info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Larmrapport om verktygens vibrationer: "Det är ju fullständig katastrof"

Domningar och stickningar. Över 70 procent av byggnadsarbetarna har besvär i händerna på grund av sitt arbete med vibrerande verktyg. Många unga skadas, visar en undersökning från Byggnads. "En fullständig katastrof”, säger arbetsmiljöombudsman Johan Torstensson Aas.

Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöombudsman, är chockad över hur få byggnadsarbetare som får information om riskerna med vibrationer. Foto: Byggnads, Margite Fransson

Vibrerande verktyg skadar och slår ut byggnadsarbetare. Det är den vanligaste arbetssjukdomen i bygg. Under våren 2024 gjorde Byggnads därför en undersökning för att få veta hur det står till i branschen. 4 487 medlemmar svarade på frågor om sitt användande av vibrerande verktyg.

– Jag misstänkte att det var illa men resultatet är chockerande, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Johan Torstensson Aas.

Nästan alla som svarade använder vibrerande verktyg i sitt arbete. 73 procent av dem har symtom på vibrationsskador, så som:

  • Stickningar och domningar
  • Värk
  • Kalla fingrar eller ökad köldkänslighet

LÄS ÄVEN: ”Känns som att händerna ska explodera” 

Många skador bland unga

Undersökningen visar också att problemen uppstår tidigt. Nästan 6 av 10 medlemmar under 30 år uppgav att de hade vibrationssymtom.

– De unga uppger i högre grad än de äldre att de inte fått instruktioner och utbildning, de har i lägre grad fått gå på medicinska kontroller och en stor majoritet får bristande kunskap i skolan. De använder maskinerna i längre perioder per dag vilket leder till en ökad skaderisk, säger säger Johan Torstensson Aas.

– Arbets- och miljömedicin har fått in exempel på 18-åringar som efter sina tre första månader i byggbranschen blivit så nervskadade att de inte kan arbeta mer.

LÄS RAPPORTEN: Dåliga vibbar –  om vibrationsskador i byggbranschen.

Stor okunskap

Han slås av att många byggnadsarbetare, oavsett ålder, saknar kunskap om farorna med vibrationer, trots att arbetsgivaren är skyldig att informera och skydda sina arbetare. 78 procent har inte fått någon information om hur länge de får arbeta med verktygen. 77 procent har inte erbjudits medicinska kontroller, trots arbetsgivarens skyldighet att göra det.

– I princip alla arbetsgivare bryter mot föreskrift och lag. Vi måste få dem att ta sitt ansvar, säger Johan Torstensson Aas.

Han är djupt besviken över att inte fler får delta i medicinska kontroller. De som gör det får träffa en läkare och blir upplysta om riskerna. Dessutom kan det göra att skador upptäcks i ett tidigare skede.
Johan Torstensson Aas betonar dessutom att de som deltar i undersökningen sannolikt jobbar på seriösare företag. Han befarar att siffrorna i själva verket är ännu mörkare.

– Vi förstör generation efter generation och konsekvensen blir tyvärr att många får lämna sina arbeten.

Flera timmars arbete

Det går att minska risken för skador genom att välja maskiner med mindre vibrationer och att hålla sig till reglerna om hur länge en person får utsättas för vibrationer under en arbetsdag. Men inte ens det är säkert.

–  Om man håller sig under insatsvärdet blir 1 av 10 ändå permanent nervskadad inom 5 år, säger Johan Torstensson Aas.

Ska kontrollera jobb med vibrationer

Vibrationer är temat under Byggnads årliga Arbetsmiljövecka som infaller nästa vecka. Då ska ett stort antal skyddsombud göra kontroller av vibrerande arbete ute på byggena. Man siktar att nå 1 200 kontroller. På många håll i landet har rekordmånga skyddsombud utbildats i frågan.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Byggnads krav för att stoppa skadorna

Sänkt insatsvärde
Byggnads vill sänka insatsvärdet som styr hur länge en person får arbeta med
vibrerande verktyg. Även om man följer dagens regler kan man ta skada.
Facket kräver därför en generell sänkning av värdet
samt kraftfullare kontroller av att
det efterlevs.

Inför sanktionsavgifter 
Att bryta mot lagar och föreskrifter måste kosta, menar Byggnads.
Sanktionsavgifter skulle innebära mer fokus på det
förebyggande arbetet och färre skador.

Maxgräns för vibrationer på verktyg och maskiner
Idag får maskiner säljas i Sverige som vibrerar många
gånger mer än vad de behöver. Byggnads vill införa en maxgräns
för verktyg som säljs i Sverige.

Regelbundna medicinska kontroller ska erbjudas alla
arbetstagare i branschen.

Obligatorisk arbetsmiljöutbildning på yrkesprogram och
högskolor som innefattar riskerna med vibrationer.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Larmrapport om verktygens vibrationer: "Det är ju fullständig katastrof"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig