info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”När våra rättigheter attackeras så kan man inte hålla sig i sargen”

Trycket från gräsrötterna växer och allt fler vill att LO-förbunden reagerar på uppsägningen av Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson. Byggnads centralt vill dock inte kommentera fallet.

Bilden visar en containerhamn i Göteborg med en stor hamnkran i orange och blå färg som hanterar lastcontainrar. Till vänster finns en mindre bild av en man med kort hår och skäggstubb som bär en mörk tröja. I bakgrunden syns Göta älv och Älvsborgsbron. Bilden illustrerar konflikten kring Hamnarbetarförbundet och uppsägningen av Erik Helgeson.
Anläggningsdykaren Jens Rosendahl oroas över uppsägningen av Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson. Foto: privat

– När våra centrala rättigheter attackeras så kan man inte stå och hålla sig i sargen. Då är det axel mot axel som gäller. De rättigheter som generationer inom fackföreningsrörelsen kämpat för kan snabbt gå förlorade om vi bara sitter tysta.

Jens Rosendahl, som är anläggningsdykare och fackligt aktiv medlem i Byggnads Luleå, reagerar kraftigt på uppsägningen i Göteborgs hamn. I början av februari varslades Erik Helgeson, vice ordförande på Hamnarbetarförbundet, från sitt arbete vid Gothenburg Roro Terminals (GRT).

Uppsägning väckte stor uppmärksamhet

Hamnarbetarförbundet såg kriget i Gaza som ett pågående folkmord och ville stoppa exporten av krigsmateriel till Israel. En blockad infördes i slutet av januari och Erik Helgeson uttalade sig i media. Arbetsgivaren sade senare upp honom med hänvisning till säkerhetsskyddslagen och illojalitet, vilket skedde kort efter att Arbetsdomstolen godkänt förbundets blockad.

Uppsägningen har väckt stor uppmärksamhet bland fackligt aktiva inom såväl Byggnads som andra förbund. Samtidigt har LO och dess förbund knappt kommenterat detta centralt.

Sårig relation

Förklaringen kan vara en gammal sårig relation. Hamnarbetarförbundet ingår inte i LO och fackförbundet bildades av avdelningar som uteslöts ur LO-förbundet Transport på 1970-talet efter en intern facklig konflikt.

Unga Byggare, samt fackklubbar inom Byggnads, Handels och Seko och flera andra fack har trots det reagerat och krävt att fackförbunden centralt uttalar sitt stöd, vilket Byggnadsarbetaren skrev om i mitten av februari. Nu har flera fackliga gräsrotsorganisationer också reagerat. Byggnads Målarklubb Tingsryd samt Byggnads i Mölndals- och Göteborgs krets samt Region Norrbotten.

– Jag tycker verkligen att detta är värt att uppmärksamma. Eriks situation är en fråga som berör hela den svenska fackföreningsrörelsen. Att hänvisa till säkerhetslagar för att angripa förtroendevalda känner vi igen från länder som Azerbajdzjan, Ryssland och Turkiet. Det är ett agerande som inte hör hemma i en demokrati, säger Jens Rosendahl.

Han säger att det finns en stor skillnad mellan hur fackföreningsrörelsen agerar på central nivå och vad medlemmarna tycker på lokal nivå.

Byggnads vill inte kommentera

Fackförbundet Byggnads pressavdelning skriver i ett mejl till Byggnadsarbetaren att de inte vill kommentera fallet:

”Generellt ska det finnas extremt starka skäl för att avskeda anställda och inte minst förtroendevalda. Vi kan dock inte kommentera enskilda fall där anklagelserna är så allvarliga och vi helt saknar insyn.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”När våra rättigheter attackeras så kan man inte hålla sig i sargen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig