info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Johans varning till byggkollegorna: ”Känns som att händerna ska explodera”

Redan som 26-åring började problemen. Han hade fått nervskador av vibrerande verktyg. "Först förstod jag inte alls vad problemen berodde på", säger betongarbetaren Johan Singman.

Betongarbetaren Johan Singman har skadat sina händer av vibrerande maskiner. Foto: Margite Fransson

Det började runt 2017 med att han inte kunde känna om dricksvattnet var varmt eller kallt. Då var betongarbetaren Johan Singman bara 26 år.
– När jag kom in i boden hade jag svårt att känna temperaturen på vattnet med fingrarna. Jag kände olika med olika fingrar. Ena var varmt, andra var kallt så jag började tidigt känna av temperaturen med handleden, berättar han.

”Det krampar i dem och jag tappar styrka”, säger Johan Singman om sina skadade händer. Foto: Terese Perman

Förstod inte

Johan, som då jobbade på JM, är en av många unga byggnadsarbetare som skadats av vibrationer.

– Först förstod jag inte alls vad problemen berodde på, utan tyckte det var konstigt att jag fick ont i händerna. Det var på en internutbildning i ergonomi med jobbet som polletten trillade ner. Där talade de om vibrationer och hälsofaror och symtomen på skador stämde precis.

Han gick på utredning och fick sin diagnos – permanenta nervskador i händerna orsakade av arbete med vibrerande verktyg.

Visste inget om riskerna

Flera av arbetskamraterna på JM följde efter. De visade sig ha vibrationsskador de också.

Johans fingertoppar domnar så han får känna värme och kyla på handleden. Foto: Margite Fransson

– Jag visste först ingenting om riskerna. Vi fick inte lära oss något på skolan och ingen berättade på jobbet, säger Johan Singman.

Han har svårt att känna sina fingertoppar och om han jobbar mycket med vibrerande verktyg får han svårt att känna händerna överhuvudtaget.

– Det krampar i dem och jag tappar styrka. De ger liksom lite upp efter ett tag. Helst ska jag inte vibrera alls, för då försvinner känseln mer och mer. Det är klart jag oroar mig. Jag vet inte inte hur stora problem jag kommer att få. Kommer jag att kunna använda händerna när jag går i pension?

Smärtsamt tina händerna

Vibrationsskadorna påverkar både hans jobb och privatliv.

– Hemma kan jag till exempel riva ost med rivjärn och sedan upptäcka att fingret blöder. Då har jag inte känt någonting. Då det är kallt kan jag få ont i händerna och har svårt att knyta skorna. Ju mer nerkyld jag blir, desto mer tappar jag motoriken. Så att vara ute i en pulkabacke eller att knyta skorna på vintrarna kan vara en mardröm. Det är som att ha kall hydraulolija i systemet. Allt går i slow motion.

”Känns som händerna ska explodera”

Att tina händerna efter nedkylning kan vara mycket smärtsamt. Ett vanligt jobb är att arbeta med armeringsjärn som blir iskalla på vintern.
– Vi jobbar i tvåtimmarspass och jag får ont när jag blir nerkyld. Då jag värmer upp händerna gör det bara ondare. Det känns som att händerna ska explodera, säger Johan Singman.

På jobbet använder han så lite vibrerande maskiner som det går. Han är lagbas.
– På vissa ställen kan jag nästan helt undvika vibrerande verktyg, på andra måste jag arbeta med det som de andra.

Mer noggrann

Skadorna har gjort honom mer noggrann.

– Man kan välja bättre alternativ eller maskiner som vibrerar mindre. Till exempel använda armeringsklipp istället för vinkelslip som ger farliga vibrationer.

Sedan är det viktigt att man servar sina maskiner och vet hur de ska köras, påpekar Johan, som sedan två år jobbar på HMB.

Skrämmande med skadade unga

Han tycker det är skrämmande att även unga byggnadsarbetare slås ut. Inte bara de äldre.

– När jag gjorde min egen utredning kändes det som att de var lite chockade över att jag var så pass ung. Nu hör man ju att skadorna ökar bland unga. Jag tror att mycket kan bero på allt prefab-montage på storföretagen. Där jag jobbar nu platsbygger vi mycket själva och då blir det mer variation med arbetsuppgifterna.

Vibbade väggbetong

Själv har han jobbat mycket med armering och gjutning på väggform.
– Men på nyproduktion hjälps man väldigt mycket åt, så jag har även hjälpt snickarna. Det har blivit mycket borrning och mutterdragare, vinkelslipar.  Då jag började jobba stod vi med vibrator och vibbade väggbetongen.

Byggnads arbetsmiljövecka, som pågår mellan 21-25 oktober, kommer fokusera på just vibrerande verktyg och risken för nervskador.

Hör Johan berätta här:


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Johans varning till byggkollegorna: ”Känns som att händerna ska explodera”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig