info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Vabbade för mycket” och fick sparken: Fallet på väg till AD

Rickard Samuelsson, snickare på Byggmästar’n i Skåne, blev uppsagd när han vabbade. Facket kopplades in. Nu har förhandlingarna på central nivå avlutats i oenighet.

Linda-Li Käld, ombudsman på Byggnads, tror att det nu kan bli aktuellt med en stämning i Arbetsdomstolen. "Vi tittar på det tillsammans med våra jurister." Foto: Pressbild Byggnads/Mostphotos.

Tisdag. Rickard Samuelssons dotter var sjuk och han var tvungen att vabba. Sedan blev han hemma med den sjuka dottern resten av veckan. På fredagen kom ett telefonsamtal från en chef på Byggmästar’n i Skåne.

Chefen: Nu blir det lite tråkigt, men jag tänker säga upp dig.

Rickard: Varför det, har jag gjort ett dåligt arbete?

Chefen: Nej, inte alls, vi är jättenöjda med arbetet.

Rickard: Jaha, är det arbetsbrist då?

Chefen: Nej. Jag gillar öppna kort och raka puckar. Jag säger upp dig för att du har vabbat för mycket.

Så här menar Rickard Samuelsson att samtalet utspelade sig. Hans version om vad som hände fick även stöd av Nicklas Fihn, ombudsman på Byggnads Skåne, som tidigare sagt till tidningen:

– Jajamensan. Jag ställde frågan rakt upp och ned. Då säger han (personalchefen) att: ”Ja, jag kör med öppna kort, är det en provanställning kan man inte vara borta för att man ska vabba hela tiden”.

Läs mer om Rickards uppsägning här

Försökte få till en förlikning

Byggnads såg det hela som diskriminering. I detta läge försökte Byggmästar´n att få till en förlikning, något som Rickard Samuelsson tackade nej till. Lokala förhandlingar följde. De strandade och i stället tog centrala förhandlingar vid. Även de har nu brutit samman.

– Förhandlingen har avslutats i oenighet. Vi var alldeles för långt ifrån varandra, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Byggnads.

Byggmästar’ns vd svarar på kritiken

Parterna försökte få till en förlikning under förhandlingarna, men lyckade inte.

– Budet som vi fick från motparten var långt ifrån tillräcklig bra.

På väg mot AD

Byggnads kommer nu, tillsammans med jurister, att gå igenom förutsättningarna för att gå vidare med ärendet.

Kommer det bli en stämning i Arbetsdomstolen?

– Det är absolut inte uteslutet. Det viktiga nu är att vår medlem får upprättelse. Det här en principfråga som är viktig för hela branschen. Du ska kunna förena familjeliv och arbete. Det är något som Byggnads arbetar väldigt hårt med, säger Linda-Li Käld.

Strider inte mot gällande lagstiftning

Fredrik Rubin, arbetsrättsjurist på Byggföretagen som sköter förhandlingen för Byggmästar’n i Skånes räkning, skriver i ett mejl till tidningen att de har en annan uppfattning än Byggnads när det gäller orsaken till uppsägningen.

”Vi delar inte Byggnads beskrivning över vad som har inträffat. Vår uppfattning är att provanställningen avbröts av orsaker som inte strider mot gällande lagstiftning.”

I övrigt vill han inte gå in på några detaljer eller svara på frågor om vad som hänt. ”Av respekt för alla berörda parter vill vi i dagsläget inte kommentera ärendet ytterligare.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Vabbade för mycket” och fick sparken: Fallet på väg till AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig