Tog studenten från Peabs byggprogram – jobbar som matbud: ”Jag fick aldrig chansen”
När de började på Peabskolan i Malmö 2020 såg framtiden ljus ut med en spikrak väg mot lärlingsjobb och yrkesbevis. Men i och med byggbranschens kollaps och utförsäljningen av jobb till underentreprenörer försvann lärlingsplatserna. I dag har nästan ingen som gick ut skolan 2023 något byggjobb.

Skåpbilen från Mathem svänger in på en trång Malmögata. Philip Wallin Nielsen stannar till, slår på varningsblinkers och hoppar smidigt ut på gatan. Några snabba handgrepp senare har han blippat tre kartonger på flaket, alla fyllda med matvaror.
Han trivs med jobbet som matkassebud, men det var inte det här som var tänkt. Det var inte därför han gick tre år på byggprogrammet på Peabskolan.
– Det jag vill är att få arbeta som snickare.
När vi kontaktar elever som tog examen från Peabskolan i Malmö våren 2023 berättar de alla liknande historier. Knappt någon har ett byggjobb sedan de slutade i skolan. I stället arbetar de i butiker, på lager och i varuhus. Några är arbetslösa, några ska tillbaka till skolbänken. Av de 17 elever som vi fått uppgifter om är det just nu bara tre som snörar på sig ett par byggdojor varje morgon.

Branschen tvärbromsade
Philip Wallin Nielsen tycker att de tre åren i skolan var riktigt bra. Lärarna var toppen och praktiken under tvåan och trean flöt på utan problem. Han var på ett bostadsbygge på Peab Bostad och på bygget av nya domstolen i Malmö. Kollegorna var bra, jobbet roligt. Och att få vara med och bygga Nordens största domstol var en extra bonus.
– När vi började skolan sa alla att om man går byggprogrammet är man garanterad jobb efter gymnasiet. Nu har jag inte fått chansen.
Vi blev besvikna. Det spelade ingen roll om man hade skött sig i tre år. Det är synd, allt såg så bra ut.
Så här i efterhand tycker Philip Wallin Nielsen att framtiden vid skolstarten målades i alltför ljusa färger. När eleverna gick sista terminen fick de veta att det blivit sämre tider och att det skulle bli svårt att anställa just nu.
– Vi blev besvikna. Det spelade ingen roll om man hade skött sig i tre år. Det är synd, allt såg så bra ut.
Några i klassen fick arbete på Peab. Men ett drygt halvår senare, lagom till jul, blev även de arbetslösa på grund av arbetsbrist. En fick stanna kvar.
– Det var olyckligt att branschen bromsade in så hårt och jag lider med eleverna, säger Nicklas Lundgren, rektor på Peabskolan i Malmö.

”Väldigt tufft”
Att Peab har en egen skola för att utbilda byggnadsarbetare är ingen slump. Det är ett strategiskt val då företaget vill säkra sin kompetensförsörjning. På ren svenska innebär det att Peab vill att deras skolor ska leverera arbetare till företaget som kan producera med hammaren i handen. Peabskolan finns på tre orter och totalt är cirka 270 elever inskrivna. Cirka 90 av dem går på skolan i Malmö.
Normalt brukar runt 70 procent av eleverna i en klass på skolan i Malmö få en lärlingsplats på Peab eller hos ett annat byggbolag efter studenten. Men för avgångsklasserna 2023 och 2024 var siffran betydligt lägre. Och osäkerheten är stor när det gäller årets kull.

