info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
stolta jobb

Badrum i microcement som sticker ut: ”Ingen kan härma mig helt”

Produkten och målarens egen teknik gör att renoveringsjobben alltid blir personliga – och omöjligt för någon annan att kopiera. Oavsett om det gäller ett köksgolv eller ett marmorerat badrum med ”ruff” känsla.

Sara Andersson, SA Måleri & Microcement, är nöjd med resultatet och tycker att det var kul att få ”gå loss lite”. Foto: Privat

Sara Andersson har jobbat som målare i cirka tio år. För några år sedan började hon intressera sig för microcement.

– Jag minns att jag började se bilder på det här materialet på sociala medier. Tidigare hade jag arbetat med liknande utseenden, fast med spackel, när jag renoverade vardagsrum. Men med microcement kunde jag göra det här även i badrum och kök.

Stor variation

Microcement går att ha på i princip alla ytor. Enligt Sara är det viktigt att använda rätt teknik för just den produkt man använder. Generellt för all microcement gäller det att inte lägga för tjockt lager, och inte låta den ”torka ifrån dig”.

– Många tror att det bara är grått som gäller med microcement. Men man kan få fram i stort sett vilken kulör som helst. Jag arbetar med en katalog med runt 40 kulörer, där man kan minska eller lägga till pigment för att få det varmare, kallare eller mörkare. Så variationen är väldigt stor. Genom att blanda olika kulörer går det även att skapa en marmorerad yta.

Det är väldigt roligt, det är då man får gå loss lite. Här försökte jag skapa en industriell känsla.

Lager på lager. Först kläddes väggarna med glasfibernät, därefter två lager av lite grövre microcement innan man avslutar med finare korn. Foto: Privat

Stor variation

Det var precis den teknik hon använde när ett badrum skulle renoveras och hon fick i uppdrag att skapa en ”ruff” stil. Något hon blev glad över.

– Det är väldigt roligt, det är då man får gå loss lite. Här försökte jag skapa en industriell känsla.

Från start till mål tog det ungefär en vecka för Sara att bli klar. Totalt blev det fyra lager microcement på väggarna.

– Det är det som krävs med de produkter jag använder. Först klär man in väggarna med glasfibernät, därefter lägger man två lager av lite grövre microcement innan man avslutar med lager av finare korn.

Vad tycker du om slutresultatet?

– Jag tycker det blev väldigt bra. Jag gillar att golvet skulle vara lite mindre marmorerat vilket gör det lite ”lugnare” än väggarna.

Vad är roligast med microcement?

– Varje enskild person arbetar med materialet på sitt eget sätt, och applicerar man det olika blir mönstret olika. Jag marmorerar på mitt sätt och ingen kan härma mig helt och hållet. Det här gör att mitt arbete blir lite unikt. Problemet är att det kan vara svårt att arbeta flera personer med samma golv eller vägg, eftersom marmoreringen och mönstret då kommer att skilja sig åt.

Badrum i microcement / Sara Andersson

Stolthetsbarometer:  10av 10. ”Jag är väldigt nöjd över resultatet.”

Vad och var: Badrum i ”ruff” stil i Göteborg.

Utmaning: ”Ingen, när det kom till själva badrummet. Men det låg på fjärde våningen utan hiss och vattnet var avstängt. Så det blev väldigt mycket kånkande i trappor.”

Bästa tipset: Ska du arbeta med microcement är det viktigt att lära sig grunderna i  märket du väljer att använda. Det krävs olika tekniker beroende på vilken produkt man använder.

Michael Toll
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Badrum i microcement som sticker ut: ”Ingen kan härma mig helt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig