info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expert varnar efter dödsolyckan: Tro inte att fallskyddslinor klarar allt

Fallskyddsblock som ska klara fall över en kant tål inte hur vassa kanter som helst. Dessutom måste flera saker vägas in i bedömningen av riskerna, menar Per Forsberg, arbetsmiljöingenjör och expert inom fallskyddsutrustning.

Linan brast och en man dog vid olyckan. Per Forsberg, expert på fallskydd, varnar för en övertro på att fallskyddsblock ska klara allt. Foto: Polisen, Privat

I april förra året dog en 39-årig arbetare efter en olycka på Swedpaper i Gävle. Han föll från ett tak till en cistern som han skulle demontera och blev hängande i fallskyddslinan innan den plötsligt gick av. Linan antas ha kapats av mot en plåtkant trots att man använde fallskyddsutrustning, ett fallskyddsblock, avsett för att stå emot fall över kanter. 

Men hur kunde detta alls ske?

– Det är oerhört ovanligt att fallskyddsutrustning går sönder på det här viset, säger Per Forsberg.

Han är ordförande i SIS kommitté som arbetar med standarder för personligt fallskydd samt är arbetsmiljöingenjör på Alticlimb som gör arbeten på hög höjd.

Fallskyddsblocket som användes vid olyckan är av märket Miller Turbolite Edge, tillverkat av Honeywell.

– Tillverkaren är tydlig både i bruksanvisning och i märkning på produkten vilka begränsningar det finns för hur skarp kanten kan vara (minsta tillåtna radie), säger han.

Kanten måste ha en radie på minst 0,5 mm för att linan ska skydda. Det motsvarar ungefär kanten på ett plattjärn.

”Alla material kan skäras av”

Samtidigt, konstaterar Per Forsberg, så marknadsförs den här typen av produkter inte sällan med budskapet om att de tål fall över vassa kanter.

– Ett fallskyddsblock som är testat och märkt för att användas i situationer där det finns risk för fall över en kant, har alltid en begränsning i hur skarp kanten kan vara. Alla material kan ju skäras av om kraften är tillräckligt stor och kanten tillräckligt vass.

Här anges att kanten måste ha en radie på minst 0,5 millimeter.

Värme kan påverka

Per Forsberg säger att fallskyddsblocket som användes vid olyckan är mycket vanligt och har testats enligt standard.

Enligt uppgifter i olycksutredningen användes plasma för att skära loss plåten vid olyckan.

– En plåt utskuren med plasma kan bli betydligt vassare och är kanske i vissa fall varm, säger Per Forsberg, som själv jobbat som smed.

– Jag tror inte det finns någon produkt där tillverkaren skulle säga att fallskyddsblocket kan användas för en så skarp kant som bildas då man har skurit plåt.

Han säger att den här typen av utrustning inte lämpar sig för alla jobb.

–  Utan att göra någon bedömning av den aktuella olyckan kan jag säga att det finns många situationer då detta fallskyddsblocket inte är lämpligt att använda vid risk för fall över en kant. Så är det med alla fallskyddsblock. Man måste till exempel bedöma hur skarp kanten är och vilket arbete som ska utföras.

Det är viktigt att använda rätt material till varje jobb, säger Per Forsberg. Foto: Privat

Men hur kan man jobba säkert?

– Det beror på vad man ska göra. Man kan till exempel sätta upp fallskyddsnät eller använda en lina som begränsar rörligheten så att man inte når ända fram till kanten. Då eliminerar man risken att falla över kanten. Det krävs dock lite mer kunskap för att kunna justera linan exakt.

Han säger att grunden ändå är att ha fasta fallskydd som hindrar fall. Personligt fallskydd ska alltid användas i sista hand.

Per Forsberg uppskattar att det finns minst ett tiotal fallskyddsblock på marknaden som är testade för fall över en kant.

Vilka fallskyddsblock är starkast?

– Det kan man inte svara på. Testet är ett ja eller nej-test, antingen är det godkänt för en kant med en radie på 0,5 millimeter eller inte.

Den avkapade linan granskas av Nationellt forensiskt centrum.

Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”

Fall över kant – standard

Det fallskyddsblock som användes i samband med dödsolyckan på Swedpaper i april förra året har testats enligt det som idag är en tilläggsstandard för fall över kant (inom standarden för fallskyddsblock, EN 360).

Det finns enbart en standard för ”fall över kant” – minst 0,5 mm i radie.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expert varnar efter dödsolyckan: Tro inte att fallskyddslinor klarar allt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig