info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Proworks nya knep för att göra löneavdrag – ”dribblar” med folkbokföring

Bemanningsbolaget Prowork lovade att sluta göra otillåtna löneavdrag för polska byggjobbare. Men avdragen fortsätter. Genom att övertala anställda att skriva sig i Sverige kan Prowork runda kollektivavtalet.

Proworks polska byggnadsarbetare bor på ett lägenhetshotell i Rotebro.
Prowork uppmanade ”Dariuz” att folkbokföra sig i Sverige. När han gjorde det åkte han på löneavdrag. Foto: Ivar Andersen

Part-time Home i Rotebro utanför Stockholm. Ett klassiskt lägenhetshotell med knappt hundra rum. De flesta gästerna är utländska medborgare som jobbar åt svenska företag. En stor del av dem är polacker anställda av bemanningsbolaget Prowork. 

Här bor byggnadsarbetaren Dariuz tre veckor i stöten. Det är så Proworks rotationsschema ser ut. Sexdagarsveckor på 53 timmar. Sen kommer belöningen. En veckas ledighet i Polen.     

Han och en Prowork-kollega delar rum. Knappt 20 kvadrat. De har varsin sovalkov men inga väggar som skiljer åt eller dörrar att stänga om sig. Privatlivet är obefintligt och de får inte själva välja sina rumskamrater. 

Är det här ”hemma”? Dariuz skakar på huvudet.

– Hemma är där familjen finns. 100 procent. Det finns ingen logik alls i att kalla det här hemma. Mitt hem är där min familj finns. Inte det här stället.  

LÄS MER: Uppgörelse efter lönedumpningen – miljonsmäll för Prowork

3 500 kronor i löneavdrag

Han visar upp sin senaste lönespecifikation, för januari. Prowork har dragit av 3 500 kronor för boendekostnader. 

Enligt kollektivavtalet med Byggnads, som Prowork är bundet av, ska den som är bosatt utanför Sverige ha betalt boende. 

Företaget har tidigare varit i blåsväder för att systematiskt ha gjort otillåtna boendeavdrag. Men hösten 2024 gjordes en överenskommelse med facket.  

Prowork gick med på att betala miljonbelopp – och på att sluta göra bostadsavdrag. 

Ändå står det svart på vitt i Dariuz lönespec att pengar dragits för boendet. Hur går det ihop?  

– Företaget sa att Skatteverket hade gjort det obligatoriskt att folkbokföra sig i Sverige om man ska jobba här. De skickade instruktioner hur man gör på e-post, säger han. 

Företaget sa att Skatteverket hade gjort det obligatoriskt att folkbokföra sig i Sverige om man ska jobba här.

Dariuz, byggarbetare på Prowork

Överenskommelsen mellan Prowork och facket tecknades sedan företaget granskats av Byggnads enhet Svensk Byggkontroll. 

Proworks ledning var hela tiden medveten om att granskningen ägde rum. Parallellt med att facket begärde in uppgifter om de otillåtna avdragen började Prowork övertala sina anställda att ändra sin folkbokföring. 

Regeln i kollektivavtalet säger nämligen att ”arbetsgivaren ska ordna och bekosta logi” enbart för den som är ”stadigvarande bosatt eller folkbokförd utanför Sverige”. 

Prowork gör läneavdrag för polska byggnadsarbetare.
Dariuz lönespecifikation för januari visar att Prowork har dragit av 3 500 kronor för lägenhetshotellet i Rotebro.

Prowork: ”Tvingar dig inte till något”

Prowork har runt 300 anställda. Dariuz bild är att de flesta struntat i företagets uppmaning om folkbokföring.

– Jag tror att vi bara är 30–40 som gjort det, säger han. 

Anställda som fortfarande är skrivna i Polen slipper numera bostadsavdraget. I den delen har Prowork alltså hedrat överenskommelsen. Men de som följde Proworks instruktioner gick på en dyr nit.

När en anställd på Prowork mejlar och ifrågasätter löneavdraget för de som folkbokfört sig svarar en av Proworks bemanningskoordinatorer: ”När det gäller boende erbjuder Prowork möjligheten att bo där – det är inget tvång. Om du inte vill bo i våra bostäder tvingar vi dig inte till något. Du kan självklart hitta ett eget boende.”

LÄS MER: Miljonfusket på NCC:s bygge – Prowork blåste polacker på traktamente

Byggnads: Fuskfolkbokföring

Prowork är inte det enda bemanningsföretag som upptäckt folkbokföringsknepet, säger Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk.  

– I flera år hade vi och Byggföretagen en diskussion om vad personer bosatta utomlands egentligen hade rätt till och i senaste avtalsrörelsen landade vi i att de ska ha traktamente och betalt boende enligt särskild regel, säger hon. 

– Men då kom företagen på att ”vänta vi kan ju folkbokföra dem i Sverige”. Att det gick att fuskfolkbokföra sig på lägenhetshotell i Sverige hade vi inte en aning om. Men regeln var till för att förebygga missbruk och vår åsikt är att man inte kan dribbla på det här sättet.

Att det gick att fuskfolkbokföra sig på lägenhetshotell i Sverige hade vi inte en aning om. Men regeln var till för att förebygga missbruk.

Anneli Ohlsson-Anderbjörk, förbundsjurist Byggnads

Vd:n: ”Ett helt felaktigt påstående”

Byggnadsarbetaren ber om en intervju men Proworks vd Mikael Rönnberg svarar i stället via mejl.

Prowork försöker ju få anställda att folkbokföra sig i Sverige. Byggnads kallar detta ”att dribbla”, har du någon kommentar? 

”Det är ett helt felaktigt påstående som vi nu vid ett flertal tillfällen fått påkastade oss av er på Byggnadsarbetaren och Byggnads representanter. Vi ber våra medarbetare följa de riktlinjer vi får från Skatteverket”, skriver Rönnberg. 

Men påståendet är inte felaktigt. Byggnadsarbetaren har tagit del av e-post som Prowork skickat till sina anställda.

Där står det att: ”Vi är i ständig kontakt med svenska Skatteverket, och i samband med detta har vi fått veta att alla personer som är anställda på Prowork måste ansöka om registrering i det svenska folkbokföringsregistret.” 

En säng på lägenhetshotellet i Rotebro. Proworks anställda delar rum – med en kollega de inte själva valt. Foto: Privat
En säng på lägenhetshotellet i Rotebro. Proworks anställda delar rum – med en kollega de inte själva valt. Foto: Privat

Skatteverket: ”Svårt att tro det”

Pontus Hesselheim är sektionschef för folkbokföring på Skatteverket. Han ställer sig frågande till att myndigheten skulle ha formulerat sig så som Prowork påstår.    

– Eftersom det är så många faktorer som spelar in har jag svårt att tro det. Det finns verkligen ingen sån generell riktlinje. Det kan skilja sig från arbetare till arbetare om det faktiskt är personer som ska folkbokföras eller inte.   

Den som bor i Polen och jobbar i Sverige har så kallad dubbel bosättning. Då ska personen folkbokföras där den har sin ”egentliga hemvist”.

Skatteverket väger in flera omständigheter vid bedömning av egentlig hemvist. Bland annat: 

  • Var personens familj är bosatt (har normalt sett stor betydelse).
  • Antalet dygnsvilor i respektive bostad.
  • Bostädernas storlek och standard, och var huvuddelen av ägodelarna förvaras.
  • Med vilken rätt en person nyttjar bostäderna (äganderätt, hyresrätt, andrahandskontrakt o.s.v.).
  • Vilken koppling personen i övrigt har till de två orterna. 
  • Om det är sannolikt att personen framöver kommer att bosätta sig för gott på arbetsorten.

Har fru och barn i Polen

Dariuz har fru och barn i Polen. När han reser iväg på jobb tar han med sig kläder och telefonen och sover i ett delat rum som han inte själv har hyrt. Han har inget socialt umgänge i Sverige och inga planer på att flytta hit. 

Det som talar för att han ska vara skriven i Sverige är att han varit anställd i över ett år och tillbringar de flesta av sina nätter på ett lägenhetshotell i Rotebro.      

Är Sverige hans egentliga hemvist?

– Var man har sin familj är en viktig del men inte nåt som ensamt avgör en bedömning, säger Pontus Hesselheim.

– Men om den här personen är folkbokförd i dag då har det gjorts en prövning där vi har landat i bedömningen att ja, han ska vara folkbokförd här. Sen skulle det kunna bli en annan bedömning i ett annat fall. 

LÄS MER: Kranföraren organiserade 25 kollegor – nu tar polackerna strid mot Prowork

Folkbokförda på Proworks kontor

I en annan av lägenhetshotellets korridorer har Stanislaw sitt rum. Precis som Dariuz folkbokförde han sig i Sverige på Proworks uppmaning. Som tack åkte han på löneavdrag. 

– Förutom jobbet har jag ingen koppling till Sverige alls, säger Stanislaw.

Stanislaw och Dariuz är grannar, i dubbel bemärkelse. De sover bägge på lägenhetshotellet. Och de är skrivna på samma adress – men inte där hotellet ligger utan på Proworks kontor i Solna. I fastigheten har flera olika byggbolag lokaler. Sedan några månader har de – åtminstone på pappret – fått sällskap av en grupp polska yrkesarbetare.       

Dariuz och Stanislaw känner sig lurade. Nu har bägge gått med i facket.   

– Jag brukade jobba för ett annat svenskt företag förut, då fick jag både betalt boende och traktamente. Prowork säger att de är ett svenskt företag, men de tar betalt för allting. Det känns som att de utnyttjar mig, säger Stanislaw. 


Dariuz och Stanislaw heter egentligen någonting annat.

Prowork

Prowork Stockholm AB bildas år 2013. Fram till 2019 växer företagsfamiljen med Prowork Bemanning AB, Prowork Göteborg AB och ägarbolaget Hemro Holding AB. 

Först är verksamheten blygsam till storleken. Men 2021 lägger NCC ned sitt bemanningsbolag Safida Montage. Personal går direkt från Safida Montage till Prowork Stockholm, som på ett år växer från knappt 40 till nästan 300 anställda.

Byggnadsarbetaren har i en serie granskningar visat att Prowork gör otillåtna löneavdrag för boende och inte betalar traktamente till sina polska anställda.

I fjol utsåg Byggnadsarbetaren dessutom Nya Campus Borlänge, där Prowork jobbade för NCC, till Årets sämsta bygge.

Ungefär samtidigt gjorde Prowork en överenskommelse med Byggnads, som innebar att företaget betalade omkring 2,5 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet.     

Förutom åt Rover jobbar Prowork just nu åt NCC på Västlänken.

Ivar Andersen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Proworks nya knep för att göra löneavdrag – ”dribblar” med folkbokföring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig