info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskas bud ”onormalt lågt” – förlorade stort byggjobb

Bara NCC och Skanska budade när Jönköpings kommun upphandlade VA-arbeten. Skanska la sig 40 procent lägre i pris. Det var ingen vinnande strategi.

Jönköpings kommun ansåg att Skanskas anbud låg onormalt lågt.
Skanska la sig 20 miljoner kronor under NCC. ”Onormalt lågt”, ansåg Jönköping. Foto: Jönköpings kommun, Mostphotos (montage)

I mellan 80 och 120 år har ledningarna under Norra Strandgatan transporterat Jönköpingsbornas dricks- och avloppsvatten. Nu ska de bytas ut och kompletteras med dagvattenledningar.  

VA-förnyelsen är tänkt att komma igång i vinter. Projektet är komplicerat och när kommunen utlyste upphandlingen kom bara två bud in. 

Det ena, från NCC, låg strax över 50 miljoner kronor. 

Det andra, från Skanska, var nästan 40 procent lägre – drygt 31 miljoner kronor. 

LÄS OCKSÅ: Göteborg kräver kollektivavtal i upphandling – anmäls

Skanska la enligt Jönköpings kommun ett onormalt lågt anbud.
Skanska överklagade Jönköpings beslut men förlorade i förvaltningsrätten.

Onormalt lågt anbud från Skanska   

Det var ”onormalt lågt”, ansåg Jönköping och förkastade Skanskas bud. 

– En väldigt stor prisskillnad behöver inte betyda att ett anbud är onormalt lågt, men det kan vara en signal om det. Anledningen att vi till slut valde att förkasta Skanskas anbud var att när vi tittade på kostnaderna för yrkesarbetare så fick vi inte ihop matematiken, att Skanska ens skulle ha kostnadstäckning, säger Jönköpings chefsjurist Lars-Åke Svensson. 

Bland annat ansågs Skanska ha lagt på alldeles för lite för övriga personalkostnader, som försäkringar, traktamente och handverktyg.  

– När vi upplevde att vi inte fick en nöjaktig förklaring, då hamnade kommunen i en situation där man faktiskt är skyldig att förkasta anbudet, säger Lars-Åke Svensson.   

LÄS OCKSÅ: Slog ner på ”onormalt lågt” timpris – får bassning av domstol

Finns det någon risk med att anta ett för lågt anbud?
– Risken man tar är att arbetet inte håller kvaliteten eller tiderna eller att parterna sitter och tvistar om ersättningar. I grund och botten handlar det om att säkerställa projekt som rör infrastruktur. Det finns en stor irritation i samhället varje gång en gata försenas. Blir det tre månader försenat så blir det halvt uppror i lokal massmedia, säger Lars-Åke Svensson.

Skanskas anbud var onormalt lågt ansåg Jönköping
Att förkasta Skanskas anbud var inte känsligt säger Jönköpings chefsjurist Lars-Åke Svensson, men: ”Jag kan tänka mig att de inte är vana att höra det.” Foto: Jönköpings kommun

Skanska förlorade i domstol

Skanska begärde överprövning men förlorade i förvaltningsrätten. I en bitvis bitsk argumentation hävdade Skanska att ”kommunen grundar sin bedömning på godtycke samt att de kommer att få betala ett överpris för entreprenaden”. 

– Det är ju en synpunkt som kan vändas mot oss, men man måste titta på innehållet i anbuden. De skiljer sig väldigt mycket åt vad gäller procentsats för yrkesarbetare, säger Lars-Åke Svensson.   

– Hade vi bedömt att det andra anbudet var på tok för högt hade vi kunnat välja att diskvalificera även det på grund av bristande konkurrens. Men den bedömningen har vi inte gjort. 

Det spelar ingen roll om det är ett byggföretag med 25 anställda eller flera tusen. Det är samma regelverk och som jurist hanterar jag dem likadant.

Lars-Åke Svensson, chefsjurist Jönköping

Vill ta frågan till kammarrätten

Nu har Skanska begärt prövningstillstånd i nästa instans, kammarrätten. Det är inte säkert att tillstånd beviljas. Kammarrätten prövar bara mål om det finns skäl att tro att lägre instans dömt fel, eller om målet kan bli vägledande för andra domstolar.

Medan frågan ligger på kammarrättens bord gäller avtalsspärr, alltså att Jönköping inte får teckna avtal med NCC.

”Inte det minsta känsligt”

Kommunala tjänstemän har sagt till Byggnadsarbetaren att frågan är känslig eftersom det förkastade budet kom från en av de stora byggjättarna. Lars-Åke Svensson håller inte med.  

– För mig är det inte det minsta känsligt, för mig handlar det om en juridisk tillämpning av lagen om offentlig upphandling, säger chefsjuristen. 

– Sen känner jag inte till något fall där man diskvalificerat någon av de större aktörerna: Skanska, Peab eller NCC. Att vi säger att de inte har lämnat en nöjaktig förklaring, jag kan tänka mig att de inte är vana att höra det. Men det spelar ingen roll om det är ett byggföretag med 25 anställda eller flera tusen. Det är samma regelverk och som jurist hanterar jag dem likadant. 


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.  

Vad är ett ”onormalt lågt” anbud?

”Onormalt lågt” är en term från lagen om offentlig upphandling, LOU.

Om den upphandlande myndigheten tycker att kostnaden är misstänkt låg är myndigheten skyldig att ifrågasätta priset.

Leverantörer ska då få chansen att förklara sitt anbud. Ifall företaget inte kan lämna en tillfredsställande förklaring ska anbudet ”förkastas”.

Om ett anbud förkastas har leverantören möjlighet att överklaga till domstol.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskas bud ”onormalt lågt” – förlorade stort byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig