Byggnads stämmer irländskt byggbolag – jobbat åt Skanska vid Slussen
16 byggnadsarbetare fick för lite i lön på ett Skanskabygge i Malmö och irländska ICDS betalade runt 1,2 miljoner kronor till arbetarna. Nu stämmer Byggnads irländarna på 4 miljoner efter jobb på Slussenbygget.
I februari i år skrev Byggnadsarbetaren om det irländska byggbolaget ICDS som, efter Byggnads påtryckningar, betalade runt 1,2 miljoner kronor till 16 byggnadsarbetare i en förlikning. De hade fått för lite lön på ett Skanskabygge i Malmö.
Nu påbörjas en ny juridisk strid, när Byggnads stämmer ICDS på 4 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Denna gång efter jobb på Slussenbygget i Stockholm. Också här är det Skanska som tagit in bolaget, enligt facket rör det sig om ett 50-tal anställda från Rumänien.
”Kringgår reglerna”
ICDS anklagas för att ha kringgått kollektivavtalets regler om övertid samt för att inte betalat ut korrekta övertidsersättningar till sina anställda.
– ICDS har under lång tid utmanat de grundläggande reglerna i Byggavtalet och undvikit att rapportera löner eller följa överenskommelser. Det här är bara det senaste exemplet på deras försök att kringgå svenska kollektivavtalsregler, säger Byggnads avtalssekreterare Emil Persson, i ett pressmeddelande.
”Komplexa förhandlingar”
I den artikel som berörde Malmö-bygget uttalade sig Lee Atkinson, då företagsdirektör på ICDS Constructors, via mejl.
”Byggnads och ICDS har haft många förhandlingar under de senaste 16 åren, men det har alltid varit en bra dialog mellan parterna. De senaste tolv månaderna har det varit extremt komplexa förhandlingar, som handlar om olika tolkningar av byggavtalet”.
Skanska: Bra att frågan tas upp
Skanska har haft ICDS i Slussenprojektet sedan 2017. Under den tiden har Skanska gjort interna granskningar, utan att något anmärkningsvärt har kommit fram, enligt Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska.
– Det man nu är oense om är hur man ska tolka reglerna i kollektivavtalet. Vi välkomnar ett förtydligande i den här frågan.
ICDS kommer vara klara med sina arbeten vid Slussen i slutet av året.
– Visar det sig att företagets tolkning är felaktig får vi förhålla oss till det, säger Olle Rundgren.