Skyddsglasögon ger byggjobbare yrsel
En av byggnadsarbetarna som mått dåligt av Lexaglasögonen är Kent Fröslund från Västerås.
– De gör att jag får en yrselkänsla och till och med mår illa. När jag sätter på mig dem och vrider på huvudet så rör sig det jag tittar på, säger han.
Den troliga förklaringen till att det här fenomenet uppstår är att Lexaglasögonen sitter närmre ansiktet än andra skyddsglas. För att det över huvud taget ska gå att se ut igenom dem krävs att plasten har olika tjocklekar. Hos vissa människor påverkar linsens slipning seendet om glasögonen kommer för nära ögat.
Det är företaget Peltor som är grossist för glasögonen i Sverige. Från företagets sida säger man att man är medveten om det här problemet, men att det är så få som drabbas att det kan betecknas som mariginellt.
– Enligt våra undersökningar är det cirka fem procent av användarna som drabbas av det här. Vi är skapade olika, säger Lars Melin, försäljningschef på Aereao, konsortiet där Peltor ingår.
Det finns enligt Lars Melin flera skäl till att Lexaglasögonen ser ut som de gör. Ett är ett rent estetiskt skäl. Glasögonen ser häftigare ut genom att de saknar överliggare i pannan och plastskydd på skalmarna. Ett annat är att böjningen gör att ögonen täcks ordentligt. Något som Kent Fröslund håller med om. Men han konstaterar:
– Det hjälper inte mig. För mig är de värdelösa.