info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny kritik mot fasad- och balkongbyggare: ”Bas-U 40 mil bort”

Tidigare i år tog Arbetsmiljöverket två bolag i örat och hotade med vite. Nu kommer ny kritik från myndigheten efter brister på ännu en byggarbetsplats.

Koncernen får nu förnyad kritik av Arbetsmiljöverket. OBS! Detta är en arkivbild och kommer inte från den aktuella arbetsplatsen i Uppsala. Foto: Mostphotos

Det handlar om byggföretagen Stora Fasad och Balco Group som ingår i samma koncern. Det fick i våras kritik av Arbetsmiljöverket då det var problem på en byggarbetsplats i Västerås. När myndigheten besökte arbetsplatsen delades tre förbud ut.

– Det var inte bra, sa Anna-Carin Nordlund, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till Byggnadsarbetaren då.

Bland annat fanns det brister på samtliga tio klätterformar. Dessutom var ingen från arbetsledningen på plats och det var många oklarheter när det gäller monteringshandlingar. Arbetsmiljöverket beskrev bristerna som mycket allvarliga.

Nytt förbud

Och nu – ett halvår senare – får företagen kritik igen. Denna gång gäller det en byggarbetsplats i Uppsala. I ett inspektionsmeddelande skriver Arbetsmiljöverket att det saknas arbetsledning på platsen, att personal inte hade ”checkat in” och att det rådde ”otydlig arbetsledning”. Det blev även ett förbud mot att använda en ställning då det saknades monteringsdokument. Om problemen inte åtgärdas ”kan vi besluta om ett föreläggande eller förbud” skriver Arbetsmiljöverket i inspektionsmeddelandet.

Rent tyckande

Efter Arbetsmiljöverkets kritik i våras svarade Johan Bengtsson, vd på Stora Fasad, att ”vi följer de lagar och krav som finns”. Han var Bas-U på den arbetsplatsen för Balco Groups räkning.

Tidningen ringer nu upp igen och frågar varför företag i koncernen återigen får flera anmärkningar efter ett besök av Arbetsmiljöverket.

– Jag tycker inte att det var så stor kritik. Vi hade en bra dialog och det enda som var något var att det saknades en beräkning på en ställning. Sedan hade inspektören åsikter och synpunkter på lite annat men jag håller inte med om dem.

Vad är det för saker?

– Inspektören vill att Bas-U ska vara på plats hela tiden, men det finns inget lagstöd för det, utan det är rent tyckande från inspektörens sida. Och när det gäller arbetsledning så fanns den på plats, säger svarade Johan Bengtsson.

Ni fick kritik tidigare i år för hur det såg ut på en arbetsplats i Västerås. Varför upprepas problemen?

– I dagsläget när jag ännu inte svarat på det här senaste inspektionsmeddelandet så väljer jag att inte svara.

Jag var där ganska länge och sökte folk

”Bas-U 40 mil bort”

Anna-Carin Nordlund har även genomfört inspektionen i Uppsala. Hon berättar att det var väldigt rörigt och att det inte fanns någon arbetsledning på plats ner hon kom.

– I stället blev jag hänvisad till olika personer. Jag var där ganska länge och sökte folk. Med anledning av det så bokade jag in ett nytt möte två dagar senare.

Johan Bengtsson menar att Bas-U inte alls behöver vara på plats varje dag. Vad är det som gäller?

– Det är en bedömningsfråga. I grunden ska Bas-U finnas tillgänglig och ha en god inblick i pågående arbete för att kunna samordna. Och Bas-U ska kunna ta sig inom en ganska kort tid till arbetsplatsen om något händer. I det här fallet var det svårt eftersom Balcos Bas-U representant har sin arbetsplats i Växjö och det är 40 mil bort, säger Anna-Carin Nordlund och fortsätter:

– Jag har varit på byggarbetsplatsen i dag igen och nu tycker jag att de har bättrat sig. Nu är det tydligare hur det sköter arbetsledningen och Bas-U har sett till att det finns andra som tar den rollen de dagar han inte är på plats.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ny kritik mot fasad- och balkongbyggare: ”Bas-U 40 mil bort”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig