info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lista: Fem farliga ämnen i vvs-branschen

Det finns många farliga ämnen och kemikalier som du kan stöta på ute på rörjobb. Kemikalieinspektionen tipsar om fem kemikalier att hålla extra koll på.

Farliga ämnen i vvs-branschen
Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på kemikalieinspektionen Foto: Mostphotos/Pressbild

Erik Gravenfors är strategisk rådgivare på kemikalieinspektionen. Han jobbar bland annat mot byggsektorn och sitter med som rådgivare i BASTAs vetenskapliga råd, ett system som bedömer byggprodukter.

– Vi jobbar med utfasning av farliga ämnen och ställer krav på leverantörer att ta bort de värsta kemikalierna. Vi på kemikalieinspektionen arbetar med ett förbud mot bland annat PFAS-ämnen. Förslaget har varit ute på remiss och inom ett par år hoppas vi att förbudet ska kunna sjösättas, och då gälla i hela EU.

LÄS ÄVEN: Farliga ämnen på bygget – här är värstingarna att ha koll på

Enligt Gravenfors vet de flesta om att till exempelvis asbest och PFAS-ämnen är skadliga. Men det finns många andra ämnen också som man måste ha koll på.

– Många av de här ämnena behöver fasas ut på sikt, säger han.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

5 farliga ämnen

1. Epoxyprodukter
När man jobbar med relining kan man komma i kontakt med Epoxyprodukter, bland annat Bisfenol A. Det ska man verkligen vara försiktig med. Det är cancerframkallande, fortplantningsstörande och hormonstörande. Det här är inte tillåtet på alla områden längre, men det förekommer fortfarande på avloppssidan. Så se upp!

2. Polyuretan
En vanlig typ av plast som finns i bland annat våtrumsmattor, lim och fogmassor. Vid kraftig upphettning får man tillbaka beståndsdelarna i plasten som är diisocyanater, vilka är kraftigt allergiframkallande. Från några enstaka exponeringar kan man bli så pass påverkad att man tvingas sluta i sitt yrke. Man fixar helt enkelt inte längre att utsättas för den här typen av exponeringar.

3. Formaldehyd
Den minsta aldehyden som finns. Kan finnas i lim. Det här måste man verkligen vara försiktig med, kemikalien är väldigt flyktig och väldigt farlig att andas in.

4. Biocider
Generellt för många vattenbaserade produkter är att det behövs ett konserveringsmedel. För att till exempel lim, färg och lack inte ska mögla tillsätts en liten mängd biocid. De ämnena kan vara kraftigt allergiframkallande. En vanlig biocid är CMIT/MIT. Det är lätt att utveckla en överkänslighet mot dessa, vilket gör att det kan vara svårt att jobba vidare i yrket.

5. Bly
Ett farligt ämne om det frisätts och man utsätts för en exponering, till exempel om man hanterar gamla fogar och tätningar i gamla järnledningar. Kemikalieinspektionen ser allvarligt på blyexponeringar. Olika typer av blyföreningar är fortplantningsstörande, påverkar nervsystemet – och foster kan få försämrad IQ.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lista: Fem farliga ämnen i vvs-branschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig