info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svavelsyra sprutade ut – vvs-montör nära att bli blind

Ett läckande rör skulle lagas, men när montören tittade på vad som kunde vara fel sprutade det plötsligt ut svavelsyra.

Vvs-montör nära att bli blind
När montören skulle inspektera en läcka sprutade det plötsligt svavelsyra över honom. Foto: Mostphotos/Pressbild

Det var i slutet av augusti som det upptäcktes att det hade börjat droppa syra från ett plaströr i botten av en tank på en reningsstation i Kiruna, där spillvatten från LKAB renas. En vvs-montör tillkallades för att inspektera ledningarna.

I samband med det släppte röret av oklar anledning från limningen. Plötsligt sprutade det svavelsyra över montören.

– Personen i fråga var väldigt snabb och slängde av sig skor och kläder innan han tog sig till nödduschen, säger Anton Stålnacke, avdelningschef på Bravida som befann sig precis intill när olyckan inträffade.

LÄS ÄVEN: Fem farliga ämnen i VVS-branschen 

Stänkte svavelsyra

Enligt honom kunde det ha gått riktigt illa. Bland annat stänkte det svavelsyra upp mot montörens ansikte.

– Det fanns ju svavelsyra på både kläder och skyddsvisir. Hade han inte haft ordentlig skyddsutrustning hade han kunnat vara blind idag. Nu klarade han sig helt utan skador.

Han vill inte gå in på några detaljer på hur och varför olyckan inträffade innan Arbetsmiljöverkets utredning är klar men konstaterar att utfallet blev otroligt positivt mot hur det hade kunnat gå.

LÄS ÄVEN: Montör fick svavelsyra i ansiktet

Montören, som inte vill medverka i en intervju, tog sig efter nödduschen till omklädningsrummet där han tog en längre dusch innan det kunde konstateras att han inte hade fått någon svavelsyra på huden.

Klarade sig utan skador

Av svavelsyra kan man få problem i efterhand, bland annat med luftvägarna, även om man inte utsätts för direktkontakt. Montören har dock inte uppvisat några som helst symptom.

– Själva upplevelsen i sig kan också vara skrämmande. Men montören ville efter händelsen jobba i anläggningen i framtiden. Vi har inte sett att han har tagit någon psykisk skada av det som inträffade, avslutar Anton Stålnacke.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Tre andra exempel som kunde slutat illa

1. Doppade sig upp till hakan i rötslam
En måndag i maj skulle en Peab-anställd utföra tätningsarbete av sprickor i en vägg i en av bassängerna på ett reningsverk i Oskarshamn. Arbetsledningen var på plats två dagar innan uppstart och fick ett löfte om att det inte skulle finnas något rötslam i bassängen när arbetet skulle dra igång. Så var inte fallet. Under arbetets gång råkade personen ta ett kliv åt sidan och trillade då rakt ner i en nedsänkt del av bassängen, som fortfarande var fylld av rötslam. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket doppade personen sig ”upp till hakan” innan en kollega kunde komma till undsättning och dra upp personen ur bassängen. ”Den medarbetare som föll olyckligt mår bra och ådrog sig tack och lov inga skador i samband med händelsen”, skriver Katarina Hugo, pressansvarig på Peab.

2. Blev illamående i grop
En rörläggare skulle byta ett sönderfrätt rör i en grop på en gata i Malmö. Mannen gick ner i gropen iförd en halvmask men blev snabbt illamående och fick svårt att andas. Det visade sig att en rödaktig och svart vätska läckte från det trasiga röret. En gasvarnare gav utslag och jobbet avbröts direkt, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

3. Fick svårt att andas
I samband med ett servicearbete i Hässleholm skulle en anställd tillsammans med en praktikant reparera ett trasigt avlopp i en fastighet. Tio minuter efter att jobbet påbörjades fick båda personerna stickningar i halsen, hosta och kunde inte längre vara kvar i rummet. En tänkbar källa var en läckande ozonrenare, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svavelsyra sprutade ut – vvs-montör nära att bli blind

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig