info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbarnas förlorade tusenlappar – så mycket har köpkraften rasat

Köpkraften har försämrats kraftigt för byggnadsarbetare. Priserna har rusat och lönerna har inte hängt med. Många har blivit flera tusenlappar fattigare – varje månad. Byggnadsarbetaren har tittat på det genomsnittliga bortfallet för snickare, målare och rörmokare.

Vad ska jag dra in på? Frågan många byggjobbare fått ställa sig de senaste åren. Foto: Istock, Mostphotos

Sedan hösten 2021 har priserna på varor och tjänster skjutit i höjden med 21 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Matpriserna har klättrat ännu mer med en genomsnittlig ökning på 25 procent. Vissa varor har ökat mer än så i pris.

Blivit tusenlappar fattigare

Byggnadsarbetaren har tittat närmare på tre olika byggyrken och hur mycket de tappat i köpkraft. Vi har utgått från en fiktiv tidlön hösten 2021. Och för att få fram en lön i dag har vi lagt på de tre avtalshöjningarna som inträffat sedan dess. Sedan har vi jämfört med prisutvecklingen för att räkna fram hur mycket köpkraften minskat. Och en sak är klar – det handlar om ett tapp på flera tusenlappar varje månad.

Snickare – backar över 3 000 kronor: ”Flera år att ta tillbaka”

En snickare som tjänade 206 kronor i timmen hösten 2021 har idag med avtalshöjningarna inräknade en lön på 225:73 kronor per timme. Men för att kompensera för inflationen skulle timlönen behöva ligga på 246:54 kronor. Det innebär att snickarens nuvarande månadslön på 36 117 kronor (Beräknat på 160 tim/mån) skulle behöva vara 39 446 kronor. Tappet i köpkraft landar på 3 329 kronor varje månad.

Christer Åsvik från Köping jobbar som snickare och han har märkt av att pengarna inte räcker lika långt som tidigare.

Christer Åsvik tror att det kommer ta lång tid innan köpkraften är tillbaka på tidigare nivå.

– Mycket har blivit dyrare. Till exempel mat och el. Saker man måste ha där det är svårt att själv påverka priset.

Han har sedan inflationen slagit till fått upp lönen, men inte mer än vad avtalet gett.

– Jag har fått avtalshöjningarna, men jag jobbar på ackord och tjänar bra. Jag klarar mig.

Samtidigt tror han att byggnadsarbetarna kommer få vänta på att få tillbaka samma köpkraft som tidigare via framtida avtalshöjningar.

– Det kommer ta tid att ta tillbaka. Flera år, säger Christer Åsvik.

Rörmokare – minus 3 304 kronor: ”Bytt firma”

För en rörmokare har lönen avtalsvägen ökat från 212 kronor per timme till 233:05 kronor. Men för att hålla jämna steg med prisuppgångarna borde rörmokaren idag tjäna 253:72 kronor i timmen. På en månad handlar det om ett tapp på hela 3 304 kronor.

– Jag har märkt av att pengarna inte räcker till lika mycket men jag har inte tänkt på att det var så mycket som 3 000 kronor. Allt har blivit dyrare, men lönerna har inte följt med upp, säger rörmokaren Marie Alm från Enskede i Stockholm.

Hon har ändå lyckats kompensera sig en del mot prisuppgången då hon bytt arbetsgivare.

– Jag bytte jobb mitt under den här perioden och fick då upp min lön en del. Förutom det har jag storhandlat oftare eftersom matpriserna ökat så mycket.

Övriga lönehöjningar på vägen då? Ja, där har Marie Alm har fått nöja sig med avtalshöjningarna. Hon har ”inte ens försökt att få mer”. Men nu hoppas hon på en snabb återhämtning av köpkraften.

Marie Alm har klarat sig bra genom inflationskrisen.
Rörmokaren Marie Alm bytte arbetsgivare när inflationen rusade som värst. Hon fick upp lönen en del och kunde då kompenseras sig något mot prisökningarna.

– Det skulle vara bra att få lite extra i plånboken.

Målare är också hårt drabbade. Från en timlön på 198 kronor 2021 har lönen ökat till 219:51 kronor idag om den följt avtalshöjningarna. För att matcha inflationen skulle timlönen nu behöva ligga på 236:96 kronor. Det innebär att målarnas nuvarande månadslön på 35 123 kronor ”borde” ligga på 37 913 kronor, vilket resulterar i ett tapp på 2 790 kronor.

Peter Ekroth är målare i Eskilstuna. Han har inte lyckats kompensera sig något extra lönemässigt under inflationsperioden utan de ökningarna han har fått är de som kommit via kollektivavtalet. Han har därmed tappat flera tusenlappar varje månad.

– Det har påverkat oss. Pengarna räcker inte till lika mycket, säger Peter Ekroth.

Vad har du dragit in på?

– Det har inte blivit lika mycket att gå ut och äta, men i övrigt har vi inte dragit in på så mycket. Det som märks mest är att det inte blir lika mycket pengar över i slutet av månaden. Det har blivit svårare att spara.

Tror du det är möjligt att ta igen det är tappet?

– Det verkar vända nu så det kanske går.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbarnas förlorade tusenlappar – så mycket har köpkraften rasat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig