info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SD och S nästan jämnstora bland Byggnads medlemmar – så lite skiljer

Bland Byggnads medlemmar är Sverigedemokraterna nästan lika stora som Socialdemokraterna. Hos medlemmar under 35 år är SD överlägset störst. Varför? Och vad betyder det för en fackförening med nära band till socialdemokratin?

Chrille, till vänster, röstade på Sverigedemokraterna. Renen är socialdemokrat. Partierna är nästan jämnstora bland Byggnads medlemmar. Foto: Magnus Liam Karlsson

Vegabaren i Haninge utanför Stockholm. Sveriges äldsta hamburgarhak. Här har raggare och knegare stillat hungern i generationer. Här har Byggnads medlemskrets Handen sina fackmöten.

Över var sin 150-grammare pratar medlemmarna Kent ”Renen” Johansson och Christer ”Chrille” Trybom politik.

De står nära varandra i frågor som rör arbetsmiljö, säkerhet och lön. Men när det gäller partisympatier går åsikterna isär.

Chrille röstade på Sverigedemokraterna.

– Det har två orsaker. Först är det naturligtvis invandringen, för jag ser hur det ser ut i samhället. Och sen var det bränslepriset, säger han.

Renen är socialdemokrat.

– Socialdemokratiska partiet är bildat av fackföreningar från början. Så det finns ju en naturlig koppling däremellan.

Chrille och Renen ingår i samma medlemskrets. De står nära varandra i frågor om lön och arbetsmiljö, men när det kommer till partisympatier går åsikterna isär. Foto: Magnus Liam Karlsson

SD störst bland unga

Att SD är starka inom mansdominerade arbetaryrken är välkänt. Men hur är stödet bland Byggnads medlemmar?

Byggnadsarbetaren har låtit opinionsföretaget Novus fråga hur medlemmarna skulle rösta om det vore val i dag. Resultatet visar att SD skulle få 36,7 procent.

Det innebär att SD nu är nästan jämnstora med S, som skulle få 38,9 procent.

Tillsammans dominerar S och SD nästan helt. Utöver dessa är det bara Moderaterna och Vänsterpartiet som klarar riksdagsspärren.

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan generationerna. Bland medlemmar under 35 år är SD överlägset störst med 41,4 procent. I gruppen 50–65 år är bilden spegelvänd, där kammar S hem 53,7 procent.

Banden mellan Byggnads och S är starka. I valtider kampanjar facket för partiet. Många ombudsmän har politiska uppdrag. Och föreningar som Byggsossen, där Renen är aktiv, knyter samman organisationerna.

SD ses däremot som en fiende till arbetarrörelsen.

Byggnads har varit tydligt med att facket inte lägger sig i hur medlemmarna röstar. Men det finns röda linjer. Den som har uppdrag åt SD får inte samtidigt ha uppdrag för facket. Värdegrunderna anses vara oförenliga.

Bland medlemmar som röstar SD väcker det här ont blod.

”Inget arbetarparti längre”

– Socialdemokraterna är inget arbetarparti längre. Det är därför fler och fler arbetare röstar höger. Om då facket ska motverka det, då är det inte så intressant att vara med i facket längre, säger Steffe från Skåne.

Han har jobbat inom bygg i 30 år. Som ung röstade Steffe på sossarna, numera är det SD som gäller.

– De övriga partierna bara ger mer makt åt EU i utbyte mot några fina poster i Bryssel. Rent ut sagt så skiter de i svenska folket.

De flesta SD-sympatisörer som Byggnadsarbetaren pratat med vill vara anonyma. Steffe också. Han är säker på sin sak:

– Skulle man behöva facket så har man bra mycket sämre chans om man gått ut och sagt att man är SD:are, säger Steffe.

Din status som medlem står så ofantligt mycket högre än din politiska åskådning.

Mikael Fältskog, Byggnads medlemscenter

Mikael Fältskog är rådgivare på Byggnads medlemscenter. Ofta är han första kontaktpunkten för den som ringer facket.

– Jag hyser inga tvivel om att de här människorna känner så. Det enda man kan göra då är att bevisa att känslan inte stämmer, säger han.

Mikael Fältskog, Byggnads.

– Din status som medlem står så ofantligt mycket högre än din politiska åskådning. För oss är det här en ickefråga.

Det enda LO-förbund som har uteslutit sverigedemokrater är Transport. Det har inte handlat om medlemmar som röstat SD, utan om personer aktiva i partiet. Men fallen har fått stor uppmärksamhet. Något Mikael Fältskog menar att SD har utnyttjat för att utmåla sig som förföljda.

– Jag kan tycka att det är olyckligt att man har stigmatiserat SD i stället för att diskutera SD:s politik. Det här blir ett kitt som håller ihop dem som röstar på SD. De känner sig mobbade och då hittar man tryggheten i gruppen, säger han.

LÄS MER: Du får inte högre lön om det råder konflikter om etnicitet eller religion”

Fördubblat stöd för SD

År 2014 visade Byggnads valenkät att 17 procent av medlemmarna röstat SD i riksdagsvalet. Tio år senare har alltså stödet till SD fördubblats.

Är resultatet en chock? Eller en bekräftelse på något de flesta redan anade?

Byggnadsarbetaren frågade två politiker med bakgrund på bygget.

Magnus Persson (SD).

Magnus Persson (SD) – ställningsbyggare, tidigare förtroendevald i Byggnads och ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott – är inte förvånad.

– Jag tror att samhällsutvecklingen är den största faktorn. Det som sker i ens egen omgivning och tryggheten på gator och torg. Sedan tror jag att många inom LO-förbunden känner att Socialdemokraterna har lämnat dem lite och riktat in sig mer på storstadsväljare, medelklass och tjänstemannasektorn i stället för de riktiga arbetaryrkena, säger han.

Jonas Attenius (S).

Jonas Attenius (S) – snickare, Byggnadsmedlem och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg – är inte heller överraskad.

– Min analys är att den facklig-politiska samverkan inte har levererat. Om du fått se hur allt fler jobb säljs ut, hur arbetslivskriminalitet breder ut sig, hur underentreprenörsleden blir längre, då tänker du: ”Vi har en samverkan med S, men vad har de gjort? Nej, fy fan för sossarna”, säger han.

– Och jag förstår den reaktionen. Stöd är något man förtjänar. Vi måste jobba för den samhällsutveckling som våra medlemmar vill se. Det är det enda vi kommer att bli bedömda på.

”SD klart antifackliga”

Tillbaka till Vegabaren. Hamburgarna är uppätna men diskussionen fortsätter. Chrille tror att Byggnads koppling till S är ohållbar.

– Det retar folk på byggena ska du veta.

Kan sossar och SD:are sitta i samma fackklubb? Ja, säger Renen. Med viss reservation.

Sverigedemokraterna är antifackliga, säger Renen. Foto: Magnus Liam Karlsson

– Du Chrille tillför en jäkla massa saker som är viktiga på de här mötena. Och jag bryr mig inte om att du har röstat på Sverigedemokraterna, men om du skulle bli medlem i SD så skulle jag dra en gräns, säger han.

Om du skulle bli medlem i SD så skulle jag dra en gräns.

Kent ”Renen”Johansson

– SD är klart antifackliga. De vill ta bort skyddsombuden, de är för vinster i välfärden och de går borgarnas ärenden.

Chrille röstade inte på Sverigedemokraterna för deras arbetsmarknadspolitik, utan trots den. Foto: Magnus Liam Karlsson

Chrille nickar instämmande.

– Lite så är det. Och där kan jag villigt säga att jag är hyfsat besviken på SD.

Chrille röstade inte SD för arbetsmarknadspolitiken, utan trots den. Att döma av siffrorna är han inte ensam. 31 procent av medlemmarna uppger att invandring är den viktigaste frågan när de väljer parti. Bland medlemmar som röstar SD är andelen 72 procent.

LÄS MER: Byggnadsarbetarnas viktigaste valfrågor – invandring i topp

”Där har du svaret”

Samtalet glider tillbaka till bygg. Till en bransch som förändrats. Renens bägge söner är betongare. De blev arbetslösa när jobben såldes till ett rumänskt bolag.

– Den hotbilden är också en förklaring till att SD får vatten på sin kvarn. Om vi socialdemokrater hade tagit kampen mot kriminaliteten på byggföretagen och att man kan utnyttja utländsk arbetskraft, då hade det kanske sett annorlunda ut. Men det här har pågått så länge, säger han.

Chrilles replik kommer direkt.

– Där har du svaret på varför folk missnöjesröstar på Sverigedemokraterna.

Hamburgarna är uppätna. Diskussionen fortsätter. Foto: Magnus Liam Karlsson
Byggnadsarbetarens valundersökning

Novus har på uppdrag av Byggnadsarbetaren frågat Byggnads medlemmar vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

Resultatet visar att Socialdemokraterna är största parti bland medlemmarna med 38,9 procent.

Näst störst är Sverigedemokraterna med 36,7 procent.

Stödet till SD har fördubblats på tio år. Senaste gången en liknande undersökning genomfördes, år 2014, uppgav 17 procent av medlemmarna att de röstat SD i riksdagsvalet.

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan generationerna. Bland medlemmar under 35 år är SD överlägset störst med 41,4 procent. I gruppen 50–65 år är bilden spegelvänd, där kammar S hem 53,7 procent.

Om medlemmarna fick bestämma skulle bara fyra partier klara riksdagsspärren. Utöver S och SD är det Vänsterpartiet och Moderaterna. S och V skulle tillsammans få 46,3 procent, mot 46 procent för SD och M.

1 938 medlemmar i Byggnads intervjuades för undersökningen. Undersökningen är viktad på kön och ålder mot Byggnads medlemsregister för att representera hela medlemskåren.

Ivar Andersen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SD och S nästan jämnstora bland Byggnads medlemmar – så lite skiljer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig