Bygg-vd:ns aha-upplevelse efter operationerna: "Vill att gubbarna håller länge"
”Är det verkligen så farligt?” Det är den vanligaste frågan som Robert Nilsson, regionalt skyddsombud i Skåne, får när han pratar om vibrationer på byggen. Bygg-vd:n Patrik Engström fick ett wake up-call när flera anställda tvingades till operation.
– Något som oroar mig är att man kan bli förstörd i armar och händer.
Rivningsarbetare Jimmy Johansson på bygg- och rivningsföretaget Taktmyra har jobbat i branschen i 14 år och har använt många vibrerande verktyg genom åren.
– Jag hade en kollega som måste operera sig i båda händerna, berättar han.
Jimmy försöker att vara försiktig.
– Man får definitivt inte köra för länge med maskinerna, utan köra lite grann och så städa eller göra andra grejer emellan.
På ett bygge i Bjuv kollar han upp vibrationsnivån på sina maskiner tillsammans med Robert Nilsson, regionalt skyddsombud och arbetsmiljöansvarig i region Skåne.
”En väldig okunskap”
Under Byggnads Arbetsmiljövecka var tusentals skyddsombud ute på byggen över hela landet. I region Skåne rörde det sig om 19 regionala och 420 andra skyddsombud som ska granska hur företagen skyddar sina anställda mot vibrationer.
”Är det verkligen så farligt?” Det är den vanligaste frågan som Robert Nilsson får när han pratar om vibrationer på byggen. Svaret? Ja, det är farligt. Du kan skada dig för livet, men det är inte säkert att du upptäcker det förrän det är för sent att göra något åt det.
– Jag märker att det finns en väldig okunskap om hur man ska jobba säkert och inte minst om medicinska kontroller, säger Robert Nilsson.
När Byggnadsarbetaren följer med honom och kollegan Jan Roth under Arbetsmiljöveckan inleds dagen i Helsingborg för att sedan främst finkamma arbetsplatser utan egna skyddsombud, bortom storbyggena. Landskrona, Tyringe och Bjuv. Det finns att göra.
– Ingen vill ju skada sina anställda men det är verkligen både högt och lågt när det handlar om kunskap. Det är en win-win- situation för alla om vi samverkar, då hindrar vi folk från att bli sjuka, säger Jan.
Klistrar på dekaler
Vid varje stopp plockar Robert med sig kartan med små klisterlappar i olika färger från bilen. De små dekalerna ska på ett lättbegripligt sätt visa hur länge man får arbeta med varje maskin, upp till insatsvärdet 100 poäng, då arbetsgivaren måste vidta åtgärder för att minska vibrationerna.
Alla vet att en bilningshammare vibrerar mycket, men hur mycket? Det kan skilja mycket mellan nya och gamla maskiner, mellan olika fabrikat. Sedan räcker det ens inte i många fall att följa reglerna. Har man otur kan man skadas ändå.
Det bläddras frenetiskt i telefonerna efter maskinernas handböcker medan chefer och byggnadsarbetare kollar in hur länge man får jobba med respektive maskin. Många blir förvånade. Robert och Jan hittar maskiner på flera ställen där klisterlapparnas markering inte räcker till. Det är vanligt med äldre maskiner med höga vibrationstal. Den värsta tigersågen påträffas på ett annat ställe, en annan dag. Den ligger på endast en minuts användning per dag.
Hos rivningsföretaget BNB i Landskrona räknar Robert ut maxanvändningstiden på en tigersåg.
– Den här får du jobba med i tre minuter.
Maskinen förses med en post-it-lapp med vibrationstalet skrivet på, då klisterlapparnas markering inte räcker till. Strax innan märkte de upp en annan maskin som får användas i sju minuter.
– De är ju omöjliga att skicka ut på byggen, då failar jag ju direkt. Att de alls fått säljas på marknaden, säger Henrik Nilsson, vd på företaget. Han talar om att slänga båda och säger att företaget, så mycket man kan, använder stora bilningsrobotar som man inte behöver handhålla. Besöket är bra, tycker han. Det ger en tankeställare och kommer att leda till att anställda skickas på medicinska kontroller vid vibrationsjobb.
Svårt område
På byggföretaget Teamab som jobbar mycket med renovering används bland annat skruvdragare, cirkelsåg, tigersåg och bultpistoler. Vd Patrik Engström menar att vibrationer är ett svårt område.
– Vi har haft några som opererat sig. Det blev en aha-upplevelse. Jag vill att gubbarna håller länge.
Han säger att de försöker minska vibrationerna.
– Ett exempel är att då vi borrar en ny golvbrunn så kan man kärnborra i stället för att bila.
”Blivit bättre”
Färden går vidare till Schröder Skadeteknik i Tyringe.
– Det har blivit bättre maskinmässigt. Vi försöker minska vibrationerna så mycket vi kan, säger rivningstekniker Johan Larsson.
Där finns en genomtänkt strategi inom arbetsmiljö generellt, samt för att stoppa vibrationsskador.
– Vi ska ha rätt metodik och rätt verktyg med lägsta möjliga vibrationstal, säger Tim Schröder, delägare, kvalitets- och miljöansvarig på företaget. Här måste nytillkomna anställda lära sig ta reda på hur länge de får jobba med maskinerna.
Tim har själv erfarenhet av vibrationsskador.
– Mina händer är helt förstörda sedan jag höll på med detta förr. Jag kan fortsätta använda händerna men jag vet ju att om jag använder en bilningsmaskin i dag kan jag inte jobba med det på en hel vecka sedan för jag har så ont i mina händer. Har du fått en vibrationsskada blir du inte av med den.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.