Här är Byggnads lönekrav – så mycket begär facket
Byggnads och Byggföretagen har nu växlat krav på Byggavtalet. Därmed är avtalsrörelsen igång på allvar. Facket vill se ett lönelyft på 4,2 procent.
![Skarpare åtgärder mot fusk](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/avtal-emil-800x450.png)
Byggavtalet är det största av Byggnads sju olika avtalsområden. Nuvarande Byggavtal löper ut den 30 april.
När det gäller lönen så yrkar facket alltså på ett lönepåslag på 4,2 procent. Om kravet blir verklighet skulle en byggnadsarbetare som i dag har en lön på 35 000 kronor få 1 470 kronor mer i månaden.
Flera pengakrav i korthet:
- Låglönesatsning för avtalets lägsta löner.
- Lönehöjningen sker från första dagen och inte från och med den löneperiod som börjar närmast efter lönehöjningsdagen.
- Högre utgående lön för förare av kran och maskin hos underentreprenör som kör åt arbetslag.
- Utgående löner och samtliga nivåer i avtalet höjs med minst 4,2 procent.
- Avsättningen till den extra pensionen ska öka.
LÄS ÄVEN: Här är Byggföretagens krav
Skarpare åtgärder mot fusk
Precis som vid avtalsrörelsen 2023 har facket även denna gång med gemensamma krav som gäller samtliga avtalsområden. Flera av yrkandena handlar om att dra åt svångremmen runt byggföretag som inte följer de regler som finns. Byggnads vill få till tydligare regelverk kring den fördjupande kontrollen inom Svensk Byggkontroll.
![](https://www.byggnadsarbetaren.se/app/uploads/2025/02/avtalx5-800x450.png)
Ett annat yrkande, som indirekt hänger ihop med en fördjupad kontroll, är att de huvudentreprenörslistor som begärs ut ska innehålla fler uppgifter än idag. Uppgifter om vilka företag som är eller har varit inloggade på arbetsplatsen och hur många individer som varit inloggade från varje företag.
Skyddsombuden tidigare i byggprocessen
Skyddsombuden kommer inte in tillräckligt tidigt när ett nytt byggprojekt drar i gång, anser facket. Därför yrkar förbundet på att avtalet kompletteras med en regel som tydliggör arbetsgivarens ansvar att plocka in skyddsombuden redan när bygget börjar planeras. Ett annat krav som gäller skyddsombuden handlar om att avtalet ska skrivas om så att det blir möjligt för dem att arbeta inom ett större geografiskt område än i dag. Det är möjligt redan i dag förhandlingsvägen mellan enskilda företag och Byggnads regioner men det är enligt förbundet ett arbete som är tidskrävande både för facket och företagen.
Mer till er med barn
Byggnads lyfter två frågor som direkt berör föräldrar. Förbundet yrkar på att arbetsgivaren ska bli skyldig att betala en extra ersättning till en anställd som är ledig för tillfällig vård av barn och att den tid som en arbetstagare är ledig med tillfällig föräldrapenning inte ska innebära någon minskning av arbetstidsförkortningen.
Något annat som förbundet vill förhandla om är att uppsägningstiden för en arbetstagare som gör totalförsvarsplikt ska börja räknas först när den anställda återupptagit sitt arbete. Något som är tänkt att gälla vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Några andra av kraven är:
- Bestämmelserna om hur arbetstid läggs ut ska ses över för att begränsa oseriösa arbetsgivares möjlighet att kringgå avtalets regler och intention.
- Obligatoriskt med klimatanläggning i torn- och mobilkran.
- Rätt att gå på screening av prostatacancer och mammografi på betald arbetstid.
- Att det införs bestämmelser om restidsersättning i Byggavtalet.
- Regeln om traktamente för utrikes bosatta ses över och ändras i syfte att säkerställa att arbetsgivaren är skyldig att betala traktamente till en arbetstagare som har sin egentliga bostad långt från arbetsorten.
- Helglön ska betalas även när arbete utförs mer än två timmar på helglöneberättigad dag.
Här kan du läsa samtliga krav.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.