Föll igenom helt vanligt skyddsräcke och dog – hur var det möjligt?
Byggnadsarbetaren som dog efter fallolyckan i Österåkers kommun under ett hallbygge föll genom ett skyddsräcke. Nu frågar sig facket hur det kunnat hända.
En egenföretagare och ledande montör dog vid olyckan i Rydbo, i Österåkers kommun, i början av oktober. Orsak? Ett vanligt räckesnät gav vika och deformerades så pass mycket att mannen föll mellan räckets fotlist och taket. Montören föll cirka åtta meter.
I sin anmälan till Arbetsmiljöverket berättar Nordisk hallkonstruktion, företaget som anlitade montören, att han föll under arbete med takisolering på idrottshallen.
Den omkomne montören har enligt anmälan snubblat eller ramlat på taket ”och glidit ner in i fallskyddsräcket som då har knäckts utåt och personen har ramlat ner mellan det defekta fallskyddsräcket och taket”.
”Räcket ska hålla”
Johan Torstensson Aas är arbetsmiljöombudsman på Byggnads. Han blev förskräckt av uppgifterna om att skyddsräcket deformerats.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Arbetstagaren måste kunna känna sig trygg med att räcket håller för alla typer av situationer. Det här ska inte kunna hända, säger han.
– Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att räcket håller oavsett förutsättningarna. Tillverkaren har också ett ansvar för att man marknadsför sina produkter på rätt sätt, så att de inte används felaktigt.
Nu måste olyckan utredas noggrant, anser Johan Torstensson Aas.
– Man kan fråga sig om det varit åverkan på staketet, var det rätt dimensionerat med tanke på riskerna och rätt monterat?
”Analyserar detta”
Safetyrespect är tillverkare och leverantör av det aktuella skyddsräcket, ett räckesnät i metall. Produkten är vanlig på byggen i landet.
– Vi håller självklart på att analyserar detta, säger Stefan Moss, produktchef på Safetyrespect.
Han har tillsammans med vd Per Ramberger varit på olycksplatsen.
Vilka skador har uppstått på räcket?
– Jag har varit med ute på plats och vi har sett att det varit en deformation i räckesnätet.
De har också konstaterat att skyddsnätet var monterat ut och in, dock på rätt sida om stolparna.
Kan det ha haft någon betydelse?
– Vi vet inte om det har haft en effekt eller inte. Hållfasthetsmässigt tror vi inte att det har en sådan betydelse, säger Stefan Moss.
Per Ramberger, vd:n på bolaget, tror istället att skyddsräcket belastats mer än vad det tål.
– Men det är de här krafterna och belastningarna som nu utreds. Vårt system är certifierat och uppfyller standarder och krav.
Men ska man inte kunna vara säker när det finns skyddsräcke?
– Visst ska man vara säker om det sitter ett skyddsräcke där. Men skyddsräcket är ju inte anpassat så att man ska kunna belasta det på vilket sätt som helst, säger Stefan Moss.
– Vi har också tittat på taket, takytan och lutningen och har sett att det var ett väldigt halt tak, på en plastyta. Hur hög energikraft som räcket utsatts för, det vet vi inte idag, säger Stefan Moss.
Skyddsräckena ska följa en standard. Klass B, som användes i det här fallet, ska enligt standarden kunna klara av fall i närheten av skyddsräcket. Om man snubblar och trillar mot skyddsräcket så ska det stoppa.
Men Stefan Moss säger att klass B inte förutsätter en situation där man exempelvis kommer glidande från högre höjd, något man alltså utgår från har skett vid olyckan.
Vid sådana risker kan man, enligt honom, behöva komplettera med personligt fallskydd.
För att få maximalt skydd krävs att montering och räcke uppfyller klass C. Enligt Stefan Moss gjordes bedömningen att använda klass B utifrån de uppgifter man fick från arbetsplatsen.
”Används frekvent i branschen”
Nordisk hallkonstruktion är underentreprenör till totalentreprenören Svea Byggteknik som beställde skyddsräcket och ansvarade för monteringen. Christopher Arping är vd.
Hur ser du på att fallskyddet brustit?
– Vi är också frågande till hur det kunde hända. Det är ett fallskydd som används frekvent i branschen, det har dimensionerats specifikt för det här projektet och man har tittat på vad finns det för regelverk runt det här. Vi får väl se vad utredningarna säger, säger han.
Ansåg ni att skyddsräcket var säkert? Att det inte behövdes mer skydd?
– Enligt våra bedömningar ska det vara dimensionerat enligt alla riktlinjer och normer. Det har funnits ett kollektivt fallskydd på hela byggnaden. Det var så vår riskbedömning såg ut.
Hur har beställningen gått till?
– Leverantören har fått information av oss och vi har fått handlingar av dem om hur det ska monteras.
Nätet till räcket ska ha varit vänt ut och in. Hur kommenterar du uppgifterna om att det satt fel?
– Utredningen får påvisa vad som är rätt och vad som är fel här. Jag antar att det kommer att tas upp
Räckena måste klara av belastningen
Byggnads arbetsmiljöombudsman Johan Torstensson Aas säger att händelsen skapar oro i branschen.
– Det är jätteviktigt att arbetsgivare med lutande tak gör riskbedömningar och säkerställer att räckena håller om en person faller med fart i räcket, och även minimerar risken för att snubbla eller halka. Räckena måste klara av belastningen, vara fria från skador och monteras på rätt sätt, säger han.
Att det var halt på taket ska inte spela någon roll, anser han.
– Skyddsräcken ska vara utformade och monterade för de riskerna som finns med fall och snubbling. Det ska kunna stå emot en person som ramlar in i räcket med kraft, till exempel om man glider ner för ett tak, om man snubblar eller halkar. Så fort man jobbar på lutande tak finns risken att man faller med fart. För att säkra skyddet vid dessa situationer kan det behövas extra stolpar, eller att man delar upp taket i olika säkerhetszoner i olika nivåer.
”Hållit förhör med ett stort antal personer”
Polis, åklagare och arbetsmiljöverket utreder olyckan vid sidan av de inblandade företagen.
– Vi har hållit förhör med ett stort antal personer och det fanns ju personer som var på plats. Arbetsdagen hade ju börjat. Sedan har det gjorts mycket tekniska undersökningar av olycksplatsen, säger åklagare Lars Ågren, förundersökningsledare för brottsutredningen.
Gå med i Facebookgruppn Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.