Rörmokaren Mats krav – 5 procent och fixa lönepressen: "Märkte det inte innan"
Få bort lönepressen från utländska arbetare, lyft lönen med fem procent och se till att utbilda fler rörmokare. Det står på rörmokaren Mats Lundqvist önskelista inför avtalsrörelsen.
Mats Lundqvist arbetar som rörmokare på Bravida i hemstaden Örnsköldsvik. När han får frågan om vad som är viktigast i den kommande avtalsrörelsen säger han direkt:
– Den utländska arbetskraften som det blir mer och mer problem med.
Hur menar du då?
– Företagen tar in utländsk arbetskraft av flera olika orsaker. Här omkring Örnsköldsvik har det blivit en stor skillnad de senaste fem, sex åren. Innan det märkte vi inte av det så mycket. Ett problem är att det leder till lönedumpning.
De hade långt ifrån samma lön som övriga snickare
Stor skillnad senaste åren
Mats Lundqvist berättar om ett skolbygge som han var på för ett par år sedan där huvudentreprenören på byggsidan hade inlånad personal från andra länder.
– De hade långt ifrån samma lön som övriga snickare. Och det här börjar även bli vanligare bland rörmokarföretag. Främst de som är större på stora projekt och ofta är det arbeten som gäller rörsvetsning och liknande.
Att även rörmokarna nu drabbas hårdare tror Mats Lundqvist beror på brist på utbildade rörmokare.
– Det måste satsas mer på utbildning. Det tar många år att lära sig allt och bli en skicklig rörmokare. Vi måste få fram fler självgående rörmokare i landet. Lösningen är inte dumpning av löner och utländsk arbetskraft.
Vad tycker du man ska göra åt saken i avtalsrörelsen?
– Det är svårt att komma åt. Det är väl inte olagligt riktigt, men problemet är att det blir en lönepress. Och man märker att en del kollegor går ur facket för att det ser ut så här, en del har blivit blåsta på lönen. De menar att det är Byggnads fel, men det är det ju inte.
Mycket beror på hur företagen agerar
På tal om facket så har Byggnads nyligen gått ut med att de kräver max två ue-led för byggprojekt som är skattefinansierade. Skulle det hjälpa tror du?
– Det kan nog vara bra, men mycket beror på hur företagen agerar. De vill tjäna pengar åt aktieägarna och då blir det lätt att de pressar kostnader.
Hur tänker du kring lönepåslag för din egen del, vad vill du ha för att bli nöjd?
– 4 procent tycker jag känns lite. Jag skulle nog säga 5 procent.
Inom LO-samordningen har man redan gått ut med att de kommer begära 4,2 procent. Byggnads är en del av en så det blir nog svårt att få 5 som du vill ha?
– Ja det blir det, säger Mats Lundqvist och skrattar.
– Då kanske det blir tre och det är för lågt om man tänker på att inflationen ätit upp så mycket av lönen de senaste två åren. Jag märker tydligt att min lön inte räcker lika långt längre.