Fackets avtalskrav för plåt: Pengar till resor, mer hälsovård och gratis solkräm
Högre restids- och bilersättning, tvättmaskin på jobbet och rätt till tjänstledighet för fackliga uppdrag. Dessutom: Solskyddsfaktor till de anställda. Det är några av fackets krav på plåtavtalet.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/plat2solkram-avtal-800x450.png)
Byggnads och Plåt & Ventföretagen har växlat yrkanden inför avtalsförhandlingarna. Lönekravet ligger som väntat på 4,2 procent. Alltså på den nivå som arbetarfacken enats om inom LO-samordningen. Det finns även med en låglönesatsning för avtalets lägsta löner.
Ledigt för att jobba fackligt
I övrig har Byggnads flera yrkanden som gäller allt från att få att arbetsgivaren ska hålla med solskyddsmedel till att det ska bli möjligt att få tjänstledigt för att dela i politiska val och för att utföra offentliga och fackliga uppdrag för Byggnads. En möjlighet som redan i dag är inskriven i Byggnads alla andra avtal.
Tydligare rätt till hälsovård
En annan text i nuvarande avtal som facket däremot vill ha bort finns med i en paragraf som tar upp företagshälsovård.
”Om regelbundna hälsoundersökningar inte är medicinskt motiverade, och ej heller påkallas av de anställda, kan dessa ersättas av andra förebyggande åtgärder”.
Här menar Byggnads att arbetsgivarna kan slippa undan att erbjuda hälsoundersökning genom att luta sig mot ”andra förebyggande åtgärder”. Facket vill att texten tas bort ur avtalet.
Några av fackets avtalskraven i korthet:
- Föräldraledig ska inte medföra minskning av arbetstidsförkortningen.
- Krontalet för restidsersättning ska räknas upp.
- Krontalet för bilersättning ska räknas upp.
- Möjlighet att tvätta arbetskläder på arbetsplatsen.
- Solskyddsfaktor till samtliga arbetstagare som arbetar utomhus.
Arbetsgivarna: Frys ersättningen
Arbetsgivarna tycker att den lägsta lönen för arbetare utan yrkesutbildning är för hög. Därför vill de att lönen sänks eller fryses under minst ett avtalsår. Ett annat krav som rör lönen från plåtarbetsgivarna är att de vill att ackord och prestationslön ska användas när ”arbetsgivaren anser det möjligt och lämpligt”. De lyfter även fram att de tycker att höga reseersättningar på avtalet gör avtalet oattraktivt och snedvrider konkurrensen. Därför yrkar de på en frysning av ersättningen under hela avtalsperioden.
Några andra krav från plåtsarbetsgivarna i korthet:
- Det ska finnas en möjlighet att teckna överenskommelse med arbetstagaren om annan lösning än avtalets reseersättningar.
- Arbetstiden måste kunna förläggas mer med hänsyns till branschens säsongsvariationer än som är fallet idag.
- Flextidsbestämmelsen utökas med möjlighet att arbeta in flextid även på lördagar, söndagar och helgdagar. Därutöver yrkas att maximalt flextidssaldo för medlemsföretag ökas, från 60 timmar till 80 timmar.
Läs plåtarbetsgivarnas samtliga krav här