info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Northvoltkrisen – från 5000 byggjobb till NOLL: "Skal stora som as" står tomma

Ingen byggnation alls på Northvolt i Skellefteå. Det är beskedet till Byggnads ombudsman Pierre Pettersson. ”Vi räknade med 5 000 byggnadsarbetare i vinter, nu blir det inga.”

Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads räknade med cirka 5 000 byggnadsarbetare på batterifabriken i vinter. Nu är utbyggnaden stoppad. Foto: Pressbild Northvolt/Margite Fransson.

Den pågående utbyggnaden av Northvolts batterifabrik Skellefteå, fas 2, var tänkt att sysselsätta uppemot 5 000 byggnadsarbetare under vintern. Allt det arbetet har nu pausats.

Hela fas 2 kommer att läggas på is

– Jag har fått veta att all byggnation ska upphöra. Hela fas 2 kommer att läggas på is så det är bara att lägga ner verktygen, säger Pierre Pettersson.

Utbyggnaden av fas 2 är ungefär dubbelt så stor jämfört med fas 1 som omfattar den del av fabriken där produktionen av batterier är i gång.

– Hur länge det kommer att vara byggstopp är det ingen som vet, säger Pierre Pettersson.

”Bara skal”

Han berättar att det nu står flera halvfärdiga byggnader, ”stora som as”, på området.

– Det är bara skal. Det finns inget i dem, inga installationer, inte ens färdiga rum. Nu när allt står stilla är det svårt att veta vad som ska hända, säger Pierre Pettersson.

Hur många byggnadsarbetare som fanns på plats när beskedet kom i måndags är oklart. En lista från samma dag visade cirka 2 000 inloggningar på byggarbetsplatsen under de senaste sju dagarna, men det ger ingen exakt bild av hur många det handlar om.

– En del byggnadsarbetare har säkert loggat in flera dagar så svaret är att jag inte vet, säger Pierre Pettersson.

Byggnadsarbetaren har sökt Northvolt för en kommentar om byggstoppet men inte kunnat nå bolaget.

Få svenska byggnadsarbetare

Många av de arbetare som nu får lämna bygget är anställda på utländska underentreprenörer. Det finns ett fåtal svenska byggbolag på plats och då handlar det främst om byggledningsföretag som i sin tur lägger ut jobbet på utländska underentreprenörer.

– Det är inte många svenska byggnadsarbetare som drabbas nu. Det är nog under 100 personer.

Jag har svårt att tro att de bygger en skateboardpark av allting

Fått igenom flera krav

Byggnads har, enligt Pierre Pettersson, under det senaste året haft goda framsteg i dialogen med Northvolt och fått igenom viktiga krav på kollektivavtal i alla led och arbetsmiljöplaner. Men nu har framtiden blivit högst osäker.

– Vi hade börjat känna lite morgonluft och att det här går åt rätt håll och så kom det här. Nu vet vi ingenting. Jag har svårt att tro att de bygger en skateboardpark av allting men jag funderar mycket på vad det blir för nya investerare. Vem ska bygga? Kan Northvolt fortsätta eller dyker det upp nya investerare och hur påverkas då arbetsmiljön och avtalen? Vi har byggt upp något som funkat bra på slutet men nu vet vi inte, avslutar Pierre Pettersson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Northvoltkrisen – från 5000 byggjobb till NOLL: "Skal stora som as" står tomma

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig