Nya asbestlarmet väcker oro: ”Svårt om det är flera lager med material”
Larmet om asbest i puts på innerväggar har väckt oro i byggbranschen. ”Det är alarmerande. Det betyder att vi måste ta fler prover och på fler material för att hitta asbesten”, säger Mikael Westberg, huvudskyddsombud och håltagare.

I början av mars gick analysföretaget Miljöanalyser i Väst, Maivab, ut med att de upptäckt asbest i puts till innerväggar. Det visade sig vara antofyllit, en typ av asbest som använts i vissa byggmaterial. Proven kom från flera rum i en kontorsbyggnad.
Upptäckten har satt spår på byggen. När Mikael Westberg i Linköping fick vetskap om larmet förstod han direkt att det kommer att påverka hans jobb som håltagare och uppdraget som huvudskyddsombud.
– Varken jag eller mina kollegor kände till att det kunde finnas asbest i puts. Nu måste vi kontrollera mer material och ta fler prover. Eftersom asbest är så farligt måste vi både tänka på oss själva och andra så att vi inte blir sjuka i längden.
Han säger att det också är viktigt att få veta mer specifikt om var och när den farliga putsen använts. Fler prover runtom hela Byggsverige måste tas, anser han.
Det finns viss dokumentation om asbest i puts, framför allt utomhus, men det är inte allmänt känt.

”Ren tillfällighet”
Sandra Johansson är vd för analysföretaget Maivab. Hon säger att det var en nyhet för dem att asbest kunde finnas i puts.
– Det vi upptäckt har ganska stor betydelse eftersom puts är ett material man inte kontrollerat tidigare.
Hur kom det sig att man misstänkte att det fanns asbest?
– Vi har en kund som är duktig på asbest och brukar ta prover på golv och vägg. Det var en ren tillfällighet att man skulle ta prover på olika skikt.
Asbesten var spridd på olika ställen i byggnaden.
Hon drar en parallell till att man för ett tiotal år sedan upptäckte asbest i fönsterkitt. Det ledde till en förändring i byggbranschen.
– Numera lämnar man in prov på fönsterkitt. Vi tycker att man ska lämna in asbestprover på puts efter den här upptäckten, säger Sandra Johansson.
Rivare, elektriker, målare med flera, kan komma i kontakt med puts som faller sönder.
– När man borrar, slipar och river. Det kan till exempel vara farligt om man slipar en sådan vägg och sprider materialet i luften.
- Asbest skadar på sikt. Fibrerna kommer in i kroppen och stannar. Det kan räcka med ytterst små mängder för att man ska få dödliga sjukdomar som lungsäckscancer, mesoteliom och lungcancer. Därför är det förbjudet att använda.
- Faran uppstår när man börjar riva i materialet. Materialet måste hanteras av särskilt utbildade sanerare som är helt skyddade från fibrerna.

Är utbildade
Tillbaka till håltagaren Mikael Westberg. Tillsammans med kollegan Viktor Bakke, står han på BC Byggs arbetsplats – studentbostäderna Flamman i Linköping som genomgår renovering och nybyggnad. Viktor är lagbas, ser till att jobbet flyter för kollegorna och jobbar som sanerare, håltagare och rivare.
De är anställda av Haga Rot som både arbetar med rivning och sanering. På detta och andra byggen de är på, finns faror som kvartsdamm och asbest. Innan de startar jobben ska miljöinventeringar vara klara, men de tar också själva prov.

– Det händer att vi stöter på misstänkt asbest under arbetets gång. Då får vi bryta och ta nya prov. Hellre ett prov för mycket än ett för lite, säger Viktor Bakke.
De har upparbetade rutiner och är båda utbildade för att hantera riskerna. Men trots all kunskap finns det alltid en viss osäkerhet. Man kan hitta asbest på oväntade ställen. Det som innan totalförbudet 1982 sågs som ett mirakelmaterial och användes flitigt i byggbranschen, måste nu spåras av efterföljande generationer.
– Det kan till exempel vara svårt om det är flera lager med material. Om man bara byggt över asbesten i stället för att sanera, säger Viktor.

”Bra det kommer fram nu”
Oliwer Carinci, rivare, stänger av tigersågen som han använt på en betongvägg.
– Det är inte så bra om det finns i puts och om det funnits där hela tiden. Jag har släktingar som jobbar med olika fasader och puts och nu undrar jag vad de kan ha blivit utsatta för. Man vet ju att sjukdomarna kan komma senare. Jag tycker det är bra att det i alla fall kommer fram nu, då kan man ju göra åtgärder.
Den senaste upptäckten pekar på att byggnadsarbetare kan ha utsatts i många årtionden för asbest i puts utan att ha haft en aning om det. På samma sätt som med fönsterkitten.
Asbesten användes i färdiga produkter men blandades också in i olika material, ibland av byggnadsarbetarna själva. Det kunde göra vissa material enklare att jobba med, hållfastare och brandsäkra. Mikael Westberg och Viktor Bakke använder skyddsutrustning vid vanlig rivning. Men många utsatta byggnadsarbetare river utan skydd, till och med vid kända asbestrisker.

”Är bara början”

Vad innebär då det nya fyndet? Robert Nilsson är arbetsmiljöansvarig för Byggnads Skåne och har i många år informerat om asbest.
Också han är överraskad över att asbest upptäckts i puts.
– I skorstenar känner jag till att man använt asbest i puts men jag känner inte till att det använts till innerväggar. Det var en nyhet för mig också. Men detta är bara början. Vi kommer att hitta asbest i fler material som vi tidigare trott varit ofarliga. Det är viktigt att byggherrar tar upp detta i sina miljöinventeringar och att arbetsgivarna skyddar sina anställa.
Viktor visar runt i studentbostädernas korridorer och rum. De misstänker inte att asbest finns i innerväggarna här. Däremot har de konstaterat att det finns i mattor, svartlim och fyrkantiga golvplattor, samt som tätning i ventilation. En bit bort i korridoren står en luftsluss med varning för asbest. Där innanför jobbar en kollega. Inte en fiber får komma ut.
Gustaf Bäck är sakkunnig inom asbest på Arbetsmiljöverket.
– Vi har sett att det finns asbest i puts utomhus och vi har sett att det i något fall förekommit asbest i puts inomhus. Men det har varit oklart i vilken utsträckning det förekommer.
– Det är viktigt i ett sådant här skede att kartlägga hur stor utbredningen är. Upptäcker man förekomst av asbest i puts när man tar prov är vi intresserade av att ta del av det, säger han.
Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.