– Det är fortfarande väldigt tufft. Och nu när även de som tog examen året innan, och året dessförinnan, fortfarande söker lärlingsjobb blir det ännu svårare. Till slut riskerar vi att förlora en hel generation, säger Nicklas Lundgren.
Samtidigt menar han att det inte är skolans uppgift att fixa lärlingsplatser. Deras uppdrag är att ”göra eleverna anställningsbara”. Att ge eleverna jobb är ”marknadens uppgift”.
– Vi försöker förbereda eleverna på att det kanske inte blir jobb direkt utan att de måste ha en plan B, säger Nicklas Lundgren.
Garanterade APL
Att eleverna så tydligt uppmanas att ha ett alternativ till ett byggjobb i bakfickan är relativt nytt. Orsaken är de senaste årens stora problem med att få en anställning.
I en lektionssal på Peabskolan sitter tredjeårseleverna. De turas om med tvåorna att vara ute på samma praktikplats. Två veckor ute på byggen, två veckor i skolan. Peab garanterar en arbetspraktikplats (APL) för alla på skolan, men det är fritt fram att göra praktiken hos vilket bolag som helst om de kan erbjuda en bra handledning och utbildning.
Praktiken är elevernas chans att visa upp sig och rektorn Nicklas Lundgren menar att praktiken är ”en enda lång anställningsintervju”. Det är där och då eleverna granskas av chefer och bygglagen. Några som snart ska få sin dom är treorna. För dem är steget ut i arbetslivet bara några månader bort.
Hussein Muhammed, som ska bli anläggare, tror att han har bra chanser.
– Jag är optimistisk. Jag får jobb, det är nästan klart, säger han med ett gott självförtroende.
»SE KLIPP: Hussein och Melvin tar studenten i år
Han berättar att han gjort allt som lärarna sagt och fyllt i alla viktiga boxar för att få en lärlingsplats. Gått på alla lektioner, skött praktiken, varit i tid och visat engagemang. Helt enkelt visat upp sin bästa sida under praktiken. Han har redan pratat med Peab och räknar med att få en anställning. Rektorn och en av bygglärarna ser dock lite bekymrade ut när de hör honom. De vet hur snabbt det kan svänga i branschen och försöker dämpa förväntningarna.
En elev som har sin strategi klar är Melvin Thernell.
– Det är svårt att få jobb. Jag har inget klart. Om jag inte får ett snickarjobb tänker jag göra lumpen och bli militär. Försvaret liknar byggbranschen på många sätt. Man måste vara morgonpigg, punktlig och arbeta tillsammans med andra. Jag gillar det upplägget, säger han.
En lärling på tolv
På Peab Bygg Syd och Peab Bostad Syd Skåne finns det i dag 207 yrkesarbetare varav 17 är lärlingar. Det innebär att det går en lärling på tolv fullbetalda. Målet brukar ligga på en lärling på sju yrkesarbetare. Ett förhållande som Fredrik Jakob, mb-ledamot på Peab Bygg Syd och Peab Bostad Syd Skåne, tycker är rimligt, då det även är APL-elever ute på arbetsplatserna.
– Det är en nivå som brukar fungera bra. Sedan finns det byggen där det går att ha lite fler och andra där det passar bättre med färre. I grunden handlar det om att de ska få en så bra utbildning som möjligt. Om allt hade varit normalt hade vi haft omkring 25 lärlingar nu.
LÄS ÄVEN: Fem stora Peabbyggen – hur många lärlingar finns det där?
Men saker och ting är just nu inte normala i byggbranschen. Det har varit kris i ett par år så färre nya lärlingar än vanligt har kommit ut på byggen efter skolan och samtidigt har de som tidigare var lärlingar på Peabbolagen i Skåne blivit fullbetalda. Det har slagit mot fördelningen, menar Fredrik Jakob.
– Konjunkturen påverkar mycket. Sedan är jag kritisk till hur lärlingsanställningarna fungerar nu. Las är naturligtvis bra, det har gjort att lärlingar snabbare blir fast anställda, men samtidigt var det lättare förr för byggföretagen att ge lärlingar en chans, men också lättare att avsluta lärlingsanställningarna. Nu måste de tänka mer långsiktigt vid varje rekrytering. Om en lärling inte fungerar eller om det blir en nedgång i branschen, blir det svårare att säga upp dem då det krävs mbl-förhandling, säger Fredrik Jakob.

