info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalskravet för målare: Möjlighet att säga nej till övervakning

I firmabilarna men även i helt vanliga maskiner. Var går egentligen gränsen för när GPS kan och ska användas? För många målare är osäkerheten stor.

Målaren Per Elfström vill inte att "någon nyfiken jäkel vill sitta vid en dator och övervaka" var han är någonstans under arbetsdagen. Foto: Kicki Nilsson, Mostphotos

För att få bort osäkerheten kring vad som gäller har Byggnads lyft frågan i årets avtalsförhandlingar.

– Många målare känner en stark olust inför att arbetsgivarna kan hålla koll på var de befinner sig, säger Stefan Cedermark, målarombudsman på Byggnads.

På Målaravtalet yrkar förbundet att det införs en rätt för arbetstagaren ”att vägra att följa arbetsgivarens order om att underkasta sig en viss övervakningsåtgärd innan dess Byggnads meddelat arbetstagarens sin uppfattning.” Och om facket anser att den anställde inte är skyldig att följa arbetsgivarens instruktioner ska det vara det som gäller.

Måste förhandla

Enligt lagstiftningen måste en arbetsgivare ha ett tydligt syfte och en ändamålsbeskrivning för att få använda övervakning. Att den anställda säger ja är inte tillräckligt.

»Hör Stefan Cedermark, målarombudsman på Byggnads förklara varför kravet är viktigt.

– Arbetsgivaren måste förklara varför de exempelvis vill sätta in en GPS-puck i en firmabil. Om syftet är att förenkla för företaget vid Skatteverkets kontroller så är det okej, men arbetsgivaren måste ändå förhandla med facket. Syftet och ändamålet ska dokumenteras i ett protokoll. Om arbetsgivaren sedan bryter mot protokollet och använder uppgifterna för ett annat ändamål än vad som angivits är det ett brott mot lagstiftningen, säger Stefan Cedermark.

Handlar om integritet

Målaren Per Elfström arbetar på Sandå Måleri. Han berättar att företaget för flera år sedan förhandlade med facket om hur GPS-övervakningen ska fungera.

– För mig är det här inget problem. Arbetsgivaren får inte gå in och titta i systemet hur som helst, säger han.

Per Elfström har heller aldrig varit med om att någon chef gått in och kontrollerat vad han gjort under arbetsdagen.

– Jag är inte orolig för att det ska hända, men det handlar ändå om en viktig fråga om personlig integritet.

”Jaha, du var på OK-macken igår.”

Ett brott kan alltså ske om en arbetsgivare går in och tittar på var målarna befinner sig under dagen om arbetsgivaren uppgett ett annat ändamål med övervakningen. Och det är något som händer titt som tätt enligt många målare som Stefan Cedermark pratat med.

– Det finns en utbredd oro. Medlemmar upplever att arbetsgivare nyfiket följer deras rörelser och ibland kommenterar var de varit. Exempelvis: ”Jaha, du var på OK-macken igår.” Även om vissa medlemmar inte bryr sig, ser vi detta som ett integritetsproblem.

Målaren Per Elfström.

I avtalsförhandlingen som pågår just nu har positioneringstekniken ännu inte kommit upp på bordet.

– Vi är inte där ännu, men vi får se vad som händer. Kanske kommer arbetsgivarsidan med en lösning vi kan acceptera. Det viktiga för oss är att få bort den osäkerhet som många av våra medlemmar känner, säger Stefan Cedermark.

Spårade via app

Frågan om övervakning blev brännande i Enköping förra året efter att kommunala Enköpings Hyresbostäder krävt GPS-övervakning i en måleriupphandling på 50 miljoner kronor:

”De målare som ska arbeta med beställarens uppdrag ska använda det GPS-system som beställaren tillhandahåller.” Allt för att kunna se att målarna verkligen är på arbetsplatsen.

Någon sådan övervakning skulle Per Elfström på Sandå aldrig gå med på.

– Det är vansinnigt. Jag skulle aldrig gå med på att bli spårad så alla kan se var jag är hela tiden.

Tekniken finns även i maskiner

Samtidigt kan problemen bli ännu större i framtiden. Positioneringsteknik dyker upp i fler och fler sammanhang, till exempel i maskiner. Bland annat använder Per Elfström färgsprutor som är sökbara via nätet.

– Det har hjälpt oss att hitta maskiner som blivit stulna. Men GPS:en ska bara användas där det verkligen behövs. Det ska inte vara för att någon nyfiken jäkel vill sitta vid en dator och övervaka. Det är nog bra att det här regleras i avtalet.

Byggnadsarbetaren har sökt Måleriföretagen för en kommentar.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox!  Prenumera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

GPS-övervakning – det här gäller
En GPS-position som kan kopplas till en individ räknas som en personuppgift. Det betyder att den omfattas av EU:s dataskyddsförordning GDPR.

Det finns tillfällen när arbetsgivare får övervaka anställda. Men då måste arbetsgivaren ha en rimlig anledning. Dessutom måste arbetsgivaren välja den minst intergritetskränknande metoden.

Säkerhet väger tyngre än effektivitet. Det betyder att lagen ger ett starkare stöd för att utrusta anställda med övervakningslarm, än för att kontrollera deras prestationer.

”Det är som regel inte är tillåtet att använda ett it-system för att i realtid eller på annat sätt regelmässigt övervaka hur de anställda utför sina arbetsuppgifter eller när de tar raster”, skriver Integritetsskyddsmyndigheten på sin sajt.

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtalskravet för målare: Möjlighet att säga nej till övervakning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig