Leif ringer 170 byggjobbare – varje dag: "Jag kan bli lite skrovlig i rösten"
Leif Holmgren på Byggnads uppsökande verksamhet har två mobiler och två fasta nummer. Den närmaste tiden ska han kontakta 2 000 unga byggare som tog studenten i våras.
”Det finns flera anledningar till att jag kontaktar eleverna, som sedan tidigare är medlemmar. Det handlar om att höra vad de pysslar med, om de är kvar i branschen och om jag kan hjälpa till att få dem i arbete. Och de som har ett jobb tipsar jag om att gå med i a-kassan, samt informerar om allt från försäkringar till vad de bör tänka på i sitt yrkesliv.
Det är bara jag som ringer runt på det här sättet. De andra som testat har kroknat och gett upp. Det kanske låter lite skrytsamt men ärligt talat är det ett jäkla slit. Det är inget snack om att jag får flest nej att bli medlem i hela världen. Men det är någonting med det här jobbet som ändå är fantastiskt roligt. Och det ger resultat, bara i en region skrev jag till exempel in 49 medlemmar i somras. Det var folk som varit medlemmar, men som vi tappat kontakten med under 2022. Det tickar in nya hela tiden.
Jag har två mobiltelefoner och två fasta nummer. Det händer då och då att det ringer på tre av mina nummer samtidigt. Då gäller det att fokusera för det blir lätt lite rörigt.
Mitt snitt de senaste åren är 170 samtal om dagen. Utöver det tar jag emot 30–40 inkommande samtal, samt ett antal mejl. Så det blir en hel del kommunikation.
Jag kan bli lite skrovlig i rösten på eftermiddagen. Ett framgångsrecept är att jag står upp hela arbetsdagen. Det gör att jag får tryck i rösten på ett annat sätt än om jag skulle ha suttit ner.
Telefonsamtal blir det inte så mycket av på fritiden. På sin höjd ringer jag min hustru.
Samtal som ger energi
Vissa tror att jag ringer och ”pratar ihjäl” folk. Men det är precis tvärtom. Jag tjatar aldrig. Även om det snackas mycket siffror är det viktigaste mätvärdet kvalitet. Jag minns en tjej som var elev och körde maskin i Luleå för 135 kronor timmen. Hon vantrivdes och vi började snacka om vad hon kunde göra för att ändra på det. Det slutade med att hon sökte ett jobb som jag tipsade om. En vecka senare ringde hon tillbaka, kvittrade i luren och var otroligt tacksam för att jag hade hjälp henne. Hon hade fått jobbet, med bra villkor och arbetsmiljö. Och tjänade plötsligt 374 kronor i timmen. Det är sådana samtal som ger mig energi och är ett kvitto på att mitt slit faktiskt gör nytta.
En räddning för mig är att åka kollektivt till och från jobbet. Då sitter jag helt tyst och lyssnar på musik. Telefonsamtal blir det inte så mycket av på fritiden. På sin höjd ringer jag min hustru.”
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.