Kritiska röster efter turerna kring Serneke – ”Ett strategiskt fulspel”
I samma veva som Serneke Sverige gick i konkurs startades ett nytt Serneke-bolag upp. Något som fått flera företagare i byggbranschen att bli förbannade. ”Alltid deras ue som får ta smällen”.
Orden kommer från Daniel Karlsson som driver företaget Truppmontage. Nyheten om att ett nytt Serneke-bolag skulle starta upp, bara dagar efter konkursen av Serneke Sverige AB, gjorde honom förbannad.
– Det är återigen de små företagen, som varit anlitade i deras projekt, som får stå för hela smällen. Jag tänker på alla som fått slita på deras byggen, fått jaga pengar innan konkursen, köpt in material, ska betala löner när det är ett litet företag på 5-15 anställda, det kommer bli tufft att få ut dessa pengar.
Patrick Csizmadi, vd på Hisingens Industri & Skeppsservice AB, är inne på samma linje.
– Att de nu ska starta ett ”Serneke 2.0” äcklar mig. De kör jättemånga bolag i konkurs och går själv vidare som om inget har hänt, säger han.
I samband med att det stod klart att ett nytt Sernekebolag skulle dra igång förklarade grundaren Ola Serneke att han inte ”hade någonting med konkursen att göra” men att han kunde förstå att folk blev upprörda.
– Ja, men det finns som sagt inte någon koppling, sade han tidigare till Byggnadsarbetaren.
Det ger varken Patrick eller Daniel mycket för.
Dåliga erfarenheter
Båda två menar att de inte har några positiva erfarenheter av att jobba med Serneke, och de har de senaste åren aktivt hållit sig borta från projekt där Serneke varit involverade.
– Vi märkte hur de valde att utnyttja underentreprenörer. De körde ett strategiskt fulspel där de höll inne med betalningar. Flera gånger krävde de en förlikning och hotade med en tvist istället för att betala, säger Patrick Csizmadi.
– De riktar in sig på småföretagare som de kan sätta press på och som inte alltid har koll på sin administration. De kör alltid fulspel, för de vet att de oftast sitter inne på kontoret medan produktionen och arbetsledning från ue både är ekonomichef, produktionschef, inköpare, säljchef och den som planerar projekten. Har man en faktura med 45 dagars svarstid, då var det inte ovanligt att de bestred fakturan dag 44. De använde alla sina ue att agera bank, då de uppenbarligen inte hade någon likviditet, säger Daniel Karlsson.
Överklagat konkursen
Även Tomas Carlsson på företaget MSG Ventilation ställer sig frågande till hur allt har skötts. I samband med att Serneke Sverige gick i konkurs den 7 januari, bara en dryg månad efter att bolaget fått tyska Mutares som ny ägare, valde MSG att överklaga konkursen.
– Vi valde att överklaga för att markera att man inte borde, och ska kunna, göra på det här sättet. Många med insyn tycker det ser underligt ut. Att man köper ett bolag som bara efter någon månad går i konkurs. På så kort tid ska man inte kunna ta så drastiska beslut, säger Tomas Carlsson.
Överklagandet behandlas nu av Hovrätten för Västra Sverige. Tomas Carlsson är dock inte speciellt hoppfull om att det kommer ge någon effekt.
– Det tog knappt ett dygn för tingsrätten att bevilja konkursen. Jag gjorde nyligen en lägesuppdatering gällande vår överklagan och fick svaret att ”målet är klart att föredras i frågan om prövningstillstånd men det är inte föredraget än”. Så min gissning är att de kommer vara klara med konkursen innan ärendet tas upp i Hovrätten.
Känner du någon ilska mot Serneke?
– Vi har valt att inte lägga så mycket adrenalin i det här. Men vi vill som sagt markera att vi inte tycker att man ska kunna göra på det här sättet.
Har ni drabbats själva?
– Ja, vi gör en ordentlig förlust, men det är något vi kommer kunna hantera. Det finns många andra företag som har drabbats betydligt hårdare.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.