Byggnadsarbetare tackar nej till jobb på Oceana: "Går in med annan personal"
Oceana som brann för ett år sedan har börjat byggas upp igen. Men alla yrkesarbetare orkar inte att komma tillbaka och jobba. För vissa spelar den traumatiska händelsen roll, för andra att de satsat allt på bygget innan branden.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/oceana.jpg)
För ett år sedan brann vattenvärlden Oceana vid Liseberg. En 51-årig byggledare dog och flera skadades. När eldslågorna tog över var bygget i sitt absoluta slutskede.
Efter den traumatiska händelsen har mycket tid ägnats åt att riva och sanera men nu är också återuppbyggnaden igång. Runt 75 personer är på plats.
Men flera byggnadsarbetare har valt att inte komma tillbaka.
Plåtslageriet Pogabs Mathias Mattson, grundare och marknadsansvarig, berättar att företaget åter kommer att jobba med Oceana. Ett stort jobb.
Företaget hade nio personer på plats vid branden.
– Ja, det ska utföras arbete igen där. Vi är har inte börjat än och projektering pågår av det som ska göras. Vi kommer att gå igång under våren.
Vad ska ni göra?
– Samma som innan. Sätta upp väggar och tak och göra plåtslageriarbeten. Det blir ut- och invändiga arbeten.
Under tiden efter branden har företaget jobbat med att bearbeta händelsen. Personal har erbjudits krisstöd.
Kommer ni att ha samma personal på plats?
– Många av dem vill inte komma tillbaka, så vi kommer att gå in med annan personal.
Hur resonerar de som var där?
– Personalen tycker det är jobbigt att gå dit. Det är en fruktansvärd händelse det som var. Många har också lagt ner ett otroligt jobb i ett par års tid, då är det jobbigt att komma tillbaka och göra samma sak igen. Därför kommer vi att ta in annan personal, säger han.
Hur mycket folk ska ni ha på plats?
– Det kommer ju att pågå ganska länge men 4-5 personer kanske i snitt. Med olika toppar.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/mixcollage-11-feb-2025-06-02-pm-4370-800x450.jpg)
Marie Löwkrantz är projektledare för Lisebergs räkning. Hon berättar att anläggningen i stort sett kommer att byggas upp som innan.
– Vi har rivit, sanerat och röjt men också börjat bygga upp. Vi är nästan klara med stora tornet och nu kommer limträbalkarna. De ska lyftas på plats med en kran.
Hur förbättras brandsäkerheten?
– Vi har velat ligga i framkant genom förbättringar till exempel på glasfibern till vattenattraktionerna. Den har en ökad brandklassning som inte fanns då vi beställde den förra. Den förra uppfyllde alla lagar och regler men den nya är ännu bättre.
– Vi har också nödutgångar från samtliga plan i tornet. Vi följde lagarna och reglerna förut men vi gör förbättringar genom fler nödutgångar.
Branden uppstod sannolikt när plaströr under rutschkanan svetsades samman med en metod som kallas elmuffsvetsning.
Har ni ändrat svetsmetoder?
– Plasten kommer nog i slutet av året så inget sådant arbete pågår. Vi kan inte uttala oss om det idag, utredningar pågår. Det som krävs kommer vi att göra.
Det byggtekniska efter branden är komplext, berättar Marie Löwkrantz. I flera fall har det varit svårt att avgöra var man ska bygga helt nytt och vad man kan bevara. Det finns delar av vattenparken som är helt intakta, medan andra är förstörda. Det saknas till exempel tak i stora bassänghallen.
Bygget kräver elinstallationer, ventilation och rör. Därtill yrkesgrupper som snickare, takläggare och plåtslagare, bland annat.
Har ni samma entreprenörer som tidigare?
– Ja det är det i stort. Men det är inte alltid samma personal. Vi har en totalentreprenad i samverkan med NCC, som gör upphandlingar. All upphandling är inte klar.
Hur har folk sett på att komma tillbaka?
– Det är nog en resa vi alla gjort. Jag har varit med i fem och ett halvt år. Det är personligt hur man fixar det, och resonerar runt det. Från Liseberg är vi väldigt intakta. En sådan här olycka kan också stärka relationerna. Man känner att man vill göra detta igen när vi var så nära. Man vill att projektet ska få upprättelse.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/img-2135-733x550.jpg)
I vilket byggskede är ni nu?
– Vi har fortsatt lite kvar att riva och hoppas nå slutet på rivningen inom kort. De massiva limträbågarna som ska hålla uppe takkonstruktionen håller på att monteras på upplagsplatsen, och inom kort ska de installeras. I övrigt så kommer det bli en viktig milstolpe att under året nå tätt hus, så att vi kan påbörja de arbeten som skall ske inomhus i bassänghallen. Bygget av attraktionstornet pågår och i dagarna lades översta bjälklaget på plats. Vi är i stort sett färdiga med att återställa vattenvärldens torrdelar, alltså reception, café och omklädningsrum.
Vilka yrkesgrupper är där? Hur många anställda har NCC där?
– Yrkesmedarbetarna som är på plats arbetar bland annat med rivning, installationer och rigg- och drift. Vi har också montörer på plats som arbetar med attraktionstornet och limträbågarna. Vi har en blandning av egna yrkesmedarbetare och underentreprenörer och sidoentreprenörer som jobbar för Liseberg.
”Plötsligt såg jag explosionen”
Anders Karlsson var regionalt skyddsombud på Byggnads vid branden. Han befann sig i Byggnads fikarum högt upp i Kallebäck där man ser över hela staden. Plötsligt såg de röken bolma.
– Vi såg att det måste vara Oceana. Plötsligt såg jag explosionen och eldslågorna som slog ut. Det var en kraftig explosion. Jag och en kollega gick direkt ner till bilarna och körde dit.
På plats var polisens avspärrningar redan gjorda. Han träffade någon enstaka byggnadsarbetare som varit inne på bygget men kommit ut.
– Folk stod tysta i smågrupper och tittade på brandens förlopp. Det var mycket funderingar.
Uppmaningen: Ta lärdom
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/anderskarlsson-foto-juliasjoberg-768x499-1.jpg)
Han tycker att alla ska ta lärdom av branden på Oceana.
– Min känsla är att riskbedömningar ofta inte fungerar på byggföretag och då fungerar troligen det aktiva brandskyddsarbete ännu sämre. Men det är viktigt att ha ett förebyggande arbete med rutiner, brandskyddsutrustning och utrymningsvägar.
Oceana beräknas stå klar om två år.
Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.