info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

100 poliser i storräd – efter ett års kartläggning: "Väldigt, väldigt många byggbolag"

Över 100 poliser var inblandande i ett tillslag mot åtta personer med kopplingar till byggbranschen. De är misstänkta för att ha tvättat nära en halv miljard kronor.

Stort polistillslag mot byggnätverk
Mängder av byggbolag ska ha använt sig av nätverkets upplägg för att kunna tvätta pengar. Foto: Mostphotos/Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten genomförde under tisdagen den 24 september ett tillslag på fem olika platser i södra Stockholm samt i Lettland. Åtta personer, en svensk och sju utländska medborgare, greps. Samtliga har kopplingar till byggbranschen och är misstänkta för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott.

Totalt deltog närmare 100 poliser, bland annat från nationella insatsstyrkan, i operationen.

– Insatsen har gått enligt plan och åtta misstänkta personer har frihetsberövats. De kommer nu att höras innan vi tar ställning i häktningsfrågan, säger Sanna Nesser, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Så tvättade falska byggbolag mångmiljonbelopp

Mängder av byggbolag

Personerna är misstänkta för att ha drivit ett stort antal bolag som bland annat har haft som affärsidé att avlöna svart arbetskraft i byggbranschen.

Upplägget har i korthet varit följande:

  • Ett stort antal ”kundbolag” har, mot en ersättning, betalat osanna fakturor till olika fakturaskrivande bolag som kontrollerats av de misstänkta.
  • Pengarna som frigjorts har gått till att dels betala svart arbetskraft i byggbranschen, dels till att köpa bilar som sedan exporterats och sålts utomlands.
  • Pengar från bilexporten har återinförts som kontanter till företrädare för de bolag som beställt och betalat osanna fakturor.

Verksamheten ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha omsatt nära en halv miljard kronor under tre år.

Väldigt, väldigt många byggbolag

Hur många byggföretag som varit involverade i upplägget kan polisen inte svara på.

– Nej, det går faktiskt inte att säga. Men det är väldigt, väldigt många byggbolag som har kunnat använda sig av den här ”tjänsten” som nätverket vi har slagit till emot har tillhandahållit, säger Susanna Olofsson, utredningsledare till Byggnadsarbetaren.

Hur länge har ni arbetat med det här ärendet?

– Den här kartläggningen har pågått i ungefär ett år.

Vad händer nu?

– Vi går igenom all bevisning, håller förhör och ser om vår arbetshypotes stämmer.

LÄS ÄVEN: Byggskurkarnas nya sätt att tvätta pengar – bilköp

Enligt kammaråklagaren Sanna Nesser rör det sig om en ”systemhotande och samhällsskadlig verksamhet” som pågått under många år.

– Utöver att mångmiljonbelopp undandras i skatt, snedvrider det konkurrensen inom framförallt byggbranschen och möjliggör för oseriösa bolag att använda sig av byggarbetare utan att ta det arbetsgivaransvar som följer med att ha egna anställda, säger hon.

Tillslaget är en av de största insatserna som genomförts på Ekobrottsmyndigheten. Stora beslag av datorer, telefoner och annat material som olika konton, kontanter, bilar och värdeföremål har tagits i beslag och ska nu analyseras.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 100 poliser i storräd – efter ett års kartläggning: "Väldigt, väldigt många byggbolag"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig