Så räddar VR-träning byggjobbarens nacke: "Stabilare och rörligare"
Han tränar sin onda nacke med hjälp av Virtual Reality. ”Det har gjort stor skillnad både i mitt yrke och i vardagen”, säger undertaksmontören Stefan Karlsson.
Det onda i nacken har följt honom i många år. Som undertaksmontör jobbar Stefan Karlsson, 51 år från Glumslöv, med armarna ovanför huvudet. 2016 var han dessutom med om en svår olycka då han blev påkörd av en hjullastare och fick skopan över rygg och huvud.
– Jag överlevde tack varje att jag hade hjälm på mig och att den var knäppt. Men sedan dess har jag problem med främst rygg, nacke och höfter, berättar Stefan Karlsson, som har kroniska nervsmärtor.
”Vill gå på resten av livet”
Men det har blivit bättre. Stefan kom med i ett pilotprojekt där man behandlat huvud- och nackrelaterade skador med hjälp av fysioterapi på distans genom Virtual Reality, VR. Projektet har startats av byggbranschens rehabiliteringsbolag Galaxen bygg och medtechbolaget Curest som arbetar med fysioterapi.
Övningarna är utformade som spel och patienten och fysioterapeuten följer regelbundet upp träningen via video. Arbetet loggas automatiskt i en träningsdagbok som fysioterapeuten och den som tränar kan se.
Spelar labyrint
– Jag har fått låna VR-glasögon. De väger lite men det funkar. Jag börjar träna genom att jag sätter på glasögonen och får upp mitt träningsprogram som jag klickar på med en kontroll.
Sedan kan han välja mellan olika övningar och svårighetsgrader. Gemensamt för alla är att han styr händelserna med nackrörelser. Det kan handla om att följa en åtta eller att spela labyrint.
– Det här skulle jag vilja gå på resten av livet och det är definitivt något som jag rekommenderar andra om de får möjligheten, säger Stefan Karlsson och berättar om hur han har blivit bättre:
– Jag har känt en stor skillnad. Nacken är stabilare och rörligare. Jag har inte haft någon nackspärr alls under de månader jag tränat med VR. Till och med en så enkel sak som att ställa in krysslasern på golvet var svår innan men funkar nu. Då står man på knä och måste titta upp i taket i två riktningar för att ställa in lasern.
Önskar ryggträning
– Nu önskar jag bara att det fanns en sådan här träningsform också för ryggen.
Behandlingen började med ett screeningtest med glasögonen på, efter det följde en individuell handlingsplan. Under hela tiden har han haft regelbundet kontakt med en fysioterapeut.
– Det har varit bra. Då vet man att någon kollar på hur man tränar och vilka framsteg man gör, säger Stefan.
Fler får testa
Stefan Karlsson är inte ensam om sin positiva inställning. Projektet startades i våras med 13 arbetstagare. Majoriteten av deltagarna, 62 procent, upplevde att de mådde bättre efter testperioden på ett par månader.
I höst får ytterligare 75 personer med nack- och axelproblematik inom Galaxen möjlighet att testa behandlingsformen.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.