Inga lärlingar hos utländska ue
Något annat som påverkar antalet lärlingsplatser är styckade entreprenader där huvudentreprenören säljer ut delar av byggmomenten till underentreprenörer.
– De utländska underentreprenörerna tar inte in några lärlingar. Där försvinner en del av marknaden. Och huvudentreprenörer har ofta väldigt få på plats på byggen där jobben är utsålda och då är det svårt att ta in en lärling. Utbildningen blir för dålig, säger Fredrik Jakob.
Om de stora byggbolagen använde mer egen personal, skulle det hjälpa lärlingarna?
– Då skulle det bli fler lärlingsplatser. Vi från det fackliga hållet tycker alltid att vi kan ha ännu mer egen personal och tycker att vi säljer bort lite för mycket.
Om ni körde enbart med egen personal på Peab Bygg Syd och Peab Bostad Syd i Skåne, hur många lärlingar till skulle få jobb?
– Jag skulle uppskatta att det skulle leda till ungefär sju–tio lärlingsplatser, ytterligare platser hade tillkommit om vi hade haft egna murare vilket vi inte har, säger Fredrik Jakob.
”Lärlingar borde ha något slags skydd”
Elias Nilsson, en av eleverna som gick ut 2023, har en anställning på Fritidsförvaltningen i Malmö som hantverkare. En återkommande uppgift är att fixa saker efter skadegörelse, så han har blivit grym på att laga gipshål och fixa dörrkarmar. Han tycker att byggbranschen och alla de stora bolagen borde ta ett större ansvar för alla lärlingar.
– Man borde ha något slags skydd för lärlingar. Nu byter många bransch och då blir det brist på byggnadsarbetare när det vänder igen.
Han är ändå glad för jobbet som han har. Efter samtal med Byggnads har han fått veta att om han antecknar allt han gör, så kan han räkna in arbetstiden i sin lärlingsbok. Samtidigt söker han ändå ett ”riktigt” byggjobb. Han gjorde praktiken på Peab och hade arbete där några månader efter studenten. Nu vill han tillbaka.

”Tufft läge”
Vad säger då Peab om läget för de arbetslösa lärlingarna från Peabskolan. Bolaget vill inte ställa upp på en telefonintervju.
”Det är ingen hemlighet att konjunkturen är en utmaning och det är inte heller något som vi styr över. Men trots ett tufft läge har vi kunnat anställa lärlingar och vi kommer fortsätta att göra det. Jag tror att om man kan man tänka sig att söka jobb på en annan ort där behovet av arbetskraft är som störst ökar chanserna till ett jobb”, skriver Åsa Bergkvist, hr-chef på Peab affärsområde Bygg i ett mejl.
När det gäller att delmoment säljs bort och att det då försvinner lärlingsplatser skriver Åsa Bergkvist att:
”Peabs affärsidé är att så långt det är möjligt driva projekt med egna medarbetare. Men viss specialistkompetens måste vi köpa in, precis som alla andra bolag i branschen” och att ”det som är viktigt är inte antal lärlingar per yrkesarbetare. Det som är viktigast är att vi har tillräckligt med duktiga handledare som kan ta hand om lärlingarna på ett bra sätt.”
Hur många arbetstillfällen som säljs bort där lärlingsplatser försvinner vill hon däremot inte kommentera då det blir ett ”hypotetiskt resonemang och är lite svårt att svara på.”

Drömmarna försvinner
En som sett utförsäljningen med egna ögon är Philip Wallin Nielsen.
– Jag minns när jag var på domstolen. Där hyrde de in massor av arbetare. Om Peab gjort det jobbet med egen personal hade det skapats fler jobb åt lärlingar.
På just domstolen såldes stora delar av entreprenaden ut. Fler exempel där Peab sålt ut arbeten på aktuella jobb i Malmö är om- och tillbyggnaden av den gamla pannverkstaden ”Hall 259” i Varvsstaden i Malmö. Där har bland annat stommen lagts ut på den Peabägda underentreprenören Smidmek som inte tar emot några lärlingar. Ett annan projekt där även stommen sålts ut är bostadsbygget Marsipanfabriken.
LÄS ÄVEN: Fem stora Peabbyggen – hur många lärlingar finns det där?
För Philip Wallin Nielsen och Elias Nilsson står hoppet till att byggandet vänder upp. Men för varje månad som går försvinner drömmen allt längre bort. Det kommer hela tiden ut nya praktikanter och lärlingstörstande studenter från olika byggutbildningar.
De flesta av dem har gått på alla lektioner, skött praktiken, varit i tid och visat engagemang.
