Trodde jobbet som målare var kört för alltid – då fick han en andra chans
Peter Trygg är målare men blev arbetsskadad och var sjukskriven i två år. Nu har han fått en andra chans att jobba i yrket. Vägen dit var snårig: ”Men jag fick hjälp av folk som kunde, annars hade det aldrig gått”, säger han.
Han är en slitvarg av den gamla skolan. Men åren som målare tog ut sin rätt. Peter Trygg har opererat båda axlarna, har skador i nacken och ont i ryggen.
– Man ville inte ge upp. Jag var van att göra mitt jobb och därför fortsatte jag bara jobba på, säger han.
Kunde inte sova
Till slut kunde han inte sova om nätterna. Det värkte i armarna och han kunde knappt gå 100 meter för han hade så ont i höften. Peter blev sjukskriven och var hemma i två år medan läkarna utredde.
Det var ledsamt att gå hemma och en oro för framtiden. Under tiden var det ”mycket tjafs” med Försäkringskassan, berättar han.
– Samma dag som jag skulle på magnetröntgen för mina skador blev jag utförsäkrad. Det var knäckande.
Galaxen inkopplat
Men för drygt ett år sedan kopplades Galaxen Bygg in på hans fall, byggbranschens företag som bland annat jobbar med arbetsplatsförlagd rehabilitering. Peter Tryggs långa väg tillbaka var påbörjad.
Under ett års tid hölls ett stort antal möten och det ringdes ”ungefär en miljon samtal”. Att vara arbetsskadad innebär massor av pappersexcercis, som att skaffa rätt dokumentation och intyg, formulerade på rätt sätt. Det handlar också om att ha överblick och kontakt med arbetsförmedling, försäkringskassa och läkare. I den karusellen blev Jan-Åke Öberg, dåvarande Målarna och Kaisa Eriksson, Galaxen Bygg, Peters fasta och trygga punkter. De satte fart på processen som skulle leda till ett jobb. Började nysta i vad som behövde göras.
”Vilken skillnad”
Först och främst måste han få en medicinsk prognos, kunde han stanna i jobbet eller inte? Behövdes operation eller andra medicinska åtgärder? Målet var att Peter skulle få hjälp till en lönebidragsanställning och kunna jobba kvar i branschen med ett anpassat arbete. Han sändes till Rygginstitutet i Sundsvall för att få träna sin kropp och lära sig rätt lyftteknik.
– Vilken skillnad!
Han började tänka annorlunda och planerade jobbet för att hindra skador och lyssna på kroppens signaler.
Under rehabtiden slet Peter för att få fram läkarutlåtanden och han tvivlade många gånger på att han skulle få jobba som målare igen.
– Då är det mitt jobb att stötta och vägleda. Jag sa att vi kommer inte att ge upp, du kan ringa när du vill och till slut så hittade vi ett jobb och en lösning, säger Jan-Åke, som även hjälper Peter med försäkringsfrågorna runt hans skador.
Fick jobb
I juli i år bar kampen frukt. Peter började jobba på Alfred Holms måleri och byggfirma i Uppsala. Han är glad och lättad – ett arbete betyder mycket.
– Jag har ett jobb och arbetskamrater. Som sjukskriven vet du aldrig när du kan bli utförsäkrad. Det är ett lotteri.
Fredrik Foughman jobbar på samma firma och han har tidigare arbetat ihop med Peter. Han märker en stor skillnad på sin arbetskamrat.
– Jag vet hur Peter är. Han ger aldrig upp och säger inte att han har ont. Men han har förändrats mycket. Vi har alltid tävlat, man vill alltid göra mer än den andra. Men nu låter han mig vinna.
Idag får Peter arbeta på ett sätt som passar hans skador bättre. Att till exempel sprutmåla går bra och han försöker tänka på att variera jobbet och belasta hela kroppen då han jobbar.
”Viktigt de vet det finns hjälp att få”
Kaisa Eriksson är koordinator på Galaxen Bygg i Uppsala och Jan-Åke är fackets representant i dess regionala samverkansgrupp. Kaisa Eriksson hoppas att fler med skador tar hjälp av dem för att hitta anpassade jobb.
– Vi ska vara den naturliga resursen då någon drabbas av ohälsa i byggbranschen, säger hon.
Finns det resurser att ta emot fler?
– Ja, och om inte annat så löser vi det. Vi vill hjälpa alla, både anställda och arbetslösa som är skadade och som behöver rehabilitering och ett anpassat arbete. Det är viktigt att de vet att det finns hjälp att få. De som kommer kan ha både fysiska och psykiska skador.
Jan–Åke Öberg säger att det är viktigt att man kommer tidigt.
– Ju fortare man börjar med en rehabprocess desto lättare är det att få ett lyckat resultat. Det är en jäkla resa att vara skadad och komma tillbaka. Då är det viktigt att ha folk med sig som kan motivera och inspirera, som vet hur man ska göra och kan hjälpa till, säger han.
Samarbetar
I den regionala samverkansgruppen sitter representanter för Galaxen, arbetsgivare, arbetstagare, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. När ett ärende anmäls dit börjar man först med att utreda behoven och försöker sedan hitta lösningar. Till exempel att placera ut personen på ett bygge. Efterhand görs utvärderingar om hur det går, om anpassningarna fungerar.
Ett ärende i Galaxen kan också landa i arbete i ett annat yrke. Som för Kajsa Larsson, målare från Göteborg som numera jobbar i en färgaffär.
– Jag gillade att vara målare men jag har diabetes och det var mycket struligt med tider och stress för mig vilket förvärrade min diabetes. Jag hade ont i lederna och det värkte konstant i hela kroppen. Jag visste att jag måste göra något annat men visste inte vad och hur jag skulle göra.
Allt gick fort
Vändpunkten kom när hennes skyddsombud grep in och kontaktade Jan-Åke Öberg, då huvudskyddsombud på Sandå Måleri. Han i sin tur kopplade in Galaxen och koordinatorn Ola Nässlander och sedan gick allt fort.
Kajsa fick hjälp även av sin tidigare platschef och plötsligt stod hon med tre alternativ till nya jobb. Nu säljer hon färg till kunder och hjälper privatkunder med val och inredning.
Kajsa har en lönebidragsanställning på heltid och hon har ett anpassat jobb. Kan ta det lugnare, ta en extra paus när hennes diabetes kräver det.
Läkarna förbluffade
– Jag trivs jättebra och kom in i gänget väldigt fort. Jobbet är inte lika intensivt som mitt gamla och det har påverkat min kropp. Min diabetes är jättebra nu, den har inte varit så bra sedan jag var barn. Både läkare och sjuksköterskor har varit förbluffade, säger Kajsa.
Också hon ser stödet utifrån som ovärderligt.
– Jag visste inte hur jag skulle gå till väga. Jag hade verkligen tur som fick hjälp. Jag är glad att det finns sådana eldsjälar, säger hon.
Jan-Åke Öberg lever med de här ärendena och engagerar sig i varje person för att det ska gå bra.
– Här har vi två fall som slutat positivt. Men det är långtifrån alltid företagen inser sina skyldigheter och vill stötta skadade anställda. Då det händer att jag går jag in och läser högt ur lagen.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.