info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slipper sina "gristrynen" – efter fackets storsatsning: "Kan andas ordentligt"

De svinjobbiga maskerna har ersatts. Istället har fläktmatade andningsskydd blivit populära på rivjobbet vid lasarettet i Nyköping. Det är bara en av många arbetsplatser i Byggnads Öst där man nu andas lättare.
– De är skönare att jobba med och det blir inte äckligt och fuktigt med dessa skydd, säger rivningsarbetaren Jonathan Wedholm.

– Det är skönare att jobba med det här andningsskyddet när man får in frisk luft. Det är inte så fuktigt och äckligt som med det gamla, säger Jonathan Wedholm. Han jobbar med kollegorna Adrienn Hovan och Marcus Lundsten. Foto: Margite Fransson

Flera av kollegorna på arbetsplatsen instämmer. De är nöjda med att de gamla halvmaskerna i silikon, populärt kallade ”gristrynen”, har bytts ut och ersatts av en heltäckande skärm med ett fläktmatat system som pumpar in friskluft.

– Jag har haft den här nya masken i 2-3 månader och den fungerar mycket bättre än den gamla. Den skyddar hela ansiktet och man får inte in något damm alls, säger rivningsarbetaren Miklos Orvos, som liksom övriga rivningsarbetare jobbar på OLB Entreprenad.

Känner sig säkrare

Han och de andra känner sig säkrare och mer skyddade mot det farliga kvartsdammet som kan ge både silikos, stendammslunga och lungcancer. Dessutom har det blivit lättare och man slipper få fibrer eller betongflisor i ögonen.

Det är bra att skärmen täcker hela ansiktet och ögonen, tycker rivningsarbetaren Adrienn Hovan.

Förbättringarna hos rivningsarbetarna i Nyköping är en del av ett större projekt som Niklas Landstedt, regionalt skyddsombud på Byggnads region Öst, drog i gång redan 2021.

– Vi informerade alla rivnings- och saneringsföretag i vår region och ställde krav på medicinska kontroller och att de anställda skulle bära fläktmatade andningsskydd som täckte ansiktet i stället för halvmasker. De skulle helt enkelt följa lagen, säger Niklas Landstedt.

– Tidigare var det i undantagsfall att arbetsgivarna följde lagen. Efter projektet är det ett undantag att man inte följer lagen, fortsätter han.

Totalt har 22 rivnings- och saneringsföretag med runt 150 rivningsarbetare omfattats.

”Alla rivningsföretag har fått samma krav”, säger regionala skyddsombudet Niklas Landstedt. Foto: Byggnads
Linda Lyktberg, lagbas och Ronny Blomberg, huvudskyddsombud.

Linda Lyktberg är lagbas under rivningsarbetena i Nyköping. Hon säger att de nya andningsskydden är uppskattade.

– Vår dammiga arbetsmiljö har blivit mycket enklare att hantera då vi använder våra friskluftsmasker. Det är enklare och fräschare att jobba i dem. Man mår så mycket bättre i lungor, hals och näsa, det blir inte strävt och retande i halsen. Det känns otroligt mycket skönare på kvällen när man kommer hem och numera kan andas ordentligt, säger hon.

Hos OLB använder också sanerare skydden liksom andra yrkesgrupper.

– Även rörmokarna har likadana, säger Linda Lyktberg.

Falsk säkerhet

Ronny Blomberg är huvudskyddsombud på OLB Entreprenad och är nöjd med att halvmaskerna är utbytta.

– Dom vi använde förut får du till exempel bara ha om du är renrakad men det går inte om du har skäggstubb och det vet många inte om. Man blir invaggad i falsk säkerhet. Vägen mot fläktmatade andningsskydd måste man ta i hela Sverige.

En del motstånd väcktes i början, utrustningen är klumpigare att använda i trånga utrymmen eftersom fläktarna sitter på ryggen. Men kritikerna har kapitulerat med tiden.

Frank Lindblom ändrade sig om skyddet.

– Jag var helt emot det här andningsskyddet från början, att det bara var i vägen. Men nu när jag jobbat med det ett tag tycker jag att det är jättebra. Bara det att man slipper spån i ögonen när man kapar, säger rivningsarbetaren Frank Lindblom.

– Nu när vi andas frisk luft märker jag hur mycket damm jag andats in förut. Jag har blivit mer känslig för att utsättas för damm.

På bygget görs också åtgärder för att minska dammet.

Snorigare

Många på arbetsplatsen berättar att de blivit snoriga och snuviga i samband med att de jobbat med maskerna och undrar hur det kommer sig.
– Kanske för att man drar i sig kalluft, funderar Linda Lyktberg.

Byggnadsarbetaren kontaktar Sundström Safety som tillverkar maskerna. För Anneli Hallberg på tekniska supporten är frågan inte obekant.
– Det är inte konstigt att det kan bli så eftersom du har ett flöde, att det blåser i masken. Det kan vara en liten bieffekt av att man använder ett fläktassisterat skydd att man kan bli lite kyld. Det är som att man använder en AC i bil på sommaren, säger hon. 

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget. 

Se hur maskerna används här

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slipper sina "gristrynen" – efter fackets storsatsning: "Kan andas ordentligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig