Uppgörelse efter lönedumpningen – miljonsmäll för Prowork
Prowork gjorde otillåtna löneavdrag och blåste sina polska anställda på traktamente. Nu ska bemanningsbolaget betala 2,5 miljoner kronor efter en uppgörelse med Byggnads.
Hur mycket pengar har du gått miste om?
– 70 000 kronor bara för boendet. Skulle jag ha fått traktamentet för 20 månader så blir det jättemycket pengar.
Så svarade en tidigare Proworkanställd när Byggnadsarbetaren rapporterade om bemanningsbolagets omfattande lönedumpning på NCC:s projekt i Borlänge.
Nu har Prowork förlikats med Byggnads. Det framgår av ett protokoll som Byggnadsarbetaren har tagit del av.
Prowork ger ett allmänt skadestånd på en miljon kronor till facket. Dessutom får företagets omkring 300 yrkesarbetare 5 000 kronor var insatta på pensionskontot. Totalt ligger summan alltså runt 2,5 miljoner kronor.
LÄS MER: Miljonfusket – Prowork blåste polacker på traktamente
Svensk Byggkontroll har granskat
Uppgörelsen handlar inte specifikt om projektet i Borlänge, utan om brott mot kollektivavtalet i allmänhet. Bakgrunden är att Byggnads enhet Svensk Byggkontroll har genomfört en fördjupad granskning av Prowork. Facket har kontrollerat vilka ersättningar tio polska anställda fått och slår fast att bemanningsbolaget gjort flera allvarliga fel. Däribland:
- Missat att betala OB- och övertidsersättning.
- Otillåtet boendeavdrag på lönen.
- Inte betalat reseersättning, traktamente och förrättningstillägg.
Av protokollet framgår att Prowork förnekar det mesta. Bemanningsbolaget hävdar att bara ett fåtal av de anställda hade rätt till betalt boende, och medger att ”för dessa har företaget brustit i hanteringen”.
Dessutom har det ”i ett antal fall brustit i rutiner för hantering och uppföljning av övertidsarbete”.
Vi har suttit med Svensk Byggkontroll och fört förhandlingar och nu finns det en väg att gå framåt, så det känns ju bra.
Proworks vd: ”Känns ju bra”
Från företagssidan är kommentarerna knapphändiga. Alexander Gillberg, Byggföretagens chef för arbetsgivarfrågor, vill inte uttala sig.
– Egentligen inte, för den skulle inte ni få rätt på, den överenskommelsen, säger han.
I förlikningen förbinder sig Prowork att framöver följa kollektivavtalets regler. Företagets vd Mikael Rönnberg vill inte prata om detaljerna.
– Jag har faktiskt ingen kommentar alls. Vi har suttit med Svensk Byggkontroll och fört förhandlingar och nu finns det en väg att gå framåt, så det känns ju bra. Jag väljer att inte kommentera det ytterligare, säger han.
LÄS MER: Rösterna inifrån Prowork – ”Försöker sänka människor psykiskt”
Ska stoppa framtida lönedumpning
Peter Sjöstrand är chef på Svensk byggkontroll. Han betonar att han inte kan kommentera den aktuella uppgörelsen utan enbart uttala sig i allmänna ordalag.
– En förhandling handlar om flera saker. Det ena är, som i det här fallet, att korrigera ett fel. Samtidigt ska man försöka få ett förhandlingsresultat som leder till att felet inte upprepas. Jag tror inte det finns någon som tecknar en överenskommelse om den inte innehåller de delar man tycker är viktiga, om man inte tycker att överenskommelsen är bra. Det gäller generellt för förhandlingar och kan appliceras även på denna, säger han.
”Inga förhandlingar kan påkallas”
Den stora merparten av Proworks anställda är inte med i facket. Att de ändå får en liten slant handlar om Svensk Byggkontrolls regelverk, säger Peter Sjöstrand.
– När vi begär att företaget ska göra en rättelse då gäller det för samtliga anställda, oaktat om man är medlem eller ej.
Men det finns också några enstaka anställda som är medlemmar i Byggnads. Dessa har förlorat betydligt mer pengar än de 5 000 kronor de nu får till pensionskontot.
Förhandlingsprotokollet avslutas med orden: ”I och med överenskommelsen är all tid under granskningsperioden och eventuella felaktigheter under denna utlösta och inga förhandlingar kan påkallas för dessa eventuella brott.”
Om medlemmarna skulle vilja, skulle de ändå kunna driva sina fall?
– Om man efter att ha kommit överens i en förhandling riskerar att dras in i nya processer i samma fråga, under samma tidsperiod, då blir det väldigt svårt att träffa överenskommelser. Resultatet blir ju inte värt någonting om det kan komma att ändras. Men den kommentaren är också generell och gäller inte specifikt den här förhandlingen, säger Peter Sjöstrand
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.