info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag miljonstäms för flera avtalsbrott: ”Fel i deras e-postsystem”

Byggnads har stämt Marsalis Bygg Sverige AB i Arbetsdomstolen (AD). Facket ser allvarligt på att bolaget inte anmält nya arbetsplatser. Något som är ett brott mot byggavtalet.

Byggnads har stämt ett företag i Arbetsdomstolen. Bland annat för att de inte gjort någon arbetsplatsanmälan. Fel på Byggnads e-post menar bolaget. Foto: Mostphotos

Enligt facket har Marsalis Bygg Sverige brutit mot flera punkter i byggavtalet. Bland annat ser förbundet allvarligt på att bolaget inte gjorde någon arbetsplatsanmälan för fyra arbetsplatser i Norrköping under 2022. Företaget var då underentreprenör åt Norrköpingsbaserade Sefab.

”Genom att underlåta arbetsplatsanmälan försvåras, eller till och med omöjliggörs, förbundets kärnverksamhet vilket enligt förbundet är extra allvarligt”, skriver Byggnads i stämningsansökan.

Ingen avtalshöjning

Vidare i stämningen menar facket att bolaget inte betalat ut rätt ersättning för övertidsarbete, inte höjt lönen i samband med lönehöjningen 1 maj 2022 samt anlitat underentreprenör utan att först genomföra förhandlingar med förbundet.

När det gäller förhandlingar om underentreprenörer kan facket säga nej. I stämningen lyfts fram att en av underentreprenörerna som Marsalis Bygg anlitade hade en företrädare som är dömd för både bokföringsbrott och skattebrott. Förbundet kräver 1 miljon kronor i skadestånd för de olika avtalsbrotten.

”Visat alla dokument”

Marsalis Bygg har varit med i Byggföretagen sedan 2009 och är därmed bundna att följa kollektivavtalet.

Erich Reimets, marknadsansvarig på bolaget, skriver i ett mejl till Byggnadsarbetaren att företaget inte håller med om fackets anklagelser.

”Jag har visat alla dokument och vi har skickat alla meddelanden” skriver han i mejlet angående arbetsplatsanmälningarna. Han menar också att ”det var fel i deras e-postsystem”.

När det gäller underentreprenören som anlitades och som hade personer i ledande ställning som var straffade för ekonomiska brott så skriver Eric Reimets att ”Marsalis Bygg arbetade med städföretaget i många år och när det samarbetet startade så fanns det inga rättsfall mot bolaget. Och vi känner inte till han senare blev dömd.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag miljonstäms för flera avtalsbrott: ”Fel i deras e-postsystem”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig