info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här plomberas ABC:s bygghiss: "Kan förekomma rasrisk"

I samband med en inspektion på en byggarbetsplats upptäckte Arbetsmiljöverket att det fanns risk att en bygghiss och en ställning kunde rasa.
– Vi har förseglat bygghissen. Det är förbjudet att använda den, säger Malena Svedlund, arbetsmiljöinspektör.

Här plomberas ABC:s bygghiss
På beställaren Hallstahems webbsida kan man följa bygget live. Men nu är både ställning och hiss förbjudna att använda. Foto: Arbetsmiljöverket/Hallstahem

I våras påbörjades bygget av ett nytt femvåningshus i Hallstahammar. Totalentreprenör är JSB Construction AB och projektet beräknas vara klart under sommaren 2025.

Men när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i augusti upptäcktes flera brister på byggarbetsplatsen, bland annat när det kom till byggställningen. Ett muntlig förbud lades på ställningen.

Läs också Nytt larm: Bygghissarna som kan bli dödsfällor – inspektörer vågar själva inte åka

Rasrisk för hissen

Vid ytterligare ett besök förra veckan kunde Arbetsmiljöverket konstatera att det inte hade blivit bättre. Tvärtom, nya brister hittades. Därför upprättades ett nytt omedelbart förbud som gällde rasrisk på arbetsplatsen, samtidigt som bygghissen förseglades.

– Det kan förekomma rasrisk och det är oklart om man kan använda bygghissen och ställningen. Därför har vi förseglat bygghissen, säger Ann-Charlotte Widlund, arbetsmiljöinspektör.

Hur vanligt är det att man förseglar en hiss?

– Det kan jag inte svara på, men det är i alla fall första gången för min egen del.

Ett beslut om försegling betyder att Arbetsmiljöverket plomberar hissen och ser till att den för tillfället inte ska kunna användas. Om någon skulle ta bort förseglingen riskerar man böter eller fängelse.

Här plomberas ABC:s bygghiss
Bygghissen har plomberats med ett buntband. Foto: Arbetsmiljöverket

Ställningen riskerar att knäckas

Det som myndigheten slår ner på är bland annat att hissens påfrestning på ställningen är betydligt högre än vad som är tillåtet.

– I detta fall har man inte tagit hänsyn till dom belastningar som finns i blandningsintyget och har överbelastat spirorna bland annat där bygghissen sitter förankrad. Det blir en stor påfrestning på spirorna och det skapar en osäkerhet i konstruktionen, säger Malena Svedlund, arbetsmiljöinspektör som också var på plats.

Ett blandningsintyg måste finnas när olika ställningstyper används, som på bygget i Hallstahammar.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket anmäler ABC Bygghissar

Stort fokus på ställningar med bygghissar efter hissolyckan i Stockholm.

Inte heller ställningen på byggarbetsplatsen får användas.

– Ja, nu är det stopp. Vi har lagt ett stort fokus på ställningar och ställningar med bygghissar efter hissolyckan i Stockholm. När vi ser en bygghiss som är förankrad i en ställning vill vi gärna se att ställningskonstruktionen klarar av påfrestningar som kommer av bygghissen. Det har vi inte fått här, säger Malena Svedlund.

Fanns det risk för att hissolyckan i Stockholm hade kunnat upprepas?

– Det kan jag inte svara på. Det jag kan säga är att vi har en osäker konstruktion idag med förhöjd spirlast.

– Spirorna har en spirlast för hur mycket den klarar av och om man överbelastar den så finns det en knäckrisk på spiran. Knäcks spiran så finns det en rasrisk för bygghissen, då den är förankrad på spirorna, säger Malena Svedlund.

”Måste reda ut”

Det är ABC Ställningar som har byggt ställningen. Jeanette Hedman är vd på franchiseföretaget, men hon vill inte kommentera något om de brister som Arbetsmiljöverket påtalar.

– Jag har ingen aning vad som händer där. Vi måste reda ut det här själva innan vi lämnar några kommentarer. Just nu har varken jag eller någon annan något att säga om det här, säger hon.

I samma koncern ingår även ABC Bygghissar som byggde den hiss som föll i Sundbyberg förra året, och då fem byggnadsarbetare omkom.

Inte heller entreprenören JSB vill uttala sig.

”Jag följer utredningen nu och återkommer när den är mer klar”, skriver Fredrik Leo, vd på JSB, i ett sms till Byggnadsarbetaren.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här plomberas ABC:s bygghiss: "Kan förekomma rasrisk"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig