Säkerhetslina gick av – 39-åring dog efter fall: "Hur kan man bedöma att det inte var något fel?"
Arbetaren hade en lina som skulle vara säker och klara av vassa kanter. Men när han föll skars linan ändå av och han förlorade sitt liv efter fallet. Åklagaren har valt att återuppta förundersökningen efter anhörigas protester. "Linan gick av, hur kan man då bedöma att det inte var något fel? frågar sig advokat Angelica Enterfeldt.
Vet du mer? Tipsa Byggnadsarbetaren!
red@byggarb.se, 072-215 83 36
Uppdraget, den 18:e april förra året, var att riva en sex meter hög cistern i plåt på Swedpaper i Gävle. En 39-årig industrimekaniker och svetsare från Enercos affärsområde Underhåll och montage var på plats för att demontera tillsammans med en kollega från ett rivningsföretag som Enerco kontrakterat. Den erfarne 39-åringen skulle nu börja jobba från cisternens tak för att skära bort bitar med hjälp av plasma.
Hör plötsligt en duns
Men runt klockan tio gick något fel. Arbetaren från rivningsfirman stod på golvet och höll uppsikt medan 39-årige kollegan skar bort en större bit av cisternens tak. Rivningsarbetaren, som vid tillfället stod med ryggen mot cisternen, hörde att biten föll men också att något hände med kollegan. Han vände sig om och såg han att kollegan fallit från taket på cisternen och hängde i fallskyddsselen några meter över golvet. Kollegan begav sig då mot bomliften som han tänkt undsätta arbetskamraten med. Men plötsligt hör han en duns och ser att kollegan fallit ner i golvet. Linan som skulle tåla skarpa kanter hade gått av.
Trots insatser för att rädda 39-åringen dör han av sina skador.
Linan analyseras
Efter olyckan beslagtogs linan av polisen och analyseras av Nationellt Forensiskt centrum (NFC). På bilder kan man se att den gått rätt av. Analysen är ännu inte klar.
Åklagare Åse Schoultz har lett förundersökningen men valde tidigare att lägga ner den.
– Så långt vi och Arbetsmiljöverket sett i våra utredningar har vi inte kunnat lasta arbetsgivaren utan det var en ren olyckshändelse, sa hon efter att utredningen lagts ner.
– Linan var tillverkad för skarpa kanter och var inte gammal. Men den måste på något sätt ändå ha kapats av på grund av den skarpa kanten som uppstod när man sågade. Han sågade ut en del av taket och det är mot en sådan kant som linan har gått av, sa hon.
Protest mot nedläggning
Anhöriga till arbetaren krävde emellertid att förundersökningen skulle återupptas – hur kunde man lägga ner den utan att ens ha svar från NFC, undrade familjen.
Åklagaren säger idag att motiveringen från de anhörigas målsägarbiträden gjort att utredningen nu återupptagits.
– Det var begäran om överprövning från målsägarbiträdena och de motiv de förde fram, säger hon.
”Grunden för vår begäran om överprövning av beslutet var att vi inte ansåg ärendet färdigutrett. Det verkar ha funnits brister i ledning, planering och instruktion, och all säkerhetsutrustning hade inte genomgått föreskrivna inspektioner. Det fanns enligt vår uppfattning anledning att utreda vidare om detta har haft inverkan på att den tragiska olyckan inträffade, och om någon i så fall kunde hållas straffrättsligt ansvarig för det”, skriver advokat Markus Lauri, som företräder två av 39-åringens fyra barn.
”Linan gick ju av”
Även målsägarbiträden till mannens två andra barn har begärt överprövning.
– På det materialet som vi fått bedömer jag att det fanns brister i säkerhetsutrustningen som han hade, att den inte var tillräckligt bra, säger advokat Angelica Enterfeldt.
– Hur kunde linan gå av och hur kan man då bedöma att det inte var något fel?
Byggnadsarbetaren har talat med en anhörig till den avlidna mannen. Det framkommer att han ska ha varit mycket noga med säkerheten. Den anhörige har svårt att förstå att en lina som skulle vara säker kunde gå av.
Företaget Enerco lämnar skriftliga svar på Byggnadsarbetarens frågor om olyckan.
Jag har förstått det som att den fallskyddslina som gick av var märkt för att användas vid skarpa kanter. Hur ser ni på att det kunde ske?
”Ja det stämmer att utifrån vår bedömning så har korrekt material använts och att alla övriga grundkrav möttes i form av utbildning, skyddsutrustning, riskbedömning etc. Vi har ett högt säkerhetsfokus på Enerco och har så alltid haft. Därför blir den tyngsta lärdomen för oss att den tragiska olyckan inträffade trots detta”.
Har ni i er verksamhet tidigare varit med om att en lina gått av på det här sättet?
”Nej, aldrig.”
Jag undrar också vilket fabrikat det var på linan?
”Vi avstår att lämna ut den informationen, det har inte slagits fast vilken inverkan det haft på skeendet”