Yrkesbevis i byggbranschen? Här är allt du behöver veta!
Hur får jag mitt yrkesbevis och hur lång är lärlingstiden? Byggnadsarbetaren listar allt du behöver veta om det eftertraktade yrkesbeviset.
Först och främst – vad är ett yrkesbevis?
Yrkesbeviset är ett certifikat som visar att du har utbildning och kompetens inom ditt valda yrke. Ett kvitto på dina kunskaper helt enkelt. Yrkesbeviset intygar att du har teoretisk och praktisk kunskap, samt erfarenhet.
Vilka yrken har yrkesbevis?
Inom bygg finns yrkesbevis för anläggningsarbetare, bergarbetare, beläggningsarbetare, betongarbetare, golvläggare, murare, träarbetare, håltagare, plattsättare, takmontör, undertaksmontör, ställningsbyggare, stenmontör samt maskinförare.
QUIZ: Klarar du kraven för yrkesbevis?
Hur får jag mitt yrkesbevis?
Den absolut vanligaste vägen till yrkesbeviset är att gå bygg- och anläggning på gymnasiets och därefter bli lärling på ett byggföretag. Efter din så kallade kvalificeringstid utfärdas yrkesbeviset. Men det finns alternativa vägar för de som kommit in i yrket senare i livet.
Vad händer under lärlingstiden?
Under din lärlingsanställning har arbetsgivaren ett ansvar för att du får träna på de olika arbetsmoment som är viktiga för ditt yrke. Vilka moment det rör sig om har fastställts av Byggbranschens yrkesnämnd (BYN). I nämnden samverkar facken Byggnads och Seko med arbetsgivarorganisationerna Byggföretagen och Maskinentreprenörerna.
Hur lång är lärlingstiden?
Mellan två och tre år beroende på yrke:
24 månader: Maskinförare.
30 månader: Håltagare, plattsättare, takmontör, undertaksmontör, ställningsbyggare, stenmontör.
36 månader: Anläggningsarbetare, bergarbetare, beläggningsarbetare, betongarbetare, golvläggare, murare, träarbetare.
Om jag inte har gått byggprogrammet då?
För dig som redan jobbar i bygg men inte har någon formell utbildning finns flera vägar att gå. Du kan läsa de teoretiska ämnena på distans samtidigt som företaget gör en lärlingsanmälan till BYN. Du kan också göra en validering hos något av de testcenter BYN samarbetar med. Då testas dina teoretiska och praktiska kunskaper under tre–fem dagar. Klarar du valideringen kan företaget göra en lärlingsanmälan. Om du har jobbat tillräckligt länge är den snabbaste vägen till yrkesbeviset att ansöka om att få göra kompetensprov.
Vad krävs för att få göra kompetensprov?
Kompetensprov är ett teoriprov för dem som jobbat så länge att de praktiska kunskaperna redan anses bevisade. För de yrken som normalt kräver 36 månaders lärlingstid krävs 10 000 arbetade timmar (knappt fem års heltid). För yrken med 30 månades lärlingstid gäller 8 000 timmar. För 24 månader är kravet 6 000 timmar.
Jag kommer från ett annat land men jobbar i Sverige?
Om du har en yrkesutbildning från hemlandet, i kombination med dokumenterad erfarenhet, kan du ansöka om att få ett erkännandeintyg. Det ska likställas med ett svenskt yrkesbevis.
Kan jag bli lärling på vilket företag som helst?
Nej, företaget måste vara bundet av kollektivavtal eller hängavtal för att du ska kunna tillgodoräkna dig kvalificeringstiden.
LÄS OCKSÅ: ”Borde vara obligatoriskt att ta emot lärlingar”
Vad tjänar jag som lärling?
Under dina första tolv månader som lärling får du 70 procent av byggavtalets grundlön. År två gäller 80 procent. Tredje året ska du ha 90 procent. När yrkesbeviset till slut är i hamn går du upp i full lön.
Är det lättare att få jobb med yrkesbevis?
Ja. Många byggfirmor prioriterar sökande med yrkesbevis när de nyanställer. Och i varseltider kan det vara en fördel att ha ett kvitto på sin kompetens.
Hur ser yrkesbeviset ut, egentligen?
I dag är yrkesbeviset ett enkelt plastkort. Men fråga de äldre gubbarna i boden så ska du få höra, att en gång i tiden var det ett diplom med guldbokstäver på finpapper. Lika högtidligt är det inte längre, däremot får det lättare plats i plånboken nu.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.