info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omtalat byggbolag tillbaks igen – men utan egna anställda

Byggföretaget Dryft tvingades gå i konkurs. Men nu har företaget återuppstått – med ett annorlunda upplägg.

Dryft tillbaka efter konkursen
Samma ägare, men inte samma anställda. Foto: Pressbild

Tidigare har Byggnadsarbetaren rapporterat om bolaget Dryft som sedan starten 2018 jobbat för att vara ett schysst alternativ i byggbranschen som jobbat hårt med att motverka sexism, rasism och machokultur. Bland annat såg de till att ge sina anställda 100 procent av lönen i sex månader om de var föräldralediga under barnets första 18 månader.

Drog sig ur

Företaget hade storslagna planer på en expansion, men allt gick i stöpet när en stor investerare i sista stund drog sig ur. Det hela slutade med att Dryft försattes i en så kallad kontrollerad konkurs för en dryg månad sedan. Och fredag 13 september likvideras bolaget.

– Konkursen kom som en blixt från klar himmel, vi trodde verkligen inte det. Förra hösten hamnade vi i en rekonstruktion där vi lyckades ställa om och bli lönsamma. Det var en jävla smäll och det mörkaste jag personligen varit med om, säger Daniel Lindgren, en av grundarna.

LÄS ÄVEN: Vabbade för mycket – fick sparken

Sista försök

På kvällen samma dag som som konkursen var ett faktum bestämde sig dock han och de två andra grundarna att ge Dryft ett sista försök. Och det gick vägen.

Dryfts ägare vann budgivningen om konkursboet och nu driver de bolaget på nytt. Den här gången med en helt annan affärsmodell.

Den största förändringen: Företaget har inte längre några egna hantverkare.

– De tidigare anställda har fått ett erbjudande om att bli ”dryft-partners” genom att bilda egna företag och på så sätt få uppdrag från oss.

Jag hatar att det här har hänt

Innan konkursen hade Dryft cirka 60 egna hantverkare. 20 av dessa nappade på idén. Daniel vill däremot inte kalla dem för underentreprenörer.

– Vi känner alla som jobbar för oss. Jag ser dem som kollegor, och många har jag känt i många år.

Hur säkerställer ni att Dryfts tidigare värderingar behålls när ni inte har några egna anställda?

– Det finns inte en enda partner till oss som jag inte har träffat personligen. Dryfts värdegrunder ska genomsyra alla som är knutna till oss. Vi kvalitetssäkrar att hantverkarna som nu är våra partners ska hålla den nivån som hade krävts för att vi tidigare skulle ha anställt dem.

Från konkurs till att vara uppe på banan igen. Hur känns det?

– Jag hatar att det här har hänt, det var absolut det sista jag ville. Men det vi gör nu är skitspännande. Självklart är det ett stort skifte att gå från egna anställda till att jobba med partners. Vi kanske anställer egna hantverkare om ett år, men just nu är det här vägen fram för oss.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omtalat byggbolag tillbaks igen – men utan egna anställda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig