info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Per fick 73 000 för sina skadade händer – nu manar han fler att söka

Per Kruse blev vibrationsskadad av byggets maskiner. Nu har han fått ersättning från Afa för sina skador – 73 000 kronor.
– Det gick tack vare att jag fick hjälp och nu vill jag tipsa andra om möjligheten, säger han.

Slagborrmaskiner, bilmaskiner och tigersågar. Snickaren Per Kruse har kört allt.

– Då jag började på byggena var det inte tal om att vibrationer kunde skada. Att maskinerna var farliga. Det fick man veta först senare. Idag är det svårt att hålla i en telefon och ens trycka ett telefonnummer, säger Per Kruse som kommer från Borlänge.

Händerna och dess förmåga påverkas på flera sätt av skadorna.

– Det är detta med smågrejer, finmotoriken. Diska är svårt för det går inte att hålla kvar i något en längre tid, eftersom inte fingrarna gör som jag vill. Det är lätt att tappa tallrikar. Vid kyla blir händerna som isbitar. Det går inte alls att göra saker utomhus. De blir som klumpar när jag är ute och det är kallt, jag kan inte räta ut dem. Det kan krampa i dem.

Försämringarna kom steg för steg

– När allt började kunde jag känna att något inte stod rätt till, fingrarna började låsa sig i olika lägen. Man fick bryta upp fingrarna till slut.

2011 pajade han sin ena axel på grund av tung arbetsbelastning på jobbet och han hade också genomgått en andra hjärtoperation. Sedan dess har han inte kunnat jobba i byggbranschen. 2015 upptäckte Smärtrehab i Uppsala att han var skadad av vibrationer. Vita fingrar och karpaltunnelsyndrom i båda armarna. Händerna utreddes förra året på Arbets- och miljömedicin.

– Nu har jag nattskenor när jag sover. Jag kan inte göra fler operationer eftersom jag gjort två hjärtoperationer och kroppen inte klarar fler.

Vet inte om sin rätt

Men för den som blivit sjuk eller skadad av arbetet finns det möjlighet att få ersättning från Afa. Det fick Per Kruse när han fick kontakt med Leif Holmgren, medlems- och försäkringsrådgivare på Byggnads förbundskontor.

– Han hjälpte mig att söka ersättning, Afa godkände och jag fick ut ett belopp på 73 000 kronor. Nu vill jag berätta för andra om att detta är möjligt. Jag tror det är många vibrationsskadade som inte vet om att de kan ha rätt till ersättning. Och jag är även mycket tacksam för hjälpen jag fått, det hade inte gått annars, säger Per Kruse.

– Nu har vi dessutom gjort en ny skrivelse till Försäkringskassan för att jag ska få livränta för mina skador.

Leif Holmgren konstaterar att det finns en okunskap hos byggnadsarbetare om vilka rättigheter man har efter skador på jobbet.
– Många fler skulle kunna få ersättning än idag och det finns både information och hjälp att hitta.

Leif Holmgren på Byggnads hjälpte snickaren Per. Foto: Anders G Warne

Att dokumentera är viktigt.

– Ett skäl till att Per lyckades få sin ersättning var att han hade dokument från läkarundersökningar och hade sparat olika handlingar och kvitton. Om man sparar alla handlingar och dokument från läkare, försäkringskassa och andra myndigheteter som är kopplade till skadan, så underlättar det vid bedömningen av arbetsskada, säger Leif Holmgren.


Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

LÄS MER OM ERSÄTTNING VID SKADOR

Undrar du om du kan få ersättning för dina skador?

*Kontakta Byggnads genom att antingen kontakta Byggnads Medlemscenter eller den region du tillhör inom Byggnads.

*Du kan också läsa på Afas hemsida:

Du kan få extra pengar från de kollektiv­avtalade försäk­ringar du har via jobbet.

Det kan gälla sjukdom, arbetsskada, uppsägning vid arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Per fick 73 000 för sina skadade händer – nu manar han fler att söka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig