Så maxar du julen 2024 – röda dagar, lön och ledighet från bygget
2024 är ett bra år för dig som vill maxa julen. Kalendern är på arbetstagarnas sida och om du tar några strategiska semesterdagar kan du vara långledig från bygget.
Vilka dagar är röda runt jul och nyår 2024?
Julen 2024 är en riktig arbetstagarjul. I fjol låg hälften av de sex klassiska ledighetsdagarna på en helg.
I år ligger i stället samtliga på veckodagar. Julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton, nyårsdagen och trettondagen inträffar alltså alla på dagar du normalt hade jobbat.
Det ger goda möjligheter att maxa ledigheten julen 2024.
Hur kan jag maxa ledigheten julen 2024?
Genom att stoppa in några strategiska semesterdagar mellan de röda dagarna kan du maxa ledigheten under julen 2024.
Om du tar ut två semesterdagar, fredag den 27 och måndag den 30 december, så får du totalt nio dagars sammanhängande ledighet.
Men den stora bonusen kommer om du även begär ledigt den 2 och 3 januari. Då kan du inkassera totalt två veckors sammanhållen ledighet till priset av fyra semesterdagar.
LÄS MER: Krassligt i julstugan? Spara tusenlappar med 7 enkla tips
Vad säger kollektivavtalet om julledighet?
Du som omfattas av Byggavtalet har rätt att vara ledig med helglön på julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen samt trettondagen. (Julafton och nyårsafton är egentligen inga helgdagar men räknas som så kallade fridagar.)
Byggavtalet har inga klämdagar. Men varför inte utnyttja din arbetstidsförkortning i stället?
Vad gäller för den som är timanställd?
Du som är timanställd och omfattas av Byggavtalet har rätt till full lön under röda dagar som infaller på veckodagar. Rätten har skrivits in i kollektivavtalet för att undvika att timanställda förlorar ekonomiskt jämfört med de som har månadslön. Samtidigt finns vissa villkor som måste uppfyllas. Den timanställde ska ha arbetat full arbetstid både dagen före och dagen efter för att ha rätt till lön under helgdagen.
LÄS MER: Julens tuffaste byggprojekt – där barnarbete premieras
Har alla rätt till betald julledighet?
Lön på röda dagar regleras inte i lag utan i kollektivavtal. Arbetsgivare utan kollektivavtal gör sällan avdrag på månadslönen för röda dagar, men den som är timanställd på en arbetsplats utan avtal riskerar att gå miste om helglönen.
Inom byggbranschen finns dessutom ett stort antal arbetstagare med svarta anställningar och usla villkor. För denna grupp finns ingen rätt till betald ledighet – vare sig runt jul eller andra tider på året.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.