personer med uppförandet av den nya flygplatsen, enligt TT-AFP.