info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rivarens jättehyllning av bygget: ”Nästan chockad – cheferna lyssnade på oss”

I ett år har rivaren Thomas Elveljung arbetat på ett Peabbygge i Stockholm. En arbetsplats med chefer som lyssnar och där alla vågar säga sitt. ”Bygget får fem grävmaskiner av fem möjliga.”

En arbetsplats med chefer som lyssnar och där alla vågar säga sitt.
Rivaren Thomas Elveljung vill lyfta fram ett bygge som han tycker fungerat utmärkt. "Cheferna lyssnar verkligen på alla." Foto: Foto: Privat.

Berättelser om byggbranschen i dag handlar ofta om stress, brist på kvalité, ekonomiskt fiffel och att allt ska gå snabbare än snabbt. Inte sällan till lägsta möjliga pris.

Så när Thomas Elveljung, rivare och maskinförare, kom till en arbetsplats som han verkligen tyckte stack ut positivt hörde han av sig till Byggnadsarbetarens redaktion – en hyllning är på sin plats, ansåg han.

– Jag har tänkt på det ett tag, att det måste uppmärksammas.

Thomas Elveljung beskriver rivningsjobbet som komplicerat och utmanande.

Arbetsplatsen han pratar om ligger i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Ett område där tidigare industrimark, med en gammal gasklocka i spetsen, omvandlas till bostäder, kontor och restauranger. Byggentreprenör är Peab.

Thomas Elveljung har varit där i ungefär ett år och arbetat på Hus 22. Först var det sanering av asbest och tungmetaller. Efter det uppstyckning av sex meter höga pannor. Och mitt i det tog Peab prov på marken under betongplattan och hittade ännu mer föroreningar. Då fick rivarna ett omfattande extrajobb med att knacka bort hela betongplattan och sedan gräva sig ner 70 cm i taget över hela ytan ända till 2,5 meters djup.

Hur skulle du beskriva rivningen?

– Väldigt komplicerad och utmanande. Det hade lätt kunnat bli stora arbetsmiljöproblem och stress då allt tog tid.

Men det blev inte så – varför då?

– Saker och ting fick ta tid. Det viktiga har hela tiden varit att slutresultatet blir bra. Och när vi arbetare hade förslag på hur man kunde utföra jobbet bättre så lyssnade verkligen arbetsledningen. Den här öppna dialogen har lett till att folk vågar ta upp saker och säga vad de tycker, vilket leder till ett ännu bättre resultat.

För Thomas Elveljung är skillnaden tydlig. På tidigare arbetsplatser har han ofta upplevt stress och ett ensidigt fokus på att hålla tidsschemat, ibland på bekostnad av både säkerhet och regler. På rivningen och renoveringen av Hus 22 menar han att det varit tvärtom – kvalitet och säkerhet kommer alltid i första hand.

– Man blir lite chockad själv när man kommer till en sådan här arbetsplats där cheferna faktiskt lyssnar och tar till sig vad man säger.

Platt organisation

Daniel Nielsen, platschef på Peab, ansvarar för marksaneringen i Norra Djurgårdsstaden. Han blir glad när han får höra de fina orden.

– Åh vad roligt.

Daniel Nielsen berättar att den främsta anledningen till att de lyckats så bra är att det är ett samverkansprojekt med beställaren Stockholms Stad. Det uttalade målet är att få till ett så bra resultat som möjligt när det gäller saneringen och rivningen.

– Vi har ett arbetsklimat där vi ska genomföra saneringen så bra vi kan till bästa möjliga kostnad. Vi har löpande möten hur vi ska lösa olika uppgifter. Det blir ingen irritation eller gnäll, säger Daniel Nielsen.

Daniel Nielsen, platschef på Peab. Foto Privat.

Antar att ni gör jobbet på löpande räkning. Spelar det någon roll i sammanhanget?

– Absolut, det gör det. Det blir ofta en bättre arbetsmiljö när det är ett löpande projekt. Sedan krävs det även att det finns en entreprenör som är villig att ha en bra dialog och inte är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt utan är mer intresserad av att lyckas med sitt uppdrag.

Jag försöker leda genom att ha en platt organisation

Ni som chefer på bygget får mycket beröm av Thomas Elveljung. Vad är knepet?

– Jag kan bra prata för mig själv. Jag kommer inte från byggbranschen utan arbetade i flera år inom detaljhandeln på Stadium. Jag försöker leda genom att ha en platt organisation och det verkar som det är lite unikt i byggbranschen. För mig personligen är det viktigt att folk får komma till tals och inte känna sig som en robot som kommer till jobbet och utför en uppgift.

Ger fem grävmaskiner i betyg

Thomas Elveljung har nu gjort sitt i Norra Djurgårdstaden, men han hoppas att den arbetskultur han upplevt på bygget kan inspirera fler arbetsplatser. Att lyssna på personalen, sätta kvalitet och arbetsmiljö först, och skapa en öppen dialog är, enligt honom, nyckeln till framgång.

– Det här är verkligen en jättebra arbetsplats och jag ger den fem grävmaskiner av fem möjliga i betyg, avslutar han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rivarens jättehyllning av bygget: ”Nästan chockad – cheferna lyssnade på oss”